Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și în municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și în municipiul Miercurea-Ciuc
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită și în municipiul Miercurea-Ciuc

  • Hora Unirii a fost jucată în centrul municipiului reședință de județ

Împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, a fost marcată, astăzi, și în Miercurea-Ciuc, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ, cu un program care a cuprins evocarea semnificației acestei zile, expozeuri, momente artistice prezentate de elevi de la cele două şcoli româneşti din reşedinţa judeţului, precum şi vernisarea unei expoziţii, manifestările încheindu-se cu Hora Unirii.    

Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Național, după care părintele dr. Laurențiu-Gabriel Panciu a transmis cuvântul Preasfințitului Părinte Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei intitulat simbolic „Unirea Principatelor Române”, în care a fost subliniat rolul important al Bisericii și implicarea ierarhilor ortodocși pentru realizarea acestui eveniment de „vrednică aducere aminte din istoria poporului nostru”. „Începând cu 1 ianuarie 1865, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a oferit Mitropolitului Nifon și titulatura de Primat, lucru care a dus la consfințirea unității statale și în sfera bisericii. Astfel, prin triada Biserică-școală-familie, clerul superior și inferior a dorit înfăptuirea unui climat de echilibru în arealul național, promovând unitatea, pacea și echitatea socială, îmbrățișându-i sufletește pe toți credincioșii acestui neam și rugându-se pentru ei și cerând Bunului Dumnezeu să reverse din belșug din darurile sale cele bogate, har și binecuvântare asupra tuturor”, s-a arătat printre altele în cuvântul Preasfințitului Părinte Andrei, citit de secretarul eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

După acest moment, a urmat primul moment al programului artistic, susținut de elevii Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, sub coordonarea profesoarelor Adriana Găvojdea, Carmen-Dana Simota și Simona Apalaghiei. Elevi ai claselor a III-a și a IV-a Step by Step de la această unitate școlară au prezentat cântecele „Acasă-i România”, „Dorul Basarabiei” și „Cântă cucul bată-l vina”. De asemenea, eleva Ioana-Alexandra Găvojdea, din clasa a VIII-a B de la aceeași școală, a interpretat cântecul „Mândră Românie”, programul susținut de elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” încheindu-se cu un dans popular.

La rândul lor, elevi ai Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc au prezentat expozeul „Unirea, națiunea a făcut-o”, evocând în repere istorice făurirea și însemnătatea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, dar și sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”.

Cu ocazia sărbătoririi a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, Instituția Prefectului Județul Harghita, cu sprijinul Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita și al Inspectoratului Școlar Județean Harghita, a organizat un concurs de desen la nivelul instituțiilor de învățământ gimnazial din județ. Lucrările premiate și cele care au participat la acest concurs au fost expuse marți, 24 ianuarie, pe scenă, iar începând de miercuri expoziția va putea fi vizitată la etajul I a Palatului Administrativ, în sala din fața Cabinetului Prefectului.

La finalul programului organizat în Palatul Administrativ, prefectul județului Harghita, Petres Sándor, a acordat diplome de onoare în semn de prețuire celor care au contribuit la organizarea manifestării dedicate Unirii Principatelor Române: profesoarelor Adriana Găvojdea, Carmen-Dana Simota și Simona Apalaghiei de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, dar și directoarei și directoarei adjuncte ale acestei școli, prof. Carmen-Luminița Miron, respectiv prof. Liliana Mihalache; profesoarelor Georgeta Bogoș, Violeta Craioveanu și Maria Grecu de la Colegiul Național „Octavian Goga”, precum și directoarei acestei unități de învățământ, prof. Magdalena-Camelia Dumbravă.

După acest program, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, participanții la manifestare s-au prins în Hora Unirii, susținută de Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea-Ciuc.

***

Manifestările dedicate sărbătorii împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost organizate de Instituţia Prefectului Judeţul Harghita, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea-Ciuc, Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita,          Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Secția Română – Regiunea 2 Harghita, Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita. (Șt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.