Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul Social din Topliţa şi-a deschis porţile | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Centrul Social din Topliţa şi-a deschis porţile
Centrul Social din Topliţa şi-a deschis porţile

Centrul Social din Topliţa şi-a deschis porţile

Spre finalul anului trecut era recepţionată clădirea Centrului Social din Topliţa, o investiţie de 3,5 milioane de lei, iar bătrânii şi copiii sperau că vor avea un loc unde să fie primiţi. Doar că această finalizare a construcţiei nu a atras după sine şi pornirea Centrului Social – care cuprinde un centru de zi pentru copii şi un azil de bătrâni – deoarece trebuiau făcute angajări. Angajări care trebuiau aprobate de o serie de instituţii. Pentru că iarna se apropia, municipalitatea topliţeană a făcut cerere peste cerere, solicitare peste solicitare, către autorităţi şi către Guvern pentru a permite să se efectueze angajări, în caz contrar urmând să se returneze fondurile din care s-a efectuat investiţia. Termenul de deschidere a Centrului Social era 30 martie, motiv pentru care l-am întrebat pe primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, dacă s-a găsit soluţia în acest caz.

Fundaţia „Sfântul Ilie”, creată special pentru Centru
centru_soc_3

„Deoarece în urma demersurilor făcute Guvernul nu a aprobat memorandumul de angajare a personalului minim necesar pentru a porni acest azil, am făcut angajări pe o fundaţie – se numeşte Sfântul Ilie – special creată pentru a contribui la sprijinirea acestui Centru Social prin atragerea de fonduri, sponsori, societăţi caritabile”, spunea Stelu Platon.

Acesta continua: „Am angajat personalul pe această fundaţie, pe baza unui acord, aprobat în Consiliul local, de colaborare între Primăria municipiului Topliţa, care este deţinătorul azilului, şi fundaţie”.

Astfel, în data de 30 martie s-a putut porni acest Centru Social cu 24 de copii în centrul de zi de copii – care au fost transferaţi de la Consiliul Judeţean la Primăria Topliţa – şi cu serviciile adiacente: consultanţă, psiholog, medic, asistenţi comunitari care asigură servicii la domiciliu persoanelor care nu se pot deplasa.

În momentul de faţă, de serviciile Centrului Social beneficiază deja şi două persoane vârstnice, luni încheindu-se contracte şi cu alte persoane, urmând ca în perioada următoare să se completeze acest număr, până la 24, capacitatea maximă a azilului. „Până în prezent şi-au manifestat interesul 16 persoane vârstnice. Există o procedură şi de aceea suntem în curs de a popula acest azil de bătrâni”, preciza Stelu Platon.

Acesta a mai spus că, deşi Fundaţia a fost creată special pentru a porni acest Centru, funcţionarea lui va depinde în cea mai mare măsură de alocările bugetare făcute de Consiliul local Topliţa. „Acest Centru Social a fost realizat din Fonduri Europene, cota de co-finanţare a Primăriei a fost de doar 2% şi noi avem obligaţia, timp de 5 ani, să gestionăm acest Centru prin alocările noastre. Dacă vom obţine fonduri de la sponsori, societăţi caritabile, va însemna o diminuare a efortului nostru financiar, dar obligaţia revine Consiliului local şi Primăriei Topliţa”, conchidea Stelu Platon.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.