Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ceaun Borsec Festival: O primă ediţie reuşită, promisiuni pentru 2019 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Ceaun Borsec Festival: O primă ediţie reuşită, promisiuni pentru 2019
Ceaun Borsec Festival: O primă ediţie reuşită, promisiuni pentru 2019

Ceaun Borsec Festival: O primă ediţie reuşită, promisiuni pentru 2019

Dan Burlac: „Lumea a înţeles că e un eveniment de suflet şi sufletul s-a văzut, iar asta cred că a contat foarte mult”

În Borsec se conturează un festival care are atuurile de a deveni un punct de reper pe harta evenimentelor din ţară. Pe lângă spaţiul în care se desfăşoară – baza pârtiei din Borsec, la liziera pădurii, înconjurat de izvoare de apă minerală şi de multe alte atracţii – festivalul dispune şi de oameni care ştiu ceea ce fac.

Fiind conştienţi că, aflaţi la început de drum, vor fi şi minusuri, toată lumea se întreba oare cum va fi prima ediţie. Iar prima impresie este una pozitivă, atât din punctul meu de vedere, cât şi din cel al organizatorilor.

A treia acţiune de ecologizare

Festivalul a debutat vineri dimineaţă, când la ora 08:00 s-a pornit într-un tur ciclist. Apoi, cu sprijinul Clubului de parapantism The Raven, din comuna Corbu, s-a realizat o acţiune de ecologizare a pâraielor din Borsec. Bogdan Oprea, vicepreşedintele clubului, spunea că a fost o acţiune reuşită, fiind cea de-a treia de acest gen dintr-un proiect ce are ca finalitate curăţarea Lacului de acumulare de la Bicaz.

„Ideea principală e curăţarea Lacului Bicaz şi atunci am zis că degeaba încercăm să facem o ecologizare pe lac, pentru că va fi o muncă de Sisif, toate PET-urile şi mizeriile din amonte vor veni în lac. Şi atunci am zis să o luăm de la început, de pe pâraie, râuri, iar etapa finală să fie Lacul Bicaz”, explica Bogdan Oprea.

Prima acţiune s-a desfăşurat pe cursul Bistricioarei, pe raza comunei Corbu. Atunci, vreo 40 de voluntari au strâns peste 100 de saci de gunoaie. A urmat o acţiune în Borsec, iar acum, cu ocazia festivalului, s-au reîntors aici, dar s-au vizat alte cursuri de apă.

„Vineri am avut a treia campanie şi am reuşit să acoperim destul de mult. Au participat 20 de voluntari din Cluj-Napoca, Oradea, Subcetate. Au fost şi borseceni; mă aşteptam să vină mai mulţi, dar, probabil, fiind vineri mulţi erau la muncă. Am adunat în jur de 50 de saci de gunoi”, afirma Bogdan Oprea după acţiunea de ecologizare.

Concerte

După atelierele din timpul zilei, seara a fost rezervată concertelor. Prima parte a fost rezervată unui parteneriat cu Radio Târgu Mureş. Vineri seara, postul a sărbătorit cei 60 de ani de existenţă împreună cu cei veniţi la festival, dar şi cu ascultătorii, deoarece spectacolul folcloric a fost transmis în direct pe undele radio, în cadrul emisiunii Pe cărarea dorului. Au urcat pe scena festivalului interpreţii de muzică populară Anghelina Timiş, Doru Pop, Ina Todoran şi Ovidiu Furnea.

Apoi One More Minute a pregătit publicul pentru cei de la Timpuri Noi, care urmau să încheie prima seară de concerte. A fost prima dată când i-am ascultat live pe Dan Iliescu & Co. şi, mărturisesc, am rămas plăcut surprins. Din repertoriul cântat la Borsec nu au lipsit piesele de-acum 30 de ani.

