Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum s-ar putea face ordine în Piaţa agroalimentară? Prin înăsprirea regulilor! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cum s-ar putea face ordine în Piaţa agroalimentară? Prin înăsprirea regulilor!
Cum s-ar putea face ordine în Piaţa agroalimentară? Prin înăsprirea regulilor!

Cum s-ar putea face ordine în Piaţa agroalimentară? Prin înăsprirea regulilor!

Închirierea meselor şi spaţiilor din hala Pieţei agroalimentare centrale

În şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc, ce a avut loc în penultima zi a lunii septembrie, printre altele, s-a aprobat închirierea prin licitaţie publică a meselor şi a spaţiilor aferente de pe platoul exterior din hala pieţei destinate comercianţilor, în scopul comercializării legumelor, fructelor, citricelor, florilor, precum şi a articolelor meşteşugăreşti de uz gospodăresc etc. Prin această hotărâre au fost aprobate: studiul de oportunitate, Caietul de sarcini, precum şi modelul contractului de închiriere şi, fireşte, s-a revocat Hotărârea Consiliului local nr. 41/2006 privind închirierea prin licitaţie publică a spaţiilor din hala pieţei. În legătură cu această hotărâre s-a pus întrebarea dacă edilii oraşului au sau nu în vedere posibilitatea de a-i proteja pe producătorii locali, să le înlesnească închirierea meselor şi/sau a spaţiilor şi, mai ales, cum s-ar putea stopa aplicarea regulilor acelora care „în stil mafiot” stabilesc preţurile în piaţă.

Despre ce vorbim?

Piaţa agroalimentară din Miercurea-Ciuc este situată într-o zonă centrală, are o suprafaţă de 368,5 mp, cu 68 de spaţii de vânzare. Platoul pieţei are o suprafaţă de 1.650 mp, pe care sunt amplasate mese pentru desfacerea produselor în funcţie de sezon. Respectând prevederile legale în vigoare, mesele şi spaţiile de ocupare a locului se scot la licitaţie pentru comercianţi, persoane fizice şi juridice autorizate în vederea exercitării activităţii de comercializare în sectorul distinct alocat. Închirierea locurilor şi spaţiilor nu se poate face preferenţial, această procedură se desfăşoară prin licitaţie publică deschisă, prin care orice persoană fizică sau juridică de drept privat, română sau străină, poate prezenta o ofertă. Procedura de licitaţie se poate desfăşura numai dacă în urma publicării anunţului de licitaţie au fost depuse cel puţin trei oferte valabile, în caz contrar, chiriaşul este obligat să anuleze procedura şi să organizeze o nouă licitaţie. Dacă nici după repetarea procedurii de licitaţie nu au fost depuse cel puţin trei oferte valabile, atunci concedentul are dreptul de a aplica procedura de negociere directă. Atât despre această procedură, de reţinut că legea trebuie respectată.

 

Numai cine nu vrea, nu vede diferenţa

Am amintit mai sus suprafaţa pieţei agroalimentare; ea pare a fi, dar nu este îndestulătoare, uneori ai senzaţia de înghesuială, de haos, situaţie creată mai ales de maşinile care intră când vor, staţionează unde găsesc un loc, plus alte probleme care se vor rezolva atunci când oraşul va avea promisa piaţă agroalimentară, nouă, mai spaţioasă. În legătură cu acest subiect, viceprimarul Szőke Domokos a scos în evidenţă câteva aspecte pe care se impune să le menţionăm: „Atunci când, în urmă cu 13 ani, conducerea de acum a preluat frâiele oraşului, Piaţa agroalimentară a funcţionat cu pierderi. Această situaţie acum s-a inversat, şi azi, nu numai că piaţa are profit, dar putem spune că din sumele de închiriere putem pune ceva de o parte pentru noua piaţă. În perioada 2002-2003, responsabilul pieţei a creat o pagubă în bugetul local de 200 mii de lei. Sunt realităţi pe care trebuie să le spunem”.

Cum s-ar putea înstăpâni ordinea?

O idee ar fi aceea de a se îngrădi spaţiul pieţii cu un gard metalic foarte înalt, cu o singură intrare, la care să fie o barieră, astfel ar putea fi urmărite/controlate maşinile care transportă produsele agroalimentare şi s-ar stabili un program permanent de funcţionare. În legătură cu protecţia producătorilor locali – primarul Ráduly Róbert Kálmán a spus că „mulţi dintre producătorii din alte judeţe după un timp au devenit locuitori ai oraşului pentru a beneficia de aceleaşi condiţii pe care le au producătorii locali”. Primarul a mai spus şi că, în situaţia în care consiliul local nu va aproba aceste idei, un lucru e sigur: „în anul viitor vom reasfalta şi igieniza mai frecvent spaţiul pieţii”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.