Foarte puţini şomeri harghiteni au reuşit să se angajeze luna trecută | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Foarte puţini şomeri harghiteni au reuşit să se angajeze luna trecută
Foarte puţini şomeri harghiteni au reuşit să se angajeze luna trecută

Foarte puţini şomeri harghiteni au reuşit să se angajeze luna trecută

  • Numărul persoanelor aflate în evidenţele AJOFM Harghita, care şi-au găsit un loc de muncă, a scăzut sub o sută pentru prima oară în ultimii trei ani

Doar 95 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita s-au angajat, pe parcursul lunii trecute, situaţia fiind pusă de specialişti şi pe seama faptului că aproape jumătate dintre şomerii harghiteni au un nivel scăzut al studiilor. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că numărul angajărilor din luna august este unul scăzut şi nu s-a mai întâmplat în ultimii ani să scadă sub o sută. Aceasta a precizat că aproape 50% dintre persoanele aflate în evidenţele instituţiei au urmat doar cursurile învăţământului primar şi astfel nu îndeplinesc condiţiile impuse de unii angajatori care caută personal cu un nivel al studiilor mai ridicat.

„Este pentru prima oară în ultimii 3 ani când numărul angajărilor din rândul şomerilor este sub 100, asta şi datorită faptului că avem în evidenţă din ce în ce mai puţine persoane şi aproape 50% dintre acestea ori nu au studii, ori au doar studii primare, ori au cel mult 5-6 clase”, a spus Janó Edit Andrea.

Potrivit sursei citate, persoanele fără studii sau cu un nivel de instruire primar au o pondere însemnată, de 46,61%, în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Harghita. Şomerii cu un nivel de instruire gimnazial reprezintă 21,33% din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu studii liceale 18,77%, cei cu studii profesionale 9,61%, cei cu studii universitare 2,47%, iar cei cu studii postliceale 1,20%.

Dintre cele 95 de persoane încadrate în muncă luna trecută, 50 sunt femei, cele mai multe angajări fiind înregistrate în domeniul comerţului, în sectorul serviciilor şi în cel al construcţiilor. Cele mai multe persoane pentru care au fost identificate locuri de muncă, respectiv 35, au studii liceale, 21 au studii profesionale, 19 au studii gimnaziale, 12 au studii universitare, 6 au studii postliceale, iar două au studii primare. Dintre persoanele care s-au angajat, 48 au vârste de peste 45 de ani, 9 persoane între 35 şi 45 de ani, 4 între 30 şi 35 de ani, 5 între 25 şi 30 de ani, iar 29 au vârste sub 25 de ani.

Janó Edit Andrea a menţionat că la intrarea în evidenţele AJOFM Harghita, în urma activităţii de profilare realizată pe baza criteriilor de studii, calificare, experienţă în muncă, persoanele înregistrate sunt încadrate în categorii de ocupabilitate, respectiv uşor ocupabile, mediu ocupabile, greu ocupabile şi foarte greu ocupabile. Din totalul persoanelor încadrate în muncă, 61% făceau parte din categoria celor mediu ocupabile. În luna august, numărul locurilor de muncă anunţate la AJOFM Harghita a fost de 904.

Janó Edit Andrea a mai spus că, la sfârşitul lunii august, rata şomajului în judeţul Harghita a fost de 3,92%, mai mare cu 0,11 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară. În evidenţele AJOFM Harghita erau, luna trecută, 4.651 de şomeri, cu 135 mai mulţi faţă de iulie, 979 fiind indemnizaţi, iar 3.672 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 156 persoane, ca urmare a intrării în plată a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, iar cel al neindemnizaţilor a scăzut cu 21 faţă de luna precedentă.

Cei mai mulţi dintre şomerii harghiteni au vârste cuprinse între 40 şi 49 ani (1.043), aceştia fiind urmaţi de cei cu vârste de sub 25 ani (1.007), de cei cu vârste între 30 şi 39 ani (867), de cei cu vârste între 50-55 ani (759) şi de cei care au peste 55 ani (685), iar cei mai puţini şomeri fac parte din categoria celor cu vârste cuprinse între 25-29 ani (290). În ceea ce priveşte mediile de rezidenţă, din datele prezentate de reprezentanta AJOFM Harghita rezultă că 1.325 de şomeri provin din mediul urban, iar 3.326 din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri sunt înregistraţi, în continuare, în mediul urban în Gheorgheni, iar în mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Cozmeni, Mărtiniş, Plăieşii de Jos şi Suseni.

Şi luna trecută AJOFM Harghita a derulat activităţi de informare şi consiliere profesională, ca parte a măsurilor care vizează creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi care constituie un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit acestora. În august, au beneficiat de serviciile de informare şi consiliere profesională 559 persoane aflate în evidenţele Agenţiei, 22 dintre acestea fiind cuprinse într-un program de calificare.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.