Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

26 februarie – 4 martie: Săptămâna Protecţiei Civile | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » 26 februarie – 4 martie: Săptămâna Protecţiei Civile
26 februarie – 4 martie: Săptămâna Protecţiei Civile

26 februarie – 4 martie: Săptămâna Protecţiei Civile

  • Activităţi organizate de pompierii militari în judeţul Harghita

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita organizează, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de activităţi informativ-educative dedicate sărbătoririi „Săptămânii Protecţiei Civile”, desfăşurate sub sloganul „Împreună mai pregătiţi”. Manifestările sunt organizate cu ocazia marcării „Zilei Protecţiei Civile din România”. Anul acesta, la 28 februarie se împlinesc 91 de ani de Protecţie Civilă în România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României, ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”.

ISU „Oltul” al judeţului Harghita informează, printr-un comunicat de presă, că pentru a marca „Săptămâna Protecţiei Civile”, miercuri, 28 februarie, între orele 11:30 şi 15:00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul Miercurea-Ciuc vor fi amenajate standuri de prezentare a materialelor de informare preventivă, autospecialelor şi accesoriilor folosite de salvatori în îndeplinirea misiunilor. Astfel, cei interesaţi vor avea posibilitatea să cunoască cea mai nouă tehnică de intervenţie din dotarea pompierilor militari harghiteni şi misiunile structurilor profesioniste. Conform sursei citate, celor prezenţi le vor fi aduse la cunoştinţă regulile şi măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, fiind îndrumaţi şi cum să acţioneze în cazul în care acestea nu pot fi evitate.

Tot miercuri, la sediul ISU Harghita va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia va fi prezentată semnificaţia Zilei Protecţiei Civile în România şi vor avea loc avansări în grad înainte de termen.

Ziua Porţilor deschise la toate subunităţile ISU Harghita

În aceeaşi zi de miercuri, când se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, toate subunităţile de intervenţie ale inspectoratului din judeţ îşi vor deschide porţile pentru toţi cei dornici să cunoască şi să se familiarizeze cu specificul acestei Arme. Acţiunea „Ziua Porţilor Deschise” se va derula în intervalul orar 10:00-14:00. Cei interesaţi vor putea vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative şi, totodată, îşi vor putea reaminti măsurile şi modul de comportare în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

Joi, 29 februarie, în trei unităţi de învăţământ din municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, respectiv Colegiul Naţional „Márton Áron”, Şcoala Gimnazială „Móra Ferenc” şi Şcoala Gimnazială „Fogarasy Mihály” vor fi organizate exerciţii de evacuare şi acţiuni de informare preventivă.

Duminică, 3 martie, se arată în comunicat, inspectorii de prevenire vor fi prezenţi în lăcaşuri de cult pentru a se asigura că personalul clerical este pregătit să acţioneze în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi respectă măsurile de siguranţă. Acţiunile de informare preventivă din această zi vor fi organizate cu prilejul „Zilei educaţiei preventive în lăcaşurile de cult”.

„Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului vor desfăşura exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, dar şi activităţi informativ-educative pentru marcarea a 47 de ani de la cutremurul din 1977, fiind distribuite materiale din cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei «Nu tremur la cutremur», cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie”, se mai arată în comunicatul ISU Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.