Eroii neamului, comemoraţi şi la Gura Secului – Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 10 iunie 2023
Home » Societate » Eroii neamului, comemoraţi şi la Gura Secului – Topliţa
Eroii neamului, comemoraţi şi la Gura Secului – Topliţa
SONY DSC

Eroii neamului, comemoraţi şi la Gura Secului – Topliţa

Zeci de persoane au fost prezente şi la Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului pentru a marca Ziua Eroilor şi pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au căzut pe câmpul de luptă.

După oficierea ceremonialului religios de către un sobor de preoţi în frunte cu episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, au fost depuse coroane de flori de către oficialităţile locale şi judeţene prezente la eveniment, manifestarea comemorativă încheindu-se cu defilarea, în sunetul muzicii militare, a gărzii de onoare. Mai mulţi copii din Topliţa şi îndrumătorii lor, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat un scurt moment artistic dedicat eroilor neamului. La eveniment a fost prezent şi prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, care a declarat că nu întâmplător a fost aleasă ziua Înălţării Domnului ca zi de cinstire a memoriei ostaşilor căzuţi în luptă.

„Ziua de astăzi are multiple semnificaţii. Nu întâmplător ziua Înălţării Domnului a fost aleasă şi ca zi de cinstire a memoriei ostaşilor. România a fost prima ţară care a ales să-i cinstească pe toţi cei care şi-au dat viaţa pe teritoriul ei, un lucru nemaipomenit, din punctul nostru de vedere. Această zi este de pomenire a jertfei înaintaşilor, dar şi de rugăciune şi m-aş ruga Bunului Dumnezeu ca viaţa să învingă moartea, pacea să învingă războiul, astfel încât niciunul dintre concetăţenii noştri să nu trebuiască să îşi jertfească viaţa în luptă”, a spus prefectul judeţului Harghita.

La rândul său, colonelul Nicolae Oros, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi totodată comandantul Garnizoanei Miercurea-Ciuc, a afirmat că Ziua Eroilor este o sărbătoare a poporului român, iar militarii participă în fiecare an la evenimentul organizat şi la Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului.

„În fiecare an, de Ziua Eroilor, care este o sărbătoare a poporului român, sărbătorită în ziua Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, participăm cu militarii, cu gărzi de onoare, la această deosebită sărbătoare în zona Secu, la acest important monument dedicat eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial.

Detaşamentele de onoare au fost compuse din efective ale Brigăzii 61 Vânători de Munte, ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, precum şi ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita. Alături de noi au fost prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean. În primul rând, aş vrea să aduc în atenţie faptul că a participat, ca de fiecare dată, Prea Sfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, şi bineînţeles comandanţii instituţiilor din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţul Harghita, alături de reprezentanţi ai instituţiilor, precum şi cetăţeni din zonă şi acest grup minunat de copii din localitatea Topliţa, care ne-au încântat cu cântecele lor”, a declarat colonelul Nicolae Oros.

Mausoleul Eroilor din Topliţa a fost ridicat, la iniţiativa Patriarhului Miron Cristea, de către Societatea „Cultul Eroilor” şi a fost inaugurat în anul 1925. La baza mausoleului sunt depuse osemintele a 771 de militari români căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Au fost identificaţi 25 dintre ei şi depuşi în firide individuale, iar cei 746 neidentificaţi au fost depuşi în osuar. Pe zidurile mausoleului sunt montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români, iar pe crucea din piatră din partea frontală este gravată o inscripţie concepută de Patriarhul Miron Cristea:

„Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici. Ardealul vi se închină!”.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.