Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cetățean maghiar, arestat preventiv după ce ar fi vândut produse susceptibile de a avea efecte psihoactive | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Cetățean maghiar, arestat preventiv după ce ar fi vândut produse susceptibile de a avea efecte psihoactive
Cetățean maghiar, arestat preventiv după ce ar fi vândut produse susceptibile de a avea efecte psihoactive

Cetățean maghiar, arestat preventiv după ce ar fi vândut produse susceptibile de a avea efecte psihoactive

  • La percheziții au fost găsite plicuri cu 2MMC și canabis, precum și cântare de mare precizie

În cursul zilei de duminică, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Harghita, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Harghita, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, cetățean maghiar, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept și fără a deține autorizație, se arată într-un comunicat de presă emis de IPJ Hargita.

„Acesta a fost prins în flagrant delict,  în  municipiul Odorheiu Secuiesc, în timp ce ar fi comercializat o cantitate de substanță psihoactivă (2MMC).

Din materialul probator administrat a reieșit faptul că, în perioada 2023 – ianuarie 2024, bărbatul ar fi vândut, în mai multe rânduri, substanțe interzise consumatorilor din municipiu și localitățile învecinate.

Tot duminică, în urma perchezițiilor efectuate în locațiile folosite de bărbatul cercetat, au fost descoperite și ridicate 78 de pliculețe conținând substanțe psihoactive (2MMC) și canabis, 835 de pliculețe tip ziplock din material plastic transparent fără conținut, pliculețe conținând urme de substanță pulverulentă, 3 minicântare electronice de mare precizie, 9.600 de lei, telefoane mobile și două pistoale cu gaz.”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, luni, în continuarea cercetărilor, au fost puse în executare 16 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Odorheiu Secuiesc și în mai multe comune limitrofe, fiind descoperite și ridicate diferite cantități de droguri de risc și mare risc, substanțe psihoactive, dispozitive de mărunțit, sume de bani, telefoane mobile, două pistoale (unul de tir cu aer comprimat și altul de airsoft), precum și alte mijloace de probă.

La data de 21 ianuarie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de acesta, iar astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Harghita a dispus arestarea preventivă a bărbatului, pentru 30 de zile.

În cadrul comunicatului se mai precizează faptul că suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Harghita și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita.

„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, se mai arată de către IPJ Harghita.

***

Potrivit Wikipedia, 2-MMCeste vorba de 2-Methylmethcathinone, un drog sintetic cu efect stimulant.

lekkergaan.nl precizează, într-o traducere aproximativă, că este un derivat de catinonă – o subcategorie de amfetamine, având exact aceeași structură moleculară de bază.

Catinona – arată sfatulmedicului.ro – are acțiune stimulantă și euforică, este privită ca un alcaloid cu acțiune simpatomimetică indirectă, având proprietăți eliberatoare de catecolamine, atât la nivelul sinapselor centrale dopaminergice și serotoninergice, cât și la nivelul situsurilor de stocare periferică a noradrenalinei. Mecanismul de acțiune este asemănător amfetaminelor, ceea ce explică efectele stimulante de la nivelul SNC, observate la cei ce mesteca khat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.