- Nou semnal de alarmă tras de poliţiştii harghiteni după ce mai multe persoane din judeţ care încearcă să vândă diverse produse prin intermediul unei cunoscute platforme online cad victime unor escroci, posibil membri ai unei grupări infracţionale din Rusia sau Ucraina
Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita trag un nou semnal de alarmă în condiţiile în care în ultima perioadă a crescut numărul celor care cad în plasa unor escroci care activează în mediul online, profitând de naivitatea unor persoane care încearcă să vândă diverse produse prin intermediul unor platforme cunoscute de pe Internet, cum este şi olx.ro.
Comisarul Manuela Ionescu, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a declarat publicaţiei noastre că de la începutul anului în judeţ au fost înregistrate 33 de cazuri (dintre care 15 doar în ultima perioadă), în care persoane care au postat anunţuri privind vânzarea unor produse pe platforma olx.ro au rămas fără banii de pe card. Manuela Ionescu a precizat că frecvenţa cu care se înregistrează astfel de cazuri este mai mare în această perioadă decât la începutul anului, iar mecanismul folosit de escroci a rămas neschimbat, aceştia reuşind să îşi găsească victime în pofida campaniilor de prevenire lansate la nivel naţional şi local prin care s-a încercat atragerea atenţiei cetăţenilor asupra riscului de a rămâne fără economii în câteva clipe dacă nu sunt suficient de atenţi.
În ceea ce priveşte mecanismul folosit, aceasta a explicat că, de pildă, o persoană plasează un anunţ de vânzare pe platforma amintită şi îşi lasă acolo şi numărul de telefon. Este contactată apoi prin intermediul aplicaţiei WhatsApp de un presupus cumpărător, care se arată foarte încântat şi interesat de produsul respectiv, nu negociază şi îşi exprimă intenţia de a achita contravaloarea acestuia, urgent, prin virament online, susţinând chiar că administratorii olx.ro ar avea un serviciu special de curierat, mai ieftin şi mai rapid şi că poate aranja transportul cu un anumit curier. Victima este convinsă, după ce i se arată o imagine cu o pagină falsă privind presupusul virament bancar, să acceseze un anumit link pentru a-i intra banii în cont. Persoanei respective i se cere apoi să introducă datele propriului card bancar, inclusiv numele deţinătorului, numărul imprimat, data expirării, codul CVC de pe spate şi chiar parola 3D Secure sau alte parole cerute de bancă, dar au fost şi cazuri în care victima a dezvăluit şi suma totală pe care o are în cont, uşurând astfel şi mai mult munca escrocilor. Într-un timp foarte scurt aceştia lasă doar 2-3 lei în contul vânzătorului, iar sumele retrase apar în general afişate în ruble, anchetatorii presupunând că cei care operează astfel sunt membri ai unei grupări din Rusia sau Ucraina. Manuela Ionescu a mai spus că este foarte dificilă identificarea acestora, mai ales că după ce îşi prind victimele în capcană scot din uz cartela telefonică utilizată pentru trimiterea de mesaje prin intermediul WhatsApp.
Potrivit afirmaţiilor sale, un lucru care ar trebui să trezească suspiciuni este că aceştia nu comunică prea corect în limba română şi utilizează probabil un serviciu gen „Google translate”, dar cel mai important lucru este că în mintea unui vânzător ar trebui să apară serioase semne de întrebare atunci când un necunoscut îi cere date sensibile ale cardului bancar sau detalii legate de suma pe care o are în cont.
„Cu toate că s-au mai publicat în presă mesaje de atenţionare, există şi o campanie la nivel naţional şi local, lumea cade totuşi în această capcană în continuare. Băncile nu dau înapoi banii respectivi pentru că oamenii şi-au dat datele în cunoştinţă de cauză, până la urmă pe un mizilic. Omul urmează acel link şi îşi introduce datele de bună voie. Noi suntem pur şi simplu uimiţi. Cum este posibil să te gândeşti ca vânzător că ai avea nevoie de furnizarea acelor date? Am mai spus-o şi înainte şi repet: Nici o persoană care este cinstită nu are de ce să îţi ceară datele sensibile ale cardului, codul de verificare de pe spate sau parola 3D Secure, iar aceste informaţii nu trebuie dezvăluite niciodată unor necunoscuţi”, a menţionat Manuela Ionescu, care a adăugat că cei care au fost păgubiţi astfel în judeţ sunt în general tineri, din mediul urban, care ar trebui să fie la curent cu pericolele ascunse în spaţiul online.
Aceasta a spus că poliţiştii harghiteni recomandă cu tărie ca nimeni să nu furnizeze altora datele cardului bancar propriu, să se opteze pentru plata unor produse prin ramburs, iar în cazul utilizării site-ului olx.ro oamenii să înţeleagă că nu există nici un serviciu special de curierat al acestuia şi să deruleze toate discuţiile şi negocierile prin intermediul serviciului de transmitere de mesaje al platformei respective pentru a exista o anumită siguranţă şi posibilitate de control.
Emil GROZA