Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (I)
Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (I)

Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (I)

De fiecare dată când se vorbeşte despre asfaltarea drumului dintre Bilbor şi Vatra Dornei, pe lângă scurtarea distanţei dintre judeţele Harghita şi Suceava, se aduce vorba şi despre posibilitatea dezvoltării turismului în comuna harghiteană. Din acest motiv, dar şi pentru că anul trecut, în toamnă, în comuna care l-a dat pe O.C. Tăslăuanu s-a deschis unul dintre puţinele puncte gastronomice locale din judeţ, am dorit să aflăm potenţialul turistic al Bilborului.

Pentru asta, am stat de vorbă cu David Vaicăr, promoter al turismului din partea de nord a judeţului Harghita, cel care mi-a şi fost ghid prin comună.

De-a lungul timpului, el s-a ocupat de promovarea şi dezvoltarea turismului în zona Bilbor – Topliţa. David Vaicăr mai este cunoscut pentru excursiile pe care le organizează în munţii din jurul Topliţei, despre care puteţi afla mai multe de pe pagina de Internet carpathiantourism.ro sau de pe pagina de Facebook cu acelaşi nume – Carpathian Tourism.

Comuna aflată la cea mai mare altitudine din Harghita

Mergând din Topliţa pe DN 15, spre Borsec, chiar înainte să înceapă urcarea pe pasul Creanga, virezi stânga pe DJ 174A. Este un drum care a fost asfaltat după mulţi ani de insistenţe, dar pe care deja se văd urmele transportatorilor de lemne. După aproximativ 10-12 km intri în comuna Bilbor, situată la graniţa cu judeţul Suceava. Nu după mult timp, gândul îţi zboară către satele din Apuseni: şi aici, în extremitatea nordică a judeţului, vezi aceeaşi imagine, cu casele împrăştiate pe versanţi.

Aflată la poalele Munţilor Călimani, Bilborul se mândreşte cu aerul curat, ca mai toate localităţile rurale din judeţ. Însă are avantajul de a nu fi traversată de un drum naţional, motiv pentru care traficul este mult mai redus. Şi comuna mai are o caracteristică: se află la cea mai mare altitudine din judeţul Harghita şi la una dintre cele mai mari din ţară.

Bilborul este singura localitate din Harghita care face legătura cu Bucovina, prin Pasul Iuteş.

Ofertele turistice

David Vaicăr ne spunea că turismul în Bilbor a luat amploare în urmă cu câţiva ani, dar momentul important a fost deschiderea, anul trecut, al Punctului Gastronomic Local Casa VLC, care, „prin dăruirea oamenilor şi pasiunea pe care au pus-o în pregătirea preparatelor tradiţionale, a adus un plus valoare comunei şi a făcut-o mult mai cunoscută în această zonă economică, cea de turism”.

David Vaicăr ne spunea că, momentan, în Bilbor sunt aproximativ 10 unităţi de cazare.

Unul dintre principalele obiective turistice ale comunei este biserica din lemn, una despre care David spune că are o încărcătură istorică şi sufletească enormă, găzduind câteva picturi cu o valoare inestimabilă. Locaşul de cult a fost construit la sfârşitul anilor 1700 în onoarea Sf. Nicolae, construcţia fiind realizată de meşteri din Bucovina. Biserica a fost introdusă în ruta naţională a bisericilor din lemn, astfel că se încearcă şi o dezvoltare pe partea de turism ecumenic.

Şi dacă suntem la turismul ecumenic, atunci se poate aminti şi biserica ortodoxă, despre care se spune că este o capodoperă din punct de vedere arhitectural.

Dintre obiectivele turistice, David Vaicăr ne mai spune despre mlaştina Dobreanu, întinsă pe aproximativ 3 hectare, în prezent rezervaţie naturală. Trebuie amintite şi izvoarele de apă minerală, comuna mândrindu-se că pe teritoriul ei se află cele mai multe astfel de surse din judeţ; de altfel, turiştii pot vizita inclusiv fabrica de apă minerală de la Bilbor.

Liniştea este unul dintre elementele pe care-l caută turiştii atunci când vizitează localitatea, dar şi comuna şi zona oferă şi alte activităţi.

„Dispunem şi de servicii adiacente unităţilor de cazare – ne spunea David. Pe timpul iernii punem la dispoziţie excursiile cu sania trasă de cai, plimbările cu snow mobilul, călare pe trasee turistice special amenajate pentru această activitate.

Pe timp de vară, când turismul e în floare, avem activităţi de vizitare a Parcului Naţional Călimani, excursii wilde life destinate tuturor vârstelor”.

Sunt şi excursiile pe Vârful Budacu, unde se află şi un cimitir al eroilor. Bineînţeles, dacă doresc, turiştii pot lua parte la activităţi specifice dintr-o gospodărie rurală, pentru a experimenta viaţa la ţară.

Tot vara, turiştii pot practica echitaţia sub îndrumarea unor oameni pregătiţi şi care sunt acreditaţi pentru acest serviciu.

Planuri pentru dezvoltarea turismului

Pentru Bilbor se doreşte dezvoltarea unui turism durabil, a unuia care să ţină cont de ceea ce oferă natura. „Dorim să ne focusăm pe ecoturism. Bineînţeles că această formă de turism este una de viitor, pentru că natura are foarte multe frumuseţi.

Proiectele viitoare vor ţine cont de copiii de aici, din judeţul Harghita, dar şi din ţară. Ne dorim să păstrăm obiceiurile şi tradiţiile din această zonă”, spunea David Vaicăr.

Iar cel mai bun exemplu în acest sens este un proiect care va demara în această vară: taberele tematice pentru copii. Acestora li se vor oferi posibilitatea să participe la ateliere alături de meşteri populari care încă mai păstrează tradiţiile şi obiceiurile zonei. Şi gastronomia va fi promovată: în acest sens, doamna Gabriela, proprietara punctului gastronomic, urmând să-i implice pe copii în diferite activităţi şi va încerca să-i înveţe reţete tradiţionale, păstrate din bătrâni în zona Bilbor.

În curând se doreşte şi deschiderea unui muzeu care va găzdui exponate ce scot în evidenţă istoria comunei, preocupările pe care le aveau oamenii, folclorul în zona Bilbor.

Se vrea crearea unei rute a legendelor şi misterelor, deoarece zona este încărcată de poveşti cu haiduci, vorbindu-se inclusiv despre animale mitice.

Se va încerca să se interconecteze toată comunitatea şi toţi oamenii care au mici afaceri în turism.

„Atunci când turiştii trec prin Bilbor – spunea David Vaicăr – o parte din sufletul lor rămâne aici. De la o casă la alta, turistul poate auzi o poveste despre localitate, poate să mănânce tradiţional, să guste din preparatele făcute aici şi oricând poate să facă excursii prin natură”.

***

În următoarele părţi ale materialului dedicat turismului din Bilbor vom intra în contact cu câteva unităţi de cazare din comună şi vom vedea care sunt concluziile, după mai bine de 6 luni, a celor care s-au încumetat şi au deschis Punctul Gastronomic Local.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.