Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doi candidaţi maghiari la prezidenţiale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Politic » Doi candidaţi maghiari la prezidenţiale
Doi candidaţi maghiari la prezidenţiale

Doi candidaţi maghiari la prezidenţiale

Duminică, la Miercurea-Ciuc, s-a anunţat candidatura celui de-al doilea politician maghiar la Preşedinţia României, după Kelemen Hunor: el este Szilágyi Zsolt, vicepreşedinte pe probleme de politică externă al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). La conferinţa de presă consacrată evenimentului au mai participat Toró T. Tibor, preşedintele partidului, Zakariás Zoltán, preşedintele Adunării naţionale a aleşilor partidului şi Papp Előd, vicepreşedinte al PPMT.

Zakariás Zoltán a afirmat că decizia privind lansarea propriului candidat la prezidenţiale s-aluat sâmbătă, la şedinţa extraordinară a aleşilor partidului ţinută la  Borzont, iar Toró Tibor a argumentat că ea s-a luat întrucât există temerea că Kelemen Hunor, candidatul UDMR, nu va reuşi să aducă în atenţia opiniei publice dezideratele comunităţii maghiare. „Tare mi-e teamă că nici cu această ocazie (…) preşedintele Uniunii nu-şi va face treaba, pentru că este influenţat de realităţi de politică actuală, de o relaţie foarte strânsă cu partidul majoritar de guvernământ actual, o relaţie cu actualul premier, care este şi candidatul stângii. Deci, noi suntem convinşi că nu-şi va face treaba aşa cum trebuie şi acesta a fost un motiv în plus pentru care am decis să avem un candidat propriu”, a spus Toró T. Tibor.

De altfel, preşedintele PPMT crede că deşi din ’96 încoace, la fiecare alegeri prezidenţiale, maghiarii au candidat propriu, nici unul „de la György Frunda la Kelemen Hunor” nu şi-a făcut până acum datoria aşa cum trebuie. „Nu a vorbit de acele deziderate strategice ale comunităţii maghiare, drept rezultat nici nu am reuşit să provocăm o dezbatere în fond despre soluţiile noastre, şi anume autonomiile comunitare, cum vedem noi pe termen lung relaţia dintre majoritate şi minoritate, respectiv ce soluţii europene propunem noi pentru o construcţie modernă, europeană a statului român în care şi noi să ne simţim acasă şi să putem să fim loiali cu bună credinţă către statul român”.

Szilágyi Zsolt a declarat că este o imensă responsabilitate pentru el, dar reprezintă o şansă pentru a-şi face cunoscute ideile, pentru a consolida partidul şi a continua dialogul început atât cu membrii comunităţii maghiare, cât şi cu românii din Transilvania. Acesta a precizat că perioada strângerii de semnături va fi cea mai dificilă, adăugând că în campanie se vor folosi de mijloacele posibile „specifice campaniei”, ca să mobilizeze nu doar maghiarii, ci şi „partenerii strategici” – românii din Transilvania: „…În campania din 2012 am primit semnale că sunt intelectuali şi lideri din Transilvania care nu gândesc la fel ca noi, dar avem în anumite privinţe idei asemănătoare şi credem că această campanie ne poate oferi un prilej de o mai bună comunicare şi o propagare a ideilor”. „Sunt orădean, pe jumătate secui şi inima mea bate pentru Transilvania, indiferent unde m-aş afla, la Oradea, la Bucureşti, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii şi românii îşi pot clădi o ţară, o regiune, o casă mult mai confortabilă şi mult mai europeană, mai aproape de normalitate. (…) Nu este un lucru secret faptul că văd şansele României în o reformă profundă care să aplice modelele consacrate, funcţionale din Europa, inclusiv pentru minorităţi, pentru comunităţile naţionale. (…) Nu este un lucru secret că partidul nostru luptă pentru acele forme de autonomie care şi-au dovedit deja viabilitatea în Europa”, a spus Szilágyi Zsolt.

O bună parte a dialogului dintre liderii PPMT şi presă s-a purtat apoi pe tema loialităţii cetăţenilor faţă de stat, subiect pe care-l vom trata într-unul din numerele viitoare ale ziarului.

G. Mihail

Expl. Foto  candidat

Szilágyi Zsolt are 46 de ani, este licenţiat în politologie la Budapesta; în anul 1990, la 21 ani, a fost cel mai tânăr deputat în Parlamentul României, fiind ales din partea UDMR. A fost parlamentar din partea Uniunii timp de 14 ani, o perioadă de zece ani făcând parte din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor. În 2004 a părăsit UDMR, a devenit profesor de politologie la Universitatea Partium din Oradea, iar din 2007 conduce biroul de la Bruxelles al europarlamentarului Tőkés László.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dl.Szilagyi trebuie să-și expună tezele nu doar transilvănenilor, ci tuturor românilor din țară. Altfel, nu cred că numai voturile maghiarilor și românilor autonomiști vor fi suficiente pentru a accede la Președinția României. Faptul că domnia-sa poate candida la această înaltă funcție este dovada cea mai elocventă că autonomia pe criteriul etnic este inutilă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.