A doua zi, concertele de pe scena mare a festivalului au început cu Nikola Parov Quartet & Herczku Ágnes, care a propus o incursiune prin cultura mai multor popoare din estul şi sud-estul Europei. Apreciat a fost şi concertul Fanfarei Transilvania, din judeţul Alba, muzica ei apropiindu-se de stilul lui Goran Bregovic. Seara s-a încheiat pe ritmuri de rock, latin, balkan, de aceasta ocupându-se Bosquito.

Duminică, în ultima zi a festivalului, programul a fost completat de alte două nume importante ale muzicii româneşti: Mircea Vintilă şi Nightlosers.

Expoziţii foto

Arta grafică a fost prezentă la Ceaun Borsec Festival prin intermediul a două expoziţii fotografice interesante. APA a fost tema uneia dintre ele, expoziţia, găzduită de parcul central, fiind realizată în parteneriat cu ALPIN FILM FESTIVAL, festivalul filmelor de munte, şi Asociaţia de fotografi FORONA. Pe timpul festivalului, turiştii care au trecut prin centrul staţiunii au putut admira imagini surprinse de unii dintre cei mai buni fotografi de natură din România: Dorin Bofan, Zsolt András Szabó, Dan Dinu, Helmut Ignat, Horia Bogdan şi Zoltán Nagy.

O altă expoziţie, organizată la Izvorul nr. 10, a fost cea prin care s-a prezentat o istorie a Borsecului, realizată de Farkas Aladár şi Pethő Csongor. Farkas Aladár este din zona Gheorgheni, dar a fost profesor la Borsec timp de 44 de ani. Preocupându-l istoria localităţii, a început să studieze monografiile vechi şi să strângă fotografii şi vederi de odinioară, ajungând să deţină acum sute de imagini.

„În 1992 – spunea Farkas Aladár – am scos primul album împreună cu un coleg din Topliţa; era un album comun cu cei din Topliţa. Al doilea album la doi ani mai târziu, în 1994, după care în 2008 am scos un album mai voluminos, cu peste 300 de imagini, cu colegul care a făcut şi prezentarea în limba maghiară, Pethő Csongor (prezentarea de la vernisajul expoziţiei – n.a.)”.

Imaginile au fost procurate prin magazinele de specialitate în care se pun în vânzare vederi vechi, iar prin colecţionare se încearcă să se facă o imagine mai amplă a Borsecului.

Sâmbătă, la expoziţia din cadrul Ceaun Borsec Festival, cu ajutorul Institutului Maghiar din Bucureşti, au fost prezentate publicului 32 de imagini ale celor mai importante imobile (vile, hoteluri, restaurante, foişoarele izvoarelor de apă), mijloacele de transport cu care se venea la Borsec, linia manuală de îmbuteliere a fabricii de apă.

„Echipa naţională de outdoor a României”

Tibi Uşeriu, Tomea Coconea, Zsolt Török şi Avram Iancu au fost numiţi de către organizatori echipa naţională de outdoor a României. Cu excepţia lui Toma Coconea, care a ajuns în Borsec doar sâmbătă seara, ceilalţi trei au participat la o discuţie cu publicul festivalului, evenimentul fiind unul foarte apreciat, bucurându-se de o asistenţă numeroasă. Asupra poveştilor celor trei (Tibi Uşeriu, Zsolt Török şi Avram Iancu) vom insista cu altă ocazie, acum propunându-ne să ne oprim puţin asupra cuvintelor actorului şi prezentatorului de televiziune Pavel Bartoş. La conferinţa susţinută de echipa naţională de outdoor a României, acesta se afla în public, însă în a doua parte a evenimentului a fost invitat să se alăture celor trei, iar el a fost însărcinat şi cu discursul final.

