Aproape 2.000 de importuri şi exporturi au fost înregistrate în primele 6 luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Economic » Aproape 2.000 de importuri şi exporturi au fost înregistrate în primele 6 luni ale anului
Aproape 2.000 de importuri şi exporturi au fost înregistrate în primele 6 luni ale anului

Aproape 2.000 de importuri şi exporturi au fost înregistrate în primele 6 luni ale anului

 Harghitenii au realizat aproape de 3 ori mai multe exporturi decât importuri  Cele mai multe exporturi au vizat EAU şi China, unde s-a trimis cherestea şi lemn rotund Încasări de aproape 9 milioane de lei în urma operaţiunilor vamale

 

În prima jumătate de an, la nivelul judeţului Harghita s-au înregistrat aproape de 3 ori mai multe exporturi decât importuri, ţările cu care s-au făcut cele mai multe schimburi comerciale fiind Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Elveţia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, China.

Tot în primele 6 luni din acest an am reuşit să importăm aţă de cusut, cherestea şi să exportăm… aţă de cusut, cherestea.

Potrivit unui raport întocmit de Biroul Vamal de Interior Harghita privind activitatea pe primul semestru al anului 2015, la nivelul judeţului Harghita au fost înregistrate 1.972 de operaţiuni vamale, din care 567 importuri şi 1.405 exporturi.

Principalele produse care au fost aduse în judeţ, în urma importurilor, au fost: membrane din material plastic pentru produsele alimentare (SUA, China), anvelope auto (Belarus, China), suplimente alimentare (SUA, China), aţă de cusut (China, Turcia, India), hârtie igienică (Serbia, Ucraina), cherestea (Ucraina), mobilier (Elveţia), autoturisme (Elveţia, SUA).

Cele mai multe bunuri au fost aduse din Turcia (peste 130 de operaţiuni), China (aproximativ 90), Ucraina (aproape 80) şi Serbia (peste 60).

Dacă am văzut ce au importat harghitenii în prima jumătate de an, din judeţ au plecat, prin export: apă minerală (Canada, SUA, Rep. Moldova, Israel, Japonia, Taiwan), bere (Macedonia), mobilier din lemn (Elveţia, Rep. Moldova, Georgia, Maroc, Israel), cherestea şi lemn rotund, ambele de esenţă răşinoasă (EAU, China, Turcia, Kuweit, Serbia, Rep. Coreea, Bahrein), băuturi răcoritoare (SUA), căsuţe de lemn (Elveţia), aţă de cusut (Maroc, Rep. Moldova, Turcia, Ucraina, Tunisia).

În ceea ce priveşte ţările în care s-au realizat cele mai multe exporturi, amintim China şi EAU (câte aproximativ 250 de operaţiuni) – adică cele în care s-a trimis cherestea şi buşteni, Elveţia (cu peste 150 de operaţiuni înregistrate), Arabia Saudită (aproximativ 125), Republica Moldova (peste 100).

De remarcat faptul că numai numărul operaţiunilor vamale de export ce privesc schimburile comerciale cu China şi Emiratele Arabe Unite se situează aproape la nivelul total al importurilor.

 

 Fraude şi sancţiuni

Pe lângă înregistrarea operaţiunilor de export şi import, în raportul întocmit de Biroul Vamal de Interior Harghita se face referire şi la fraudele constatate în urma reverificării declaraţiilor vamale.

Potrivit bilanţului, BVI Harghita a reverificat 536 de declaraţii, constatându-se 55 de fraude, peste 300.000 de lei diferenţe de drepturi vamale şi s-au aplicat 10 procese verbale de contravenţie în valoare totală de 14.000 de lei.

În ceea ce priveşte fraudele ori iregularităţile constatate, se amintesc cele de sustragerea de la plata datoriei vamale, prejudiciul fiind de aproape 271.000 de lei.

Peste 11.000 de lei trebuie să se încaseze şi după ce s-au constatat cazuri în care s-a declarat incorect valoarea vamală ca urmare a neintroducerii în valoarea în vamă a costurilor totale cu asigurarea pe parcurs extern.

De asemenea, au fost constatate fraude ce au privit nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, în aceste cazuri fiind aplicate amenzi de 7.500 de lei.

 

 Încasări de peste 9 milioane de lei

În primele 6 luni din acest an, în urma taxelor vamale, a plăţii TVA, accizelor, dar şi ca urmare a încasării unor bani de pe urma amenzilor ori comisioanelor, au fost încasate la bugetul statului peste 9.145.000 de lei.

Marea majoritate a sumei a venit în urma plăţii de TVA (peste 7,1 milioane), dar şi din taxele vamale (aproape 1,9 milioane de lei).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.