Ziua Eroilor, marcată şi la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Ziua Eroilor, marcată şi la Miercurea-Ciuc
Ziua Eroilor, marcată şi la Miercurea-Ciuc

Ziua Eroilor, marcată şi la Miercurea-Ciuc

  • Subprefectul judeţului Marius Ţepeluş: „Pentru mine, această sărbătoare, Ziua Eroilor, e cât o zi naţională”
  • Preşedintele CJ Harghita: „La 25 mai, cu prilejul Zilei Eroilor, reiterez: eroii, indiferent de naţionalitate, trebuie să fie respectaţi şi cinstiţi aşa cum se cuvine”

Ziua Eroilor a fost marcată, astăzi, şi la Cimitirul Eroilor din municipiul Miercurea-Ciuc, printr-un Ceremonial Militar de depunere de coroane de flori pentru comemorarea eroilor neamului.

După intonarea instrumental şi vocal a Imnului Naţional al României şi slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi, subprefectul judeţului Harghita, Marius Ţepeluş, a dat citire mesajului prim-ministrului Nicolae Ciucă.

După citirea mesajului premierului, subprefectul Marius Ţepeluş s-a adresat celor prezenţi şi le-a spus că Ziua Eroilor „este cât o zi naţională” şi i-a îndemnat să „omagiem sacrificiul lor înălţător şi să le păstrăm vie amintirea”.

„Ce poate fi mai frumos şi mai înălţător decât ca în această zi atât de importantă, în care sărbătorim praznicul Înălţării Domnului, să fie dedicată de mai bine de 100 de ani şi eroilor, ostaşilor şi tuturor celor care au scris istoria României, şi cât de profund şi cuprinzător înalţă rugăciuni şi îi pomeneşte învăţătura Bisericii: Pe fericiţii întru adormire eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăţia Sa.

Aşadar, doamnelor şi domnilor, este o zi cât o zi naţională, tocmai de aceea se cuvine să omagiem sacrificiul lor înălţător şi să le păstrăm vie amintirea prin ceremoniile intrate în tradiţie cu acest prilej. O rugăciune, un gând, o lumânare aprinsă în memoria lor, grija faţă de morminte şi monumentele comemorative ridicate în cinstea lor. La toate acestea ar trebui să ne gândim noi, să sărbătorim ziua aceasta mare cât o zi naţională, nu numai cu parade şi discursuri, ci să o serbăm şi în inimile noastre şi în sufletele noastre, punând în ele cu seninătate şi sinceritate sentimente de mulţumire şi recunoştinţă faţă de eroii noştri, care şi-au jertfit viaţa pentru tot ceea ce suntem şi pentru tot ce avem noi astăzi, pace şi libertate.

Dumnezeu să binecuvânteze România, odihnă şi glorie eroilor neamului”, a spus în discursul său Marius Ţepeluş.

Prezent la comemorare, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a afirmat în cuvântul său că „eroii, indiferent de naţionalitate, trebuie să fie respectaţi şi cinstiţi aşa cum se cuvine”. „Respectul pentru eroi este veşnic. La 25 mai, cu prilejul Zilei Eroilor, reiterez: eroii, indiferent de naţionalitate, trebuie să fie respectaţi şi cinstiţi aşa cum se cuvine. Fără ei noi nu am fi avut libertatea şi siguranţa pe care putem să o avem, atât noi, cât şi copiii noştri. Credinţa, curajul şi jertfa lor au contribuit la prezentul nostru şi noi suntem datori să le purtăm veşnică recunoştinţă. Consiliul Judeţean Harghita, prin demersurile sale, promovează dialogul şi buna înţelegere pentru a se asigura că ostaşii căzuţi la datorie primesc respectul cuvenit”, a spus Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a anunţat că în acest an, la îndemnul Ministerului Apărării Naţionale, a lansat un program prin care, în colaborare cu peste 20 de consilii locale, locurile în care sunt înmormântaţi eroii să fie cât mai bine îngrijite pentru ca amintirea lor să fie cinstită într-un mod adecvat. Totodată, acesta a precizat că va susţine ca în şcoli copiii să cunoască istoria şi „eroii de care noi suntem mândri”.

„Monumentele comemorative sunt locuri de odihnă veşnică a eroilor căzuţi pentru idealurile de libertate şi egalitate. Respectul pentru ei ni-l arătăm prin manifestări care îndeamnă la pace. De aceea, pomenirea eroilor trebuie făcută în linişte şi cu respectul cuvenit. Eroii merită respect, indiferent de naţionalitatea lor. Sacrificiul eroilor noştri nu a fost în zadar. Să fim demni de ei!”, a conchis Borboly Csaba.

Ceremonialul de la Miercurea-Ciuc s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori la monumentul din incinta Cimitirul Eroilor.

În Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc sunt înmormântaţi soldaţi morţi pe teritoriul judeţului Harghita în cele două conflagraţii mondiale, de mai multe naţionalităţi. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.