Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ziua Limbii Române” la Biblioteca Municipală din Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Cultură » „Ziua Limbii Române” la Biblioteca Municipală din Topliţa
„Ziua Limbii Române” la Biblioteca Municipală din Topliţa

„Ziua Limbii Române” la Biblioteca Municipală din Topliţa

După-amiaza de 31 august a fost dedicată şi la Topliţa unei manifestări de Ziua Limbii Române, organizată la Biblioteca Municipală George Sbârcea de conducerea acesteia şi cu sprijinul necondiţionat al doamnelor bibliotecare.

Începând cu ora 15:00, participanţii la eveniment au putut urmări prezentarea Limba română între trecut şi viitor. Invitaţii manifestării au fost prof. Ilie Şandru şi autoarele Maria Mărginean şi Doina Cotfas. A luat întâi cuvântul prof. Ilie Şandru, care a vorbit despre Rolul literaturii în conservarea limbii române. În opinia d-lui Şandru, limba noastră română este o limbă sfântă care exprimă spiritul naţional. D-l profesor a dorit să accentueze importanta legătură dintre limbă şi literatură, dar şi relaţia de reciprocitate dintre cele două. Literatura se află în serviciul limbii, iar limba în serviciul literaturii. Pe parcursul discursului, d-l Şandru a făcut trimitere şi la vorbele unor importanţi oameni de litere cu care se mândreşte cultura românească. Astfel a ţinut să-l citeze pe Mihail Kogălniceanu, care considera că un popor se întinde până unde se întinde limba lui, sau pe Liviu Rebreanu, care credea cu tărie că la baza limbii române literare stă limba ţăranului român, concept pe care l-a susţinut chiar din momentul intrării sale în Academia Română. Un mare inovator al limbii române a fost şi poetul Mihai Eminescu. Până la el se vorbea şi se scria într-un fel, iar de la el încoace limba română s-a schimbat considerabil, sublinia d-l profesor.

Manifestarea a continuat cu prezentarea mai multor poeme din cărţi semnate de Maria Mărginean şi Doina Cotfas. Pe rând, autoarele au recitat câteva versuri din creaţia proprie şi au vorbit audienţei despre motivele care le-au determinat să înceapă să scrie. Cele două autoare au căutat în poezie un refugiu, dar şi o cale de exteriorizare şi materializare a unor gânduri şi sentimente.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment aniversar: un an de la lansarea revistei Toplitera. După cum afirma şi d-na Viorica Lazăr, redactorul-şef al publicaţiei şi moderatoarea manifestării, revista Toplitera are menirea de a anima spiritele în ceea ce priveşte literatura locală, de a promova scriitorii din zona Topliţei, dar mai ales de a încuraja tinerii să scrie şi să contribuie la conţinutul publicaţiei.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.