Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”
„WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”

„WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”

  • Proiect derulat pe o perioadă de doi ani în zona Băile Tuşnad

Organizaţia GeoEcologică ACCENT, în parteneriat cu Asociaţia Vox Iuventutis şi Primăria Băile Tuşnad, va derula până în 2024 un proiect al cărui scop este îmbunătăţirea implicării civice în zona destinaţiei ecoturistice Băile Tuşnad şi Împrejurimile (BTI) în cadrul proceselor publice de luare a deciziilor în contextul convieţuirii armonioase între om şi urs prin instrumente participative şi activităţi watchdog.

Intitulat „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”, proiectul va fi realizat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Organizaţia GeoEcologică ACCENT, Băile Tuşnad nu dispune de o strategie privind evaluarea şi monitorizarea metodelor de prevenire împotriva pagubelor create de ursul brun, iar capacitatea primăriei locale nu este suficientă pentru incluziunea societăţii civile locale, a ONG-urilor şi a turiştilor în soluţionarea problemelor.

Astfel, proiectul îşi propune soluţii la această problemă prin activităţi precum cartarea situaţiei actuale şi propunerea soluţiilor concrete pentru localnici privind evaluarea, monitorizarea şi îmbunătăţirea eficienţei metodelor de prevenire a pagubelor; punerea la dispoziţia publicului a unui punct de vizitare cu tematica coexistenţei urs-om; organizarea şi implicarea civică activă a unei campanii de advocacy, pentru a elabora o Strategie locală privind prevenirea pagubelor, brand şi regulament de organizare a evenimentelor în oraş.

De asemenea, se doreşte dezvoltarea unei aplicaţii mobile care va servi ca instrument de comunicare şi monitorizare în contextul problemelor de mediu.

Activităţile extraşcolare vor fi implementate în şcolile gimnaziale din destinaţia ecoturistică BTI, precum şi în cadrul evenimentelor TusnadEcoUrsFest, organizat în luna septembrie, coordonat de partenerul Vox Iuventutis, care are experienţă în educaţia ecologică non-formală şi în mobilizarea generaţiei tinere.

În cadrul acestui proiect, Primăria Băile Tuşnad va asigura spaţiile interioare şi exterioare implementării activităţilor, expertiză în elaborarea strategiei şi o contribuţie în mobilizarea comunităţii locale. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.