Moment festiv la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. O manifestare, două evenimente şi multe premii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Cultură » Moment festiv la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. O manifestare, două evenimente şi multe premii
Moment festiv la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. O manifestare, două evenimente şi multe premii

Moment festiv la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. O manifestare, două evenimente şi multe premii

Biblioteca Municipală George Sbârcea din Topliţa a găzduit o manifestare ce a înglobat două evenimente desfăşurate în această perioadă: un concurs local de fotografie şi un atelier de creaţie de măşti populare. Activităţile au culminat cu momentul festiv în care participanţii au fost premiaţi pentru rezultatele deosebite. Ne aflăm la final de an şi culegem roadele activităţilor desfăşurate în acest timp, am putea spune..

Atelierul de creaţie populară

Pe 27 noiembrie a început un atelier de creaţie de măşti populare în cadrul căruia mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu Topliţa s-au implicat, au lucrat şi au creat o serie de măşti populare. Proiectul a fost iniţiat de Biblioteca Municipală şi de d-na director Viorica Lazăr, iar elevii au fost îndrumaţi de designerul Maria Mirabela Joandrea, care s-a declarat foarte mulţumită de modul cum s-a desfăşurat activitatea în atelier, de implicarea elevilor şi de ideile lor. Munca lor s-a materializat într-o expoziţie colectivă, deschisă în holul bibliotecii, iar tinerii meşteri populari vă invită în număr cât mai mare să o vizitaţi.

Scopul proiectului a fost acela de a evidenţia importanţa măştilor în tradiţia noastră populară. Măştile sunt izvoare istorice nescrise, a ţinut să evidenţieze d-na Viorica Lazăr, moderatoarea evenimentului. Acestea sunt o modalitate de reflectare a tensiunilor sufleteşti acumulate peste an. Masca oferă garanţia deplinului anonimat, astfel că purtătorul îşi putea permite orice i-ar nega de regulă viaţa cotidiană. Dar înainte de toate, măştile populare sunt ca o formulă magică în măsură să alunge spiritele rele, ele sunt ca un mecanism supranatural de apărare.

Concursul de fotografie Nu grăbi pasul şi-a desemnat câştigătorii

Al doilea eveniment al manifestării a fost premierea câştigătorilor concursului de fotografie Nu grăbi pasul, desfăşurat pe tot parcursul anului 2017, debutul proiectului fiind luna ianuarie a acestui an. Biblioteca Municipală George Sbârcea din Topliţa în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu au iniţiat acest concurs local de fotografie, având ca temă peisajul cotidian. Concursul s-a desfăşurat în mediul online, într-un eveniment creat pe Facebook, în care participanţii au fost invitaţi să-şi posteze fotografiile cu hashtag-ul #nugrabipasul. Toate fotografiile înscrise în concurs pot fi vizualizate pe pagina evenimentului, unde se mai pot încă posta imagini, pentru că dorinţa organizatorilor a fost aceea de a lăsa deschisă această posibilitate şi de a ne încuraja în continuare să privim în jur şi să înregistrăm tot ceea ce credem că nu ar trebui trecut cu vederea.

Primele 20 de fotografii vor apărea, pe rând, în revista Toplitera, dar 5 dintre ele au fost desemnate câştigătoare, respectiv cele semnate, în ordinea care urmează, de Bogdan Urzică, Cosmina Marcela Oltean, Gabriel Suciu, Simona Nagy şi Timea Fistos.

Manifestarea a fost completată de un recital de colinde susţinut de Cercul de chitară al Casei de Cultură din Topliţa, format din solista Ionela Truţa, instrumentiştii David Lupoiu, Tudor Munteanu şi, nu în ultimul rând, prof. István Kozma, coordonatorul grupului. Aceştia au făcut celor prezenţi un frumos dar muzical interpretând în mod original câteva colinde din repertoriul internaţional, bine cunoscute şi iubite de multă lume.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.