La Biblioteca Judeţeană Harghita a avut loc: finala locală a concursului de lectură „Bătălia cărţilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Cultură » La Biblioteca Judeţeană Harghita a avut loc: finala locală a concursului de lectură „Bătălia cărţilor”
La Biblioteca Judeţeană Harghita a avut loc: finala locală a concursului de lectură „Bătălia cărţilor”

La Biblioteca Judeţeană Harghita a avut loc: finala locală a concursului de lectură „Bătălia cărţilor”

La evenimentul ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute au participat treizeci de concurenţi din Miercurea-Ciuc, Tulgheş, Sărmaş şi Bilbor, care în ultimele şase luni au lecturat câte zece romane din literatura contemporană destinate copiilor cu vârsta între 11 şi 13 ani, respectiv adolescenţilor cu vârsta între 14 şi 18 ani. Întâlnirea de la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” a fost încărcată de emoţii, dar şi de curaj, concurenţii trebuind, printre altele, să recomande cartea preferată, încercând să convingă publicul şi juriul, în cadrul dezbaterii „Convinge-mă să citesc!”.

„Să intri în pielea unei fete e chestie de talent”

Titlul de mai sus este formularea succintă a uneia dintre concluziile dezbaterii „Convinge-mă să citesc!”. Această dezbatere a încheiat ediţia locală din acest an a concursului naţional de lectură „Bătălia cărţilor”, iniţiat în anul 2014 de către Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, la care Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” s-a alăturat încă de la început, această iniţiativă atrăgând pe parcurs alte biblioteci din judeţ: Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa, în calitate de co-organizator şi bibliotecile comunelor Sărmaş, Tulgheş şi Bilbor, în calitate de participanţi” – ne-a precizat d-na Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”, cea care pentru a patra oară s-a ocupat de organizarea şi desfăşurarea concursului, desigur, sprijinită fiind de profesorii concurenţilor, de bibliotecarele din şcoli şi, fireşte, de părinţii concurenţilor.

În cadrul dezbateri, elevi ai şcolilor din Miercurea-Ciuc, Bilbor, Tugheş şi Sărmaş au susţinut cartea preferată dintre cele zece citite pentru concurs, au pus întrebări şi, la rândul lor, au răspuns la întrebări legate de cărţile citite. S-au exprimat idei proprii, generate de lecturile propuse pentru concurs, dar şi de experienţa de lectură dobândită de-a lungul timpului.

Concluzia „Să intri în pielea unei fete e chestie de talent” s-a născut în cursul prezentării romanului pentru copii: „Nick şi Tesla în laboratorul de înaltă tensiune”. Concurentul, băiat din clasa a VII-a, a afirmat că nu poate intra în pielea unei fete. Afirmaţia a provocat o întrebare din public: „dar Alex (scriitorul Alex Moldovan, autor al romanului Olguţa şi un bunic de milioane) cum a scris o carte întreagă despre o fată?. Răspunsul a fost parcă ştiut din totdeauna: „E chestie de talent!”.

 Recompense: premii de participare şi premii pentru performanţă

Juriul, la fel ca şi în anii precedenţi, a oferit o evaluare nuanţată. Premiul pentru originalitatea interpretării a fost acordat următorilor concurenţi: Graur Paulina (Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” din Miercurea-Ciuc), Bándi Mercédesz (Liceul Tehnologic „Kós Károly” din Miercurea-Ciuc). Premiul pentru participare activă la dezbatere: Pui Andreea-Elena (Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” din Bilbor). Premiul pentru profunzimea ideilor: Ţurcă Cezara (Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc). Premiul pentru coerenţă şi creativitate: Ţăran Lavinia (Şcoala Gimnazială „Sf. Andrei” din Sărmaş), Cioancă Cătălina (absolventă a Şcolii Gimnaziale din Tulgheş, în prezent elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa). Premiul CITITORUL ANULUI: categoria copii – Coja Petru (Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc); categoria adolescenţi – Tecă Alina (Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc).

Cartea anului la Miercurea-Ciuc: la categoria copii – Jennifer Brown „Viaţa pe Marte”; categoria adolescenţi – Selly Green „Jumătatea rea”.

 Alte informaţii

  • La Topliţa, dezbaterea „Convinge-mă să citesc” va avea loc în data de 22 noiembrie, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”.
  • Finala naţională va avea loc la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”, anul viitor, în luna martie 2018. Finaliştii din judeţele participante vor veni la Miercurea-Ciuc pentru a-şi susţine cărţile preferate.
  • Biblioteca Judeţeană din Miercurea-Ciuc, şi pe această cale, adresează felicitări tuturor participanţilor şi mulţumeşte tuturor profesorilor şi bibliotecarilor care au contribuit la buna desfăşurare a concursului. Adresează, de asemenea, mulţumiri Consiliului Judeţean Harghita pentru susţinerea financiară generoasă a tuturor ediţiilor concursului şi, nu în ultimul rând, adresează mulţumiri cotidianului „Informaţia Harghitei” pentru parteneriat.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.