Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borsec: A renăscut un festival – „Cântă Izvoarele” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Cultură » Borsec: A renăscut un festival – „Cântă Izvoarele”
Borsec: A renăscut un festival – „Cântă Izvoarele”

Borsec: A renăscut un festival – „Cântă Izvoarele”

În urmă cu aproape 40 de ani, la Borsec, în plin sezon estival, când staţiunea era arhiplină, cu peste 5.000 de turişti în fiecare serie, printre ofertele de distracţii s-a numărat şi un cunoscut festival-concurs de muzică uşoară „Cântă Izvoarele”, care după câteva ediţii s-a stins din motive mai mult sau mai puţin cunoscute. Din păcate, nu peste mulţi ani s-a stins şi renumita staţiune Borsec, numită, pe bună dreptate, şi „Regina Apelor Minerale”. Anii au trecut şi în timpul instaurării „scumpei” noastre democraţii, în loc de păstrare şi dezvoltare, Borsecul a avut cea mai mare decădere din istoria sa, în special după 1990.

Dar zorii renaşterii Borsecului, spre bucuria tuturor, au apărut în urmă cu câţiva ani prin implementarea unor proiecte care au prins şi prind viaţă, Borsecul făcând paşi uriaşi spre renumele de altădată.

Odată cu această metamorfoză social-economică şi actul cultural s-a schimbat în bine, oraşul-staţiune bucurându-se de activităţi diverse şi multiple.

Cu mare bucurie consemnăm renaşterea unui eveniment cultural cunoscut şi apreciat în ţară. Este vorba despre Festivalul-concurs de muzică uşoară „Cântă Izvoarele”, care se pare că va reveni pe agenda culturală a Borsecului şi nu numai după această primă ediţie.

Ideea de a renaşte acest festival şi de a-l repune în circuitul cultural a fost a doamnei Sarpatki Melania – preşedinte al Asociaţiei Turistice Borsec, în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Borsec, sprijinită de Mik Károly, György László, Péter Mirela şi Nemes Ioan.

Melodiile noii ediţii a Festivalului-concurs de muzică uşoară „Cântă Izvoarele” au răsunat la poarta de intrare pe Bulevardul „7 Izvoare”, pe scena amenajată în aer liber, vineri şi sâmbătă seara, respectiv 22 şi 23 august 2014.

Ca la oricare debut, şi la această primă nouă ediţie a Festivalului „Cântă Izvoarele”, în ciuda faptului că prezenţa nu a fost aşa de numeroasă, calitatea vocală şi prezenţa scenică a concurenţilor au fost superioare, juriului, alcătuit din specialişti în domeniu, revenindu-i o misiune dificilă în departajarea concurenţilor.

Clasamentul final: 1. Csiszer Molnár Erzsebét – Borsec; 2. Andrada Cora Cujbă – Topliţa şi Diana Gazsi – Topliţa; 3. Bóth Hajnal – Bălan. Premiul „Farmecul Tinereţii”  a fost obţinut de Leopold Borena – Borsec.

Festivalul s-a bucurat şi de recitaluri aplaudate la scenă deschisă.

La sfârşit, doamna Sarpatki Melania, director al Festivalului, ne-a spus: „Acest Festival a fost la prima ediţie a unei noi serii, deoarece Cântă Izvoarele s-a organizat în fiecare sezon estival în anii ’70 şi ’80, după care izvoarele au tăcut, în urmă cu peste 30 de ani. Este vorba deci de o reactualizare, care este în ton, ne place să credem, cu renaşterea staţiunii Borsec. Suntem hotărâţi ca, de acum încolo, izvoarele să cânte pentru dumneavoastră în fiecare an! Scopul organizării festivalului este cel puţin dublu: pe de o parte să oferim tinerelor talente o posibilitate de afirmare, iar pe de altă parte, să-i distrăm pe cei prezenţi, care în mod sigur nu regretă. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestei prime ediţii”.

Vasile GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.