Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„100 de steaguri ale ţinutului secuiesc arborate în locul fiecăruia îndepărtat prin sentinţe judecătoreşti” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Politic » „100 de steaguri ale ţinutului secuiesc arborate în locul fiecăruia îndepărtat prin sentinţe judecătoreşti”
„100 de steaguri ale ţinutului secuiesc arborate în locul fiecăruia îndepărtat prin sentinţe judecătoreşti”

„100 de steaguri ale ţinutului secuiesc arborate în locul fiecăruia îndepărtat prin sentinţe judecătoreşti”

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT, alcătuită din Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar) a lansat o iniţiativă care vizează arborarea a 100 de steaguri secuieşti în locul fiecărui astfel de steag îndepărtat prin sentinţă judecătorească, se arată într-un comunicat de presă semnat de copreşedintele AMT, Mezei János.

„De ani buni prefecţii judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, dar mai ales Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa fondată de Dan Tanasă, poartă o luptă continuă împotriva steagului Ţinutului Secuiesc, simbolul unei regiuni istorice ca multe alte din această ţară. Scopul declarat al acestor acţiuni este că steagul respectiv să dispară din peisajul public al acestei regiuni. Comunitatea maghiară din România este compusă din cetăţeni care respectă legile şi nu se opun sentinţelor definitive ale instanţelor, astfel că cele la care ne-am referit mai sus sunt toate puse în practică, în ciuda faptului că sunt profund netemeinice şi nelegale” – se afirmă în comunicatul Alianţei Maghiare pentru Transilvania.

„Asta însă nu înseamnă că trebuie să asistăm resemnaţi la încălcarea drepturilor noastre (fapt consemnat în repetate rânduri şi de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei din cadrul Consiliului Europei, care în rapoartele sale – cu referire la acţiunile care vizează îndepărtarea steagului Ţinutului Secuiesc – a solicitat statului român să asigure un tratament egal simbolurilor naţionale şi regionale), din contră, necesită o reacţie legală dar corespunzătoare şi demnă la aceste provocări care în mod evident şi vizibil instigă la tensiuni interetnice. Astfel în cursul zilei de azi (27 ianuarie – n.n.) am lansat iniţiativa 100 în loc de 1, care vizează arborarea a 100 de steaguri ale Ţinutului Secuiesc în locul fiecăruia care este îndepărtat în baza unei sentinţe judecătoreşti neîntemeiate. Și pentru a arăta că iniţiativa noastră nu este una pur simbolică, am procurat şi oferim gratuit 100 de steaguri locuitorilor din comuna Remetea, unde acum câteva zile primarul comunei a fost obligat să îndepărteze steagul Ţinutului Secuiesc din faţa primăriei” – conchide comunicatul.

După cum se ştie, dl Mezei János nu este un cetăţean care să fi strălucit prin manifestările sale de ataşament faţă de patrie, lucru care nu surprinde pe nimeni, date fiind năravurile formaţiunii din care provine. Ceea ce surprinde este însă lipsa lui de ataşament faţă de adevăr şi totala lipsă de logică a comunicatului.

Scopul declarat al acţiunilor prefecţilor şi ale asociaţiei condusă de dl Tanasă nu este dispariţia a ceva „din peisajul public al acestei regiuni”, ci doar înlăturarea a tot soiul de însemne şi simboluri bizare de pe instituţiile publice. Că aşa zice legea.

În al doilea rând, sentinţele judecătoreşti n-au cum să fie „netemeinice şi nelegale” din moment ce sunt date pe lege, din moment ce sunt atât de numeroase şi din moment ce intimaţii n-au câştigat nici un apel şi nici un recurs.

Recomandările unei comisii europene minore n-au statut de lege nici în România, nici în Ungaria. Plus că orice comisie poate fi dezinformată, aşa cum s-a mai întâmplat.

Apoi, actuala formă a steagului secuiesc nu este nici pe departe „simbolul unei regiuni istorice”; din păcate, acest simbol este o creaţie politică recentă, aşa cum spun istoricii maghiari oneşti.

Ca atare, 100 de steaguri nu rezolvă nici motivaţia evident mincinoasă şi nu repară nici lipsa de logică. Şi nici măcar imaginea unui politician de provincie, marginal, conflictual şi mereu agitat, prezent mai mult prin tribunale decât în serviciul cetăţenilor. (M. Groza)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Domnul Mezei este un provocator obraznic. Cred că ar trebui să fie mai rezervat în crearea permanentă de tensiuni interetnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.