„Mă uimesc poveştile lor – spunea Pavel Bartoş. Eu sunt prea mic pentru ce înseamnă ei acum, pentru că eu, dacă e să înot sau să urc un munte sau să mă dau cu parapanta, mă dau în showbiz-ul românesc în care, dacă apa e de 1 metru, poţi să te îneci, în care dacă urci un munte, afli după 1.000 de metri că te poţi prăvăli, pentru că de fapt se prăvăleşte muntele, fiind unul fals. Dar ei se urcă pe ceva concret, ei se luptă cu ceva concret – cu frigul, cu apa – se duc în extreme totale şi, uite, ne fac mândri. (…) Dumneavoastră, noi, eu, suntem foarte norocoşi că-i avem, astăzi, aici. Şi cu atât mai mult cu cât vedem nişte oameni simpli. Sunt atât de simpli că te aşteptai să fie într-un anume fel şi atunci cumva să-i cataloghezi, să poţi zice îşi permite, pentru că e cel… Nu, e un om la fel ca noi. Pot să zic că astfel am fost egalul lui Tibi Uşeriu, lui Zsolt şi al lui Avram Iancu: am mâncat acelaşi gulaş”.

Concluziile

Duminică, înainte ca prima ediţie a Ceaun Borsec Festival să se închidă, am stat de vorbă cu unul dintre cei „vinovaţi” pentru ceea ce s-a întâmplat în staţiunea din nordul judeţului. L-am întrebat pe Dan Burlac cum s-a văzut din punctul de vedere al organizatorilor primul festival.

– În primul rând, să fiu pozitiv, să încep cu lucrurile bune. Am fost foarte bucuros de lumea care a răspuns invitaţiei, pentru că a fost destul de multă lume din punctul nostru de vedere – poliţia zicea că sâmbătă seara au fost 2.500 de oameni. Am avut un concurs de cros cu foarte multă lume – am avut 81 de participanţi, ceea ce e iarăşi o mare bucurie pentru mine. Sâmbătă, la proiecţia de film, sala a fost arhiplină. La atelierul de demonstraţie culinară a fost foarte-foarte multă lume, cred că s-au dat vreo 600 de porţii.

Din interior, ştim că lucrurile puteau fi făcute mai bine, avem foarte multe lucruri de corectat, dar cred că suntem pe direcţia bună, a venit foarte multă lume, am avut oaspeţi din toată ţara – cred că cel mai de departe au venit din Mangalia, special pentru festival.

Am avut – cum zicea Ion Chiorean – echipa naţională de outdoor a României: Tibi Uşeriu, Toma Coconea a ajuns sâmbătă seara, Zsolt Török, Avram Iancu. Cred că puse cap la cap, a fost o reuşită. Sunt lucruri de corectat, dar este prima ediţie. De aceea am făcut-o să creăm o echipă, vedem cum putem să ne legăm mai bine şi din punctul acesta de vedere cred că a fost bine.

– Pe parcursul festivalului aţi reuşit să intraţi în dialog cu oamenii, să aveţi un feedback din partea lor?

– Da, a venit la mine foarte multă lume să-mi spună că le-a plăcut. Zsolt Török mi-a spus că pentru el este cel mai frumos eveniment la care a participat anul acesta; m-a bucurat mult acest feedback al lui. Uşeriu a venit să stea două ore, iar seara nu mai pleca – i-a plăcut foarte mult, nu mai voia să plece. Avram Iancu, la fel. Lumea s-a simţit foarte bine.

Cred că le-a plăcut pentru că nu e nimic fabricat. Există o spontaneitate şi greşelile fac parte din decor, lumea a înţeles că e un eveniment de suflet şi sufletul s-a văzut, iar asta cred că a contat foarte mult.

Foarte bună a fost recepţia în Borsec. Deşi n-am avut foarte multe resurse, cei de aici – primăria, Romaqua – ne-au ajutat teribil de mult şi fără ei n-ar fi existat acest festival. Dar el va deveni, cu siguranţă, unul de referinţă al României, am absoluta convingere şi avem timp să-l pregătim pe cel de la anul.

– La ce să ne aşteptăm de la cel de la anul?

– La mari-mari surprize. Vom ridica nivelul cu 10 grade, adică vom trece la nivelul următor şi cred că vom aduce nume mari şi din muzică, şi din sport, şi din arta culinară şi va fi un festival care, de data aceasta pregătindu-l din timp, va funcţiona impecabil.

Arhivă foto

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.