Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de peste 500.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 500.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă în judeţ
Amenzi în valoare de peste 500.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă în judeţ

Amenzi în valoare de peste 500.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă în judeţ

  • La sfârșitul lunii septembrie, în Harghita erau peste 75.000 de salariați

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, amenzi în valoare totală de 508.000 de lei, pentru mai multe nereguli constatate la agenţii economici în urma unor controale de specialitate. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, în perioada amintită au fost efectuate 217 controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 81 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 274 de angajatori, fiind aplicate în 237 de avertismente şi 37 de amenzi contravenţionale.

Reprezentanţii ITM Harghita au aplicat 178 de sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, valoarea amenzilor în aceste cazuri ridicându-se la 462.000 de lei. Totodată, au fost depistaţi 7 angajatori la care lucrau în total 16 persoane pentru care nu s-au încheiat contracte de muncă. Printre deficienţele constatate în urma controalelor efectuate în acest domeniu s-a numărat primirea la muncă a persoanelor fără încheierea, conform legii, a contractelor individuale de muncă sau primirea în perioada în care acestea aveau contractele individuale de muncă suspendate, netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă şi nerepartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 96 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 46.000 de lei. Sancţiunile în urma controalelor efectuate pe această linie au fost aplicate pentru neelaborarea de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă sau neefectuarea de verificări de către angajatori în ceea ce priveşte utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, dar au fost şi situaţii în care în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră, nu se făcea triaj epidemiologic, nu se acordau de către angajator măşti de protecţie sau se acordau măşti neconforme sau în număr insuficient, nu s-au făcut evaluări privind riscul de infectare cu coronavirus ori nu s-au întocmit instrucţiuni proprii privind prevenţia îmbolnăvirilor. În plus, în unele cazuri nu erau elaborate planurile de prevenire şi protecţie, lipseau afişele de prevenire şi informare asupra măsurilor de protecţie COVID-19, angajatorul nu asigura mijloace de dezinfecţie adecvate şi în cantitate suficientă sau angajaţii nu purtau măşti de protecţie.

ITM Harghita a mai informat că în cel de-al treilea trimestru al anului au fost comunicate 31 evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs. În judeţ erau 83.981 de contracte active, iar un număr de 75.330 de salariaţi erau declaraţi în sistemul REGES. Tot în această perioadă s-au înregistrat la ITM Harghita, 19 contracte colective de muncă, din 436 active.

(E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.