Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Impozite şi taxe locale în 2020 (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Impozite şi taxe locale în 2020 (II)
Impozite şi taxe locale în 2020 (II)

Impozite şi taxe locale în 2020 (II)

În Harghita, taxele şi impozitele au fost păstrate la nivelul anului 2019, cuantumul acestora fiind indexat cu rata inflaţiei de 4,6%, cu unele mici excepţii

Continuăm, în această ediţie, prezentarea valorilor orientative ale taxelor şi impozitelor locale actualizate în municipiile Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi în oraşul Bălan, pentru a vă forma o idee cu privire la sumele pe care le datoraţi bugetului local în 2020. La aceste valori se adăugă, în cazul clădirilor, coeficientul de corecţie şi valoarea cotei părţi de teren de sub bloc. În cazul terenurilor, impozitul se stabileşte, ca şi până acum, în funcţie de zonă.

 În municipiul Odorheiu Secuiesc, impozitul pe care îl va plăti în 2020 proprietarul unei garsoniere de 24 de metri pătraţi, folosită în scop rezidenţial, este de 69 de lei, faţă de 65 de lei în 2019. Suma care urmează să fie încasată ca impozit pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 50 de metri pătraţi este de 163 de lei, faţă de 156 de lei anul trecut, deţinătorul unui apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 65 de metri pătraţi datorează bugetului local 212 lei, cu nouă lei mai mult decât în anul precedent, iar impozitul pentru un apartament cu patru camere şi o suprafaţă de 80 de metri pătraţi creşte de la 250 de lei în 2019, la 261 de lei în 2020.

Situaţia se schimbă în cazul spaţiilor nerezidenţiale. De pildă, dacă potrivit celor prezentate anterior, pentru un apartament deţinut în scop rezidenţial în Odorheiu Secuiesc se percep 212 lei, pentru acelaşi apartament, folosit în scopuri economice, suma datorată ca impozit este de 1.909 lei, de nouă ori mai mare.

La impozitele pentru autovehiculele şi cele pentru terenurile deţinute nu se înregistrează diferenţe majore faţă de anul trecut, ne-au asigurat reprezentanţii Primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc.

Conform acestora, gradul de încasare al taxelor şi impozitelor aferente anului 2019 de la persoanele fizice şi juridice din municipiul de pe Târnava Mare este de 86,43%.

 

În oraşul Bălan, după indexarea obligatorie a impozitelor din 2019 cu rata inflaţiei, contribuţiile cetăţenilor pentru acoperirea cheltuielilor publice vor fi de 45 de lei pentru o garsonieră cu suprafaţa utilă de 26 de metri pătraţi situată în zona B, cu doar doi lei mai mult decât anul trecut. Pentru un apartament cu două camere (de aprox. 58 de metri pătraţi) în zona A impozitul datorat în 2020 este de 138 de lei, în zona B – 101 lei, în zona C – 89 de lei. Pentru un apartament cu trei camere, de aproximativ 69 de metri pătraţi, amplasat în zona B, contribuabilii vor scoate din buzunar anul acesta 120 de lei, faţă de 115 lei în 2019.

„Pentru clădirile nerezidenţiale deţinute de persoane fizice s-a păstrat coeficientul de anul trecut, de 0,08% din valoarea impozabilă a clădirii evaluată sau dobândită, iar pentru cele aflate în posesia persoanelor juridice coeficientul este de 1% din valoarea impozabilă a clădirii”, a declarat Viorica Biró, referent superior la Serviciul Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei oraşului Bălan.

Potrivit sursei citate, impozitul pentru un teren cu construcţii, având suprafaţa de 452 de metri pătraţi, de exemplu, este de 59 de lei, faţă de 56 de lei în 2019.

Impozitul pentru mijloacele de transport este neschimbat pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrică de până la 1600 de centimetri cubi; pentru celelalte categorii, impozitul din 2019 a fost indexat cu 4,6%.

Şi la Bălan există taxe care s-au majorat faţă de anul trecut, prin hotărâri ale Consiliului Local. De pildă, pentru desfacerea căsătoriei la Primărie, în faţa ofiţerului de stare civilă, taxa de divorţ a fost stabilită la 530 de lei, cu 20 de lei mai mare decât cea percepută anul trecut. A fost majorată şi taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică pentru localuri cu suprafeţe mai mari de 500 de metri pătraţi, la 4.238 de lei, comparativ cu 4.052 de lei anul trecut.

 

În municipiul Gheorgheni, pentru locuinţele folosite în scop rezidenţial, locuitorii vor plăti impozite de 80 de lei în cazul unei garsoniere de 26 de metri pătraţi situată în zona A, 135 de lei pentru un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 66 de metri pătraţi în aceeaşi zonă, 203 lei pentru un apartament de 66 de metri pătraţi cu trei camere şi 252 de lei pentru un apartament cu patru camere (82 mp), ultimele două situate tot în zona A.

Clădirile nerezidenţiale deţinute de persoanele fizice se impozitează cu cota de 0,5% din valoarea de evaluare. Dacă proprietarul nu depune raportul de evaluare la termenul stabilit, cota de impozitare este de 2% din valoarea de impozitare calculată conform Codului Fiscal. „De exemplu, proprietarul unui apartament cu trei camere în Gheorgheni, zona A, deţinut în scop rezidenţial, va plăti suma de 203 de lei, la care se va adăuga cota parte de teren de sub bloc. Pentru acelaşi apartament, evaluat la 25.000 de euro, având destinaţie nerezidenţială, deţinătorul va achita un impozit anual de 596 lei. Dacă apartamentul a fost evaluat la 40.000 de euro, impozitul va fi de 954 lei”, a explicat şefa Serviciului taxe şi impozite din cadrul Primăriei Gheorgheni, Lőrinczi Mária.

La Gheorgheni, impozitele pe terenuri au fost majorate anul acesta cu 6% faţă de anul 2019, procent ce reprezintă rata inflaţiei pe anii 2018 (1,3%) şi 2019 (4,6%).

De aceeaşi majorare au parte şi impozitele pe autovehicule. Astfel, pentru un autoturism cu capacitate cilindrică de la 1201 până la 1400 cmc, valoarea impozitului este de 59 de lei, pentru un autoturism cu capacitate cilindrică de la 1401 până la 1600 cmc – 68 de lei. Autoturismele de la 1601 până la 1800 cmc se impozitează cu 181 de lei, iar cele cu capacitate cilindrică de la 1801 până la 2000 cmc cu suma de 201 lei.

Taxele nu au fost majorate faţă de anul trecut, a precizat dna Lőrinczi Mária.

Potrivit şefei Serviciului taxe şi impozite, gradul de încasare al taxelor şi impozitelor pe anul 2019 în municipiul Gheorgheni este de 85%.

Persoanele fizice care plătesc integral impozitul pe teren, impozitul pe clădiri şi cel auto până în data de 31 martie, beneficiază de o bonificaţie de 10%. Cei care nu au posibilitatea să achite dintr-o dată suma datorată bugetului local ca impozit, o pot face în două tranşe, jumătate până la data de 31 martie şi cealaltă jumătate până în data de 30 septembrie, fără penalizări de întârziere.

Impozitele datorate de locuitori pot fi achitate atât la sediul serviciului specializat din cadrul primăriilor, în numerar sau cu cardul, precum şi online, prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.