20 de locuinţe pentru tineri, recepţionate de ANL în municipiul Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 26 octombrie 2021
Home » Societate » 20 de locuinţe pentru tineri, recepţionate de ANL în municipiul Topliţa
20 de locuinţe pentru tineri, recepţionate de ANL în municipiul Topliţa

20 de locuinţe pentru tineri, recepţionate de ANL în municipiul Topliţa

  • De la lansarea acestui program, în 2001, în Harghita, ANL a finalizat locuinţe destinate tinerilor în 14 localităţi

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepţionat, miercuri, în municipiul Topliţa, 20 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

ANL informează, într-un comunicat de presă, că locuinţele – 7 garsoniere şi 13 apartamente cu 2 camere – au fost construite în str. Sportivilor, f.n., pe un regim de înălţime S+P+4E (subsol+parter+4 etaje). Valoarea totală a investiţiei a fost de 2.738.533,87 lei, inclusiv TVA.

Conform sursei citate, până în prezent, la nivelul judeţului Harghita, ANL a finalizat, în cadrul aceluiaşi program, 840 de unităţi locative. Locuinţele au fost construite în localităţile: Odorheiu Secuiesc (254 de unităţi locative); Topliţa (65); Cristuru Secuiesc (64); Miercurea Ciuc (152); Băile Tuşnad (32); Vlăhiţa (93); Plăieşii de Jos (6); Borsec (20); Gheorgheni (40); Tulgheş (24); Corund (32); Avrămeşti (10); Praid (32); Porumbenii Mari (14).

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Sumele necesare finanţării programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, din bugetele locale, precum şi din alte surse legal constituite, se mai precizează în comunicatul ANL. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.