Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

AJOFM Harghita la aniversarea a 19 ani de activitate: Continuă procesul de modernizare a serviciilor online destinate beneficiarilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic » AJOFM Harghita la aniversarea a 19 ani de activitate: Continuă procesul de modernizare a serviciilor online destinate beneficiarilor
AJOFM Harghita la aniversarea a 19 ani de activitate: Continuă procesul de modernizare a serviciilor online destinate beneficiarilor

AJOFM Harghita la aniversarea a 19 ani de activitate: Continuă procesul de modernizare a serviciilor online destinate beneficiarilor

Acces neîngrădit

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita – deşi înfiinţată acum 19 ani (sărbătoriţi pe 10 decembrie) – continuă procesul de modernizare în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor şi accesul facil la informaţii cu caracter public. În acest sens, începând cu data de 15 decembrie 2017, persoanele fizice, juridice, presa, studenţii etc. au acces neîngrădit la aceleaşi mijloace de a genera statistici ca şi salariaţii agenţiei – a declarat directorul executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, în conferinţa de presă ce a avut loc vineri, 15 decembrie 2017.

Pe portalul www.locuridemuncaharghita.ro, care a depăşit 400.000 de vizitatori şi 8,5 milioane pagini accesate, la secţiunea „statistici”, accesibilă din coloana din stânga a ecranului, în partea inferioară a fost adăugată o secţiune suplimentară numită „Vizualizare statistici interactive”, pe baza căreia vizitatorii pot genera pe loc statistici complexe pentru perioadele de după martie 2017. Se pot genera statistici judeţene pe localităţi sau pe zone cu: stoc şomeri pe grupe de vârstă şi nivele de instruire; stoc şomeri pe vârste şi durata şomajului; intrări şi ieşiri pe motive; structura şomajului pe localităţi; structura şomajului pe studii şi nivele de ocupabilitate; structura şomajului pe grupuri vulnerabile; structura tinerilor NEET’s pe localităţi, pe genuri, grupuri vulnerabile, nivele de studii şi nivele de ocupabilitate.

Între timp, această listă de rapoarte statistice se va completa şi cu altele. Pentru o perioadă de timp – spunea directorul executiv – sistemul va funcţiona în paralel cu afişarea datelor şi în vechiul format accesibil prin link-urile aflate în partea superioară a ecranului cu „statistici”.

Avantajul

Avantajul major pentru persoanele interesate de acest tip de informaţii – după cum s-a spus – este că pentru a le obţine nu au nevoie să întocmească o cerere conform Legii 544, să aştepte răspunsul de la agenţie, ci pot să le copieze în orice format direct de pe site. „În ultima perioadă am avut multe solicitări de la organizaţii care doreau să depună proiecte de finanţare din POCU, pentru date statistice care să le fundamenteze proiectele, numărul acestor cereri urmând să crească semnificativ în următoarea perioadă. Suntem singura instituţie din sistemul de ocupare care pune la dispoziţia clienţilor în mod absolut liber aceste date, într-un format atât de complex” – a precizat Tiberiu Pănescu.

În 2018 vor începe efectiv activităţile unui proiect naţional (implementat şi în judeţul Harghita), proiect ce are ca scop identificarea şi înregistrarea (activarea pe piaţa muncii) a tinerilor NEET’s neînregistraţi (inactivi pe piaţa muncii). Ţinta până la 29 septembrie 2021 este de 4.761 tineri identificaţi, respectiv 3.809 înregistraţi în evidenţele AJOFM Harghita.

Modificări legislative

Legea nr. 250/2017 (în vigoare cu data de 17 decembrie 2017) prevede: „Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă încheie, în scris, cu fiecare şomer de lungă durată înregistrat, care nu poate beneficia de Garanţia pentru Tineret, un acord de integrare în muncă, într-un termen ce nu va depăşi 18 luni de la data înregistrării ca şomer.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi a absolvenţilor şcolilor profesionale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării. Prima de inserţie stabilită în cuantumul prevăzut se acordă în două tranşe, astfel: a) o tranşă egală cu 50 la sută din cuantumul stabilit, la data angajării şi b) o tranşă egală cu 50 la sută din cuantumul stabilit după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare”.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 95/2017 (intră în vigoare la 1 ianuarie 2018) prevede: „Se încetează indemnizaţia de şomaj la data de întâi a lunii următoare în care a realizat, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare începând cu luna ianuarie (pentru luna ianuarie) nu se mai aplică deducerea din contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj a subvenţiilor acordate pentru încadrarea în muncă a unor categorii de persoane cu dificultăţi de angajare. Prima de activare se modifică şi ea, în sensul în care şomerii înregistraţi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, instituţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 de lei, neimpozabilă”.

„Nu beneficiază de subvenţiile prevăzute la art. 85 (tineri NEET’s, şomeri de lungă durată, şomeri peste 45 de ani, persoane cu handicap, şomeri care au mai puţin de 5 ani până la pensionare, şomeri beneficiari de alocaţie de familie monoparentală) angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice care sunt rude sau afini până la gradul IV inclusiv cu persoanele care au calitatea de administrator/asociat la alţi angajatori care au beneficiat de cel puţin una dintre facilităţile prevăzute la art.80 şi la alin. (1), (2) şi (5) pentru persoanele în situaţia cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilităţi au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părţilor, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.