Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centru Social închis pentru că nu se dă undă verde la angajări | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Centru Social închis pentru că nu se dă undă verde la angajări
Centru Social închis pentru că nu se dă undă verde la angajări

Centru Social închis pentru că nu se dă undă verde la angajări

Dacă în două luni nu se deschide, Topliţa riscă penalităţi financiare

 

În plină iarnă, cu temperaturi ce s-au apropiat de -20 de grade Celsius, Centrul Social din Topliţa îşi ţine în continuare uşile închise pentru că nimeni nu aprobă să se facă angajări – nici Ministerul Muncii, nici cel al Finanţelor. Cum acest Centru, construit din fonduri europene, este dedicat bătrânilor şi copiilor proveniţi din familii defavorizate, aceste categorii sociale au cel mai mult de suferit în prezent. Dar, dacă în două luni nu se găseşte o soluţie de a deschide uşile Centrului, atunci vor avea de plătit toţi topliţenii, căci se vor aplica corecţii financiare.

Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, referindu-se la această problemă, spunea că: „Ne chinuim de mai bine de jumătate de an să obţinem aprobări de la Guvernul României pentru angajarea de personal necesar. Ultimele demersuri au fost depunerea – după aprobările Finanţelor Publice şi a Direcţiei de Asistenţă Socială Harghita – documentului la Ministerul Muncii. Din ultimele informaţii, Ministerul Muncii l-a trimis la Ministerul Finanţelor care, se pare, l-a respins. Adică l-au trimis să-l mai vedem, de parcă nu noi l-am făcut.

Cu alte cuvinte, se tergiversează aprobarea de angajare de personal. Acest Centru este făcut din fonduri europene şi dacă nu ne îndeplinim condiţiile din contractul de finanţare riscăm corecţii financiare până la nivelul întregii valori, adică aproape 35 miliarde de lei vechi (3,5 milioane lei)”.

Aproape 50 de persoane trebuiau să se afle acum în Centrul Social

Din cauza indiferenţei şi indolenţei unor instituţii ale statului, acum au de suferit 48 de persoane (24 bătrâni şi 24 copii) care trebuiau să se afle şi să fie îngrijiţi în acest Centru Social din Topliţa. Mai mult, penalităţile financiare nu vor fi plătite din banii vreunui şef din vreo instituţie, ci tot din banii contribuabililor, pentru că aceste corecţii financiare se aplică statului român.

„Ce mă surprinde pe mine – continua Stelu Platon – este indiferenţa unor instituţii ale statului faţă de o problemă foarte clară, foarte simplă, şi care face parte dintr-o înţelegere pe care Guvernul României a făcut-o cu Comisia Europeană. Mai mult, se ştie că, în general, corecţiile financiare sunt suportate tot de statul român. Şi Primăria e statul român; noi, dacă banii aceştia îi dăm înapoi, înseamnă că şi noi suntem statul român.

Noi nu avem nici o vină. Ne-am preocupat ca investiţia să fie terminată; a fost finalizată la termen – în 31 noiembrie 2013 a fost recepţionată. În mod firesc era să o populăm cu angajaţi şi cu cele 24 de persoane vârstnice şi 24 de copii din familiile defavorizate”.

Termen limită: sfârşitul lui martie

Pentru rezolvarea într-un mod sau altul a problemei Centrului Social din Topliţa, autorităţile au la dispoziţie mai puţin de două luni. Şi chiar dacă problema este cunoscută de toate instituţiile – de la prefectură până la ministere – lucrurile par să stea pe loc.

„În context cu contractul de finanţare – adăuga primarul municipiului Topliţa – noi am mai putut să obţinem, printr-un act adiţional, o amânare până în 30 martie 2014. Deci, încă suntem în termen. Dar dacă în 30 martie 2014 nu pornim efectiv azilul – în sensul să avem serviciile funcţionale, nu numai o clădire dotată de la bucătărie până la televizor – atunci riscăm corecţii financiare.

Această problemă este cunoscută de toate instituţiile. Dar noi, cei din provincie, nu putem să obligăm instituţiile din Bucureşti, respectiv Guvernul României, să ne aprobe cererea (n.a. – de a face angajări). Am făcut demersurile necesare pentru a obţine aceste aprobări şi iată că nu se întâmplă nimic”.

O soluţie de rezervă, dar neprofitabilă financiar

Sătui de atâtea cereri respinse, topliţenii s-au gândit şi la un plan de rezervă pentru a porni acest Centru Social, chiar dacă instituţiile nu vor da undă verde pentru angajări. Iar această soluţie de rezervă, chiar dacă nu este profitabilă din punct de vedere financiar, va putea duce la evitarea penalităţilor.

„Noi ne-am luat măsuri de siguranţă şi am încercat să găsim altă soluţie. Nu putem să stăm indiferenţi pentru că riscurile sunt foarte mari – spunea Stelu Platon. Încercăm să rezolvăm chestiunea (n.a. – dacă nu se vor face angajări în timp util) printr-o fundaţie. Dar asta înseamnă alte costuri, altă organizare, înseamnă multe alte lucruri.

Dar această descentralizare nu acoperă costurile. Ca să descentralizezi ar trebui ca acest sistem de asistenţă socială să fie rentabil. El, cel puţin în prima parte, până se pune pe roate, nu are cum să fie, pentru că se ştie bine că din 60% din donaţiile pensionarilor nu poţi să acoperi costurile, mai ales că pensionarii pe care noi îi vom lua la azil au venituri modeste. Nu este un azil de lux, unul privat, pentru bătrâni care îşi permit, ei sau membrii ai familiei, să dea mulţi bani. Noi, cel mult, putem să le solicităm acestora 60% din pensia lor, iar din lista de cereri pe care o avem până acum, cei mai mulţi pensionari au venituri de 600-700 de lei/lună. Şi cu 60%, vă daţi seama că suntem foarte departe de a acoperi, printr-o fundaţie, costurile unei viitoare descentralizări”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.