Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Participare ridicată la recensământ în judeţ: „Harghita a ţâşnit, pur şi simplu, pe al doilea loc pe ţară” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Participare ridicată la recensământ în judeţ: „Harghita a ţâşnit, pur şi simplu, pe al doilea loc pe ţară”
Participare ridicată la recensământ în judeţ: „Harghita a ţâşnit, pur şi simplu, pe al doilea loc pe ţară”

Participare ridicată la recensământ în judeţ: „Harghita a ţâşnit, pur şi simplu, pe al doilea loc pe ţară”

Coordonatorul Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (UCIR). Silvia Pisică, a apreciat bunele rezultate obţinute în ultima perioadă de municipiul Miercurea-Ciuc şi judeţul Harghita în ceea ce priveşte etapa autorecenzării online. Aflată într-o vizită în Miercurea-Ciuc, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale şi judeţene, Silvia Pisică a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că s-a deplasat în zonă, alături de colegii ei, deoarece s-a văzut că „Harghita a ţâşnit, pur şi simplu, din locuri oarecum sub linie, sub medie, pe al doilea loc pe ţară, iar municipiul Miercurea-Ciuc este între cele mai bune cinci pe ţară ca rezultate”.

„Asta spune extraordinar de mult. Şi am vrut să venim aici, ca să învăţăm, de fapt şi de drept, care a fost strategia care a fost aplicată, cum de s-a ajuns la nişte rezultate atât de bune, într-un timp atât de scurt. Pentru că, trebuie să spunem, sunteţi un exemplu nu numai pentru judeţ, sunteţi un exemplu pentru toată ţara şi trebuie să fiţi foarte mândri pentru ceea ce aţi obţinut. Prin urmare, am vrut să aflăm dintre secrete şi am avut o discuţie înainte de această întâlnire (…) şi am aflat că, de fapt şi de drept, secretul constă foarte mult în munca depusă în spate de către autorităţi, de către gospodarii care au grijă de municipiul Miercurea-Ciuc, care au grijă de judeţ. Iar această colaborare dintre instituţiile din administraţia publică locală a avut, într-adevăr, un ecou foarte, foarte bun în rândul oamenilor, pentru că i-au făcut să înţeleagă cu adevărat de ce este important recensământul, de ce este important, într-adevăr, să răspundem, la recensământ, de ce este important să ne autorecenzăm. Ştim cu toţii că recensămintele s-au realizat pe teritoriul Europei încă din cele mai vechi timpuri, iar în zona în care noi trăim s-au realizat încă din vremea lui Burebista, s-au realizat şi în vremea Imperiului Roman. Practic, de fapt şi de drept, dacă vrem să ştim cum trăim, în ce condiţii trăim, trebuie să obţinem informaţii”, a spus Silvia Pisică.

Potrivit afirmaţiilor sale, informaţia este una dintre cele mai puternice „valute” în ceea ce priveşte dezvoltarea atât pe plan social, cât şi pe plan economic, iar fără informaţie precisă nu se poate şti în ce parte să fie dirijaţi banii sau ce anume şi în ce mod trebuie să fie dezvoltat. „Dacă vrem, într-adevăr, şcoli, dacă vrem spitale, dacă vrem întreprinderi cu un anumit profil, ş.a.m.d., trebuie să ştim despre oamenii care trăiesc la nivelul fiecărei comunităţi câţi sunt, ce vârste au, vin generaţii din spate sau nu, au unde să înveţe, cât de mare este efortul ca să ajungă la o unitate şcolară sau la o unitate sanitară sau ce profesii au. Pentru că, numai în felul acesta, poţi să ştii, într-adevăr, ce fonduri să atragi şi unde să dirijezi”, a mai spus coordonatorul UCIR.

La rândul său, primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că 66 la sută dintre locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ s-au autorecenzat până ieri şi doar 22 la sută dintre aceştia au făcut acest lucru cu prin autorecenzare asistată. Korodi Attila consideră că acea campanie lansată de municipalitate în urmă cu patru săptămâni şi-a atins obiectivele şi a existat o abordare foarte corectă şi pragmatică a perioadei autorecenzării, cu implicarea comunităţii locale, a partenerilor sociali, antreprenorilor, bisericilor tradiţionale, şcolilor şi organizaţiilor non-guvernamentale. Campania din Miercurea-Ciuc, a spus primarul, a făcut parte dintr-o campanie judeţeană integrată şi a fost foarte important ca oamenii să fie recenzaţi, pentru că indiferent dacă sunt români, maghiari sau romi, declararea propriei identităţi aduce o valoare adăugată în plus la nivelul comunităţii şi a politicilor publice din anii următori.

„Credem cu desăvârşire că acea campanie pe care am construit-o pentru oraşul Miercurea-Ciuc a ajutat ca toate localităţile din zonă, indiferent că sunt în Ciuc, în Odorhei sau în Gheorgheni ori chiar în judeţul Covasna, să perceapă această perioadă ca una în care fiecare grup ţintă pe care prin campania noastră le-am atins sunt esenţiale. Din fericire, chiar şi la nivel informal a existat o colaborare destul de bună între localităţi. Exemplele bune au fost preluate de la o localitate la alta şi se vede acest lucru în datele statistice şi ne pare bine că am reuşit să aducem o dinamică foarte bună a acestei perioade”, a menţionat Korodi Attila.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba a arătat că procentul ridicat al celor care s-au autorecenzat în judeţ dovedeşte şi existenţa spiritului civic al unei comunităţi şi reprezintă un barometru foarte clar asupra încrederii populaţiei în acele instituţii care participă la organizarea unei astfel de campanii. În opinia sa, a fost foarte bună colaborarea inter-instituţională, atât cu Direcţia Judeţeană de Statistică cât şi cu primăriile. „Noi, atât municipiul cât şi judeţul, suntem axaţi pe strategii, pe proiecte şi ne bazăm foarte mult la construcţia viitorului pe date concrete, date reale şi de aceea noi am folosit foarte mult şi vom folosi şi pe viitor datele şi cred că am reuşit să ne facem înţeleşi că în afară de etnie şi religie şi acest aspect al viitorului depinde de răspunsuri valide, care îi vor putea ajuta chiar şi pe aceia care trăiesc în străinătate să revină, să se gândească la un viitor, să înceapă o afacere sau să lucreze undeva”, a afirmat Borboly Csaba.

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Harghita, Maria Abos, a informat că dacă în urmă cu o lună procentul celor care se autorecenzaseră în judeţ era de doar aproximativ 14 la sută, până ieri s-a ajuns la 62,5 la sută. Procente de peste 80 la sută în ceea ce priveşte autorecenzarea au fost obţinute în comunele Corund, Sânmartin, Frumoasa şi Racu, însă ar mai fi nevoie de impulsionarea suplimentară a locuitorilor din Sărmaş şi Bilbor. „Visul meu acum a ajuns să depăşim judeţul Braşov. Deci, totuşi, până nu ajungem pe primul loc nu pot să dorm liniştită. Toate strategiile care s-au întâmplat şi se întâmplă în continuare ne-au arătat că, de fapt, oamenii au încredere în autorităţi, au început să înţeleagă că nu tot ceea ce se vehiculează pe reţelele de socializare trebuie crezut”, a mai spus Maria Abos.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent că perioada de autorecenzare online, care ar fi urmat să se încheie în 15 mai, a fost prelungită până în data de 27 mai, la ora 24. Cei care nu se autorecenzează în prima etapă vor primi vizita recenzorilor în perioada 31 mai-17 iulie pentru colectarea datelor prin interviuri faţă în faţă.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.