Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Eroilor, marcată la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Ziua Eroilor, marcată la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului
Ziua Eroilor, marcată la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului

Ziua Eroilor, marcată la Monumentul-Mausoleu de la Gura-Secului

  • Ziua în care ne amintim de cei care au plătit cu jertfa supremă pentru apărarea şi reîntregirea patriei

În fiecare an, de Înălţarea Domnului, românii îşi comemorează eroii, ostaşii care au căzut pe câmpurile de bătălie. La Secu, Topliţa, în cinstea celor care ne-au „scos de sub jugul streinilor şi ne-aţi alipit la Ţara Mamă” (Miron, Patriarhul României) se află ridicat Mausoleul Eroilor pe care stă scris:

Ostaşi eroi din vechiul regat:
Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici.
Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi să-nchină!
Topliţa Română 1925
Miron, Patriarhul României”.

Sub acest edificiu, ridicat aproape de punctul de întâlnire a Moldovei şi Transilvaniei de către Societatea Cultul Eroilor, se află rămăşiţele a 771 de ostaşi români căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Dintre aceştia, 25 au fost identificaţi şi depuşi în firide individuale, iar ceilalţi 746, neidentificaţi, îşi dorm somnul de veci în osuar. Pe zidurile mausoleului au fost montate 18 plăci de marmură albă şi neagră pe care sunt înscrise numele unor eroi români, iar pe crucea din piatră din partea frontală este gravată o inscripţie concepută de Patriarhul Miron Cristea.

După ce anul trecut manifestările s-au desfăşurat în format restrâns din cauza restricţiilor impuse de pandemie, ieri oameni din împrejurimi şi oficialităţi s-au strâns din nou la Secu, pentru a-i comemora pe eroii neamului român. De altfel, Ziua Eroilor a fost marcată şi în alte localităţi din judeţ.

Ca de fiecare dată, ceremonialul militar şi religios a început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” col. Florin Stan, şi prefectul judeţului Harghita, Szabó Zsolt.

După ce primarul municipiului Topliţa a citit numele celor 25 de soldaţi identificaţi, PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de pomenire a eroilor care sunt înmormântaţi la Mausoleul Secu.

Cu ocazia Zilei Eroilor, Szabó Zsolt, prefectul judeţului Harghita, a spus că „este mai mult decât important să ne respectăm eroii, să fim buni patrioţi, să avem în vedere faptul că înaintaşii noştri au luptat pentru ceea ce suntem astăzi”.

Pentru aceste fapte – continua prefectul judeţului – „trebuie să avem un respect aparte”, iar amintirea lor „nu trebuie să dispară odată cu negura vremii”.

La rândul său, Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa, preciza că „azi se cuvine să ne amintim de eroismul, jertfa şi curajul tinerilor care s-au jertfit la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, a celor care au căzut pe câmpul de luptă la Plevna, Smârdan, dar şi a celor 771 de ostaşi români care au căzut la Topliţa”.

***

Ziua Eroilor a fost declarată, de către autorităţi, drept sărbătoare naţională, celebrată de Înălţarea Domnului, printr-un decret-lege, în anul 1920. La 75 de ani distanţă, în 1995, decizia a fost preluată de Parlamentul României, iar în 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.