Din analiza pazei pădurilor pe 2022 a Direcţiei Silvice Harghita:Numărul infracţiunilor constatate şi volumul total al materialului lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de anul anterior | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza pazei pădurilor pe 2022 a Direcţiei Silvice Harghita:
Numărul infracţiunilor constatate şi volumul total al materialului lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de anul anterior
<h5><i>Din analiza pazei pădurilor pe 2022 a Direcţiei Silvice Harghita:</i></h5>Numărul infracţiunilor constatate şi volumul total al materialului lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de anul anterior

Din analiza pazei pădurilor pe 2022 a Direcţiei Silvice Harghita:
Numărul infracţiunilor constatate şi volumul total al materialului lemnos tăiat ilegal, în uşoară scădere faţă de anul anterior

Un număr de 23 de infracţiuni silvice au fost constatate pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita pe parcursul anului trecut, în uşoară scădere faţă de 2021, când s-au înregistrat 27 de asemenea fapte. Un număr de opt infracţiuni ce au avut ca obiect tăierea ilegală de arbori au fost constatate în pădurile statului, iar celelalte 15 pe suprafeţele altor proprietari, dar administrate de direcţia silvică. În 2022, nu au fost aplicate contravenţii pe suprafeţele administrate de DS Harghita. Acest lucru se datorează faptului că în 2020 a fost modificat Codul silvic, iar una dintre schimbările aduse acestui act normativ prevede că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse.

Datele statistice reies din Analiza activităţii de pază a pădurilor pe anul 2022, realizată de specialiştii DS Harghita.

Conform sursei citate, pe parcursul anului 2022 a fost tăiat ilegal de pe suprafeţele administrate de direcţia silvică un volum total de 133 metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 71.500 lei. În anul anterior, a fost tăiată ilegal o cantitate totală de 167 metri cubi. În 2022, de pe suprafeţele proprietate publică a statului s-au tăiat ilegal 75 metri cubi de lemn, iar restul de 58 mc au fost exploataţi ilicit de pe terenurile forestiere ale altor proprietari (unităţi administrativ-teritoriale, composesorate sau persoane fizice), dar administrate de direcţia silvică.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, o cantitate de 77 metri cubi material lemnos tăiat ilegal a fost abandonată în pădure şi găsită de lucrătorii silvici, faţă de 62 mc în 2021. Cantităţile de lemn găsite de pădurari pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita în 2022, în valoare de aproximativ 15.000 lei, sunt valorificate prin licitaţie publică.

Tot anul trecut, 10 mc material lemnos tăiat ilegal (12 mc în 2021), în valoare de aproximativ 4.000 lei, nu au putut fi justificaţi de personalul silvic. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic este imputată pădurarilor.

În 2022, au fost efectuate 24 de controale la instalaţiile de debitat lemn rotund sau depozite, nefiind aplicate amenzi. În anul anterior perioadei analizate, au fost efectuate 34 de astfel de controale şi au fost aplicate patru amenzi.

Potrivit analizei, anul trecut, pe suprafeţele administrate de direcţia silvică nu au fost înregistrate cazuri de păşunat abuziv şi nici incendii în fond forestier.

10 infracţiuni au fost constatate la Ocolul Silvic Topliţa

În ceea ce priveşte situaţia pe cele cinci ocoale silvice aflate în componenţa DS Harghita, în 2022 cele mai multe infracţiuni au fost constatate la OS Topliţa – 10 – în scădere totuşi faţă de anul anterior, când au fost înregistrate 18 asemenea fapte. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal de pe suprafeţele administrate de OS Topliţa anul trecut a fost de 31 mc (în valoare de circa 10.000 lei), faţă de 110 metri cubi în 2021. Anul trecut, la acest ocol silvic doi metri cubi de lemn nu au putut fi justificaţi de personalul silvic.

La Ocolul Silvic (OS) Tulgheş, în 2022 au fost constatate cinci infracţiuni, cu două mai multe decât în 2021, când s-au înregistrat trei fapte penale. Cantitatea totală de arbori tăiată ilegal la OS Tulgheş a fost de 70 mc (în valoare de aproximativ 25.500 lei), faţă de 34 mc în 2021. La acest ocol silvic nu au putut fi justificaţi de personalul silvic opt mc material lemnos.

Conform informaţiilor statistice, la OS Borsec, anul trecut s-au înregistrat cinci infracţiuni, în 2021 nefiind constatată nici o astfel de faptă. La acest ocol, cantitatea de material lemnos tăiată ilegal a fost de 28 metri cubi, în valoare de aproximativ 19.000 lei.

La OS Homorod au fost înregistrate, pe parcursul anului 2022, trei infracţiuni (din care au rezultat patru mc de lemn tăiaţi ilegal), în scădere faţă de 2021, când au fost cinci fapte penale.

La OS Miercurea Ciuc, în 2022 nu a fost constatată nici o infracţiune, în schimb pe suprafeţele administrate au fost găsiţi cei 77 mc material lemnos abandonaţi.

Amenzi de 65.000 lei în urma controalelor privind circulaţia materialului lemnos

În 2022, personalul silvic împreună cu poliţişti au efectuat un număr de 772 de controale la circulaţia materialului lemnos în întreg judeţul, fiind aplicate 66 de amenzi, în valoare de 65.000 lei. În 2021, au fost efectuate 822 de astfel de controale, fiind aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale.

În urma acţiunilor de control privind circulaţia materialului lemnos au fost confiscaţi 91 metri cubi de material lemnos (68 mc în 2021), aproape întreaga cantitate fiind lemn de foc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.470 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.