Bilbor: Peste 800 de copii şi circa 300 de adulţi au participat la „Zilele Talentelor”, ediţia a VIII-a | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Cultură » Bilbor: Peste 800 de copii şi circa 300 de adulţi au participat la „Zilele Talentelor”, ediţia a VIII-a
Bilbor: Peste 800 de copii şi circa 300 de adulţi au participat la „Zilele Talentelor”, ediţia a VIII-a

Bilbor: Peste 800 de copii şi circa 300 de adulţi au participat la „Zilele Talentelor”, ediţia a VIII-a

Sinceritatea, puritatea, inocenţa şi, nu în ultimul rând, talentul s-au întâlnit la Bilbor, timp de trei zile, reunite în câteva sute de suflete de copii şi tineri, lângă care au fost aproape educatorii.

Aici, în „creierul” Călimanilor, în perioada 20-22 iunie 2018, în incinta Centrului de Plasament Bilbor, împodobit sărbătoreşte, amenajat după cerinţele evenimentului, pe o scenă amenajată în aer liber şi pe terenul de sport, sute de copii şi tineri şi-au etalat talentul în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a „Zilelor Talentelor”, manifestare organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Letiţia Trif, şefa centrului, a coordonat până în cele mai mici detalii organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului, în colaborare cu Adela Antal, şefa Centrului de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever din Topliţa, Gabriela Juravle, şefa Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Tulgheş şi Balog Zsuzsanna, şefa Centrului de Plasament din Subcetate.

După cuvântul de „Bun venit!” din prima zi, adresat celor prezenţi de Ilie Trif, primarul comunei Bilbor, părintele protopop Dumitru Apostol a binecuvântat evenimentul şi pe cei prezenţi. La debutul manifestărilor au mai vorbit Elekes Zoltán, Orian Adriana, directorul general, respectiv directorul general adjunct al DGASPC Harghita şi preotul paroh Dragoş Cojocaru.

Dacă în prima zi au evoluat pe scenă copii până în clasa a IV-a, în cea de-a doua zi şi-au etalat talentele copii şi tineri de la clasa a V-a până la liceu, din centrele DGASPC Harghita.

Artiştii care au cântat şi au dansat, au fost răsplătiţi de numeroasa asistenţă cu ropote de aplauze. Trupa Junior Party Club din Târgu Mureş a reuşit să înveselească şi să fure zâmbetele copiilor prin clowni, zâne, Mickey Mouse şi Minnie Mouse. De asemenea, pe scena din Bilbor, muzica folk a fost prezentă prin Grupul Folk din cadrul Parohiei Ortodoxe Călimănel, coordonat de părintele Petru Cătinean şi Anca Leonte. Ropote de aplauze a smuls concertul susţinut de Holló Piroska şi Alpár György din Miercurea Ciuc. Toţi copiii prezenţi la eveniment în prima zi au primit din partea organizatorilor câte o minge, iar cei care au evoluat pe scenă şi câte o diplomă de participare.

În afară de spectacolele propriu-zise, au fost amenajate corturi cu ateliere pentru copii: pictură pe faţă, desen, pictură pe piatră, confecţionare flori din hârtie, machiaj, coafură, foto, personalizare tricouri, dezvoltare personală, orientare carieră, tobogane şi balansoare, jocuri de masă şi Bilbor-ball (jocuri distractive cu mingea).

Materialele necesare pentru desfăşurarea activităţilor la ateliere au fost achiziţionate de DGASPC Harghita, iar de buna desfăşurare a activităţilor s-a ocupat o echipă de voluntari: Delia Vâlcan, Liviu Păun, Simona Parască, Viviana Platon, Diana Dan şi Bianca Trif.

La „Zilele Talentelor” 2018 au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care au prezentat un interesant dresaj canin, autospeciala Poliţiei Rutiere, trusa şi echipamentul de criminalistică. De asemenea, şi jandarmii harghiteni au demonstrat rolul câinilor dresaţi în activitatea lor, prezentând şi o parte din tehnica din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. La eveniment au fost prezenţi şi militari de la Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, care au arătat celor prezenţi unele materiale din înzestrarea Armatei Române. Reprezentanţii Crucii Roşii din Subfiliala Topliţa au prezentat Programul „Henry-Păpuşa mea este bolnavă”, iar salariaţii de la Ambulanţa Bilbor i-au înarmat pe cei prezenţi cu cunoştinţe de acordarea primului-ajutor în diferite ocazii.

La competiţia de fotbal au participat 6 echipe de la centrele de plasament şi casele de tip familial din cadrul DGASPC Harghita. Toate echipele au fost răsplătite cu cupe, diplome şi premii în materiale sportive. Activitatea sportivă a fost coordonată şi arbitrată de Antal Dászkel József, de la Complexul de Servicii Miercurea Ciuc.

A treia zi a fost dedicată personalului angajat al DGASPC Harghita, în care s-a organizat un team-building (consolidarea echipei), care şi-a atins scopul, în pauzele căruia, pe lângă faptul că s-a socializat, s-au împărtăşit interesante experienţe de muncă. La final, organizatorii au oferit tuturor colegilor o surpriză de neuitat, ieşirea la o stână autentică în mijlocul naturii, unde au gustat din bucatele tradiţionale de stână.

La „Zilele Talentelor” 2018, Bilborul a găzduit peste 800 de copii şi tineri din sistemul de protecţie al DGASPC Harghita şi peste 300 de adulţi. Zilnic, participanţii au fost aşteptaţi cu micul dejun, gustări de fructe, vată de zahăr, floricele de porumb, îngheţată, kürtőskalács, iar masa de prânz au luat-o împreună în sala mare a Căminului cultural din Bilbor.

Mâncarea participanţilor, variată şi gustoasă, a fost pregătită de o echipă de 10 bucătari de la Centrele de Plasament din Bilbor, Subcetate, Topliţa şi Tulgheş, condusă de Cristean Şaigo, oaspeţii fiind serviţi de un grup de voluntari de la Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Bilbor.

Acest eveniment a fost susţinut financiar şi material de oameni de suflet şi persoane juridice, care, în semn de respect, au fost răsplătiţi cu diplome de onoare. La buna desfăşurare au contribuit din plin primarul comunei Bilbor, Ilie Trif, care a pus la dispoziţia participanţilor terenul de fotbal, căminul cultural, oferind şi ajutor material, părintele protopop Dumitru Apostol şi, nu în ultimul rând, şeful Postului de Poliţie din Bilbor, Vasile Şofronia.

Am asistat la o manifestare de suflet pentru copiii şi tinerii instituţionalizaţi, aflaţi sub protecţie specială, care nu se poate vedea şi simţi nicăieri în România, decât în judeţul nostru, organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita. Conducerea DGASPC Harghita mulţumeşte tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a „Zilelor Talentelor” – ediţia 2018 şi în special conducerii comunei Bilbor pentru ajutorul acordat şi pentru ospitalitatea oferită pe parcursul celor trei zile.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.