A fost ARTmania Festival | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Timp Liber » A fost ARTmania Festival
A fost ARTmania Festival

A fost ARTmania Festival

La Sibiu, fostă Capitală Europeană, s-a mai scris o poveste a festivalului ARTmania care adună pasiunea pentru artă și pentru muzica rock.

Ajuns la cea de-a noua ediție, festivalul a venit cu o serie de noutăți – unele reușite, altele mai puțin reușite (dar din motive ce nu țin neapărat de organizatori).

Anul trecut, Consiliul Local Sibiu adopta o hotărâre prin care organizatorii evenimentelor care au loc în spații publice nu mai au voie să pună intrare. Din acest motiv scena pe care au avut loc principalele concerte din cadrul ARTmania festival trebuia luată din Piața Mare și ridicată în altă parte. S-a ales incinta unei foste fabrici. Am citit deja unele critici la adresa organizatorilor deoarece hala în care au avut concertele nu avea o acustică pe măsură. Într-adevăr, soluția acelei hale nu a fost una foarte inspirată (pe lângă faptul că, datorită acusticei, sunetul în spate nu era tocmai bun, nici scena nu a fost prea mare), însă nu cred că trebuie blamat cineva atâta timp cât nu se cunosc condițiile în care a fost ales acest spațiu.

Revenind la ediția din acest an, organizatorii au vrut și au reușit să ofere un sprijin și formațiilor rock autohtone. Astfel, în fiecare zi din cele două, de tonul distracției și de tragerea cortinei erau responsabile trupele românești (Prohod, Hathor, An Theos, The Houglass,QuantiQ, Tiarra și Shattered Hope).

Tot ca noutate, a fost amenajarea unor spații de lectură, board game-uri. Totodată, doritorii puteau să-și facă un tatuaj provizoriu, puteau să cumpere tricouri, muzică și alte articole. Chiar să urmărească unul din filmele din cadrul proiecției video oferită de Dracula Film.

Nou a fost și amalgamul de muzică, în aceeași, zi pe scenă urcând formații cu stiluri diferite. Din punctul meu de vedere, o schimbare reușită, de cele mai multe diversificarea fiind un câștig.

Wartime, Diary of Dreams, Eluveitie, Rage, Rîul Doamnei, Equilibrium și Therion, au fost formațiile care au scris povestea ediției din acest a festivalului din Sibiu.

Special pentru localnici și pentru turiștii care se aflau în Sibiu, dar care nu merseseră pentru festival, în Piața Mare s-au organizat două concerte susținute de formații românești – vineri au cântat Verde și Zdob și Zdub, iar sâmbătă au urcat pe scenă Tagma și Alternosfera.

Cum arta nu cuprinde numai muzica, lăudabilă este colaborarea festivalului cu principalele muzee din oraș și deținătorii de abonamente beneficiind de reducere la vizitarea muzeului Brukenthal și muzeului ASTRA.

În concluzie, cea de-a noua ediție a ARTmania Festival a fost una mai bogată decât cea din 2013, care a avut curajul să vină cu o serie de noutăți care au avut succes. Iar din acest motiv, organizatorii ne-au dat speranțe că ediția jubiliară de anul viitor va fi una pe măsura celor 10 ani de existență.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.