Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele municipiului Miercurea-Ciuc: Primarul ales pentru cel de-al patrulea mandat – Ráduly Róbert-Kálmán – a depus jurământul de credinţă, în şedinţă extraordinară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Zilele municipiului Miercurea-Ciuc: Primarul ales pentru cel de-al patrulea mandat – Ráduly Róbert-Kálmán – a depus jurământul de credinţă, în şedinţă extraordinară
Zilele municipiului Miercurea-Ciuc: Primarul ales pentru cel de-al patrulea mandat – Ráduly Róbert-Kálmán – a depus jurământul de credinţă, în şedinţă extraordinară

Zilele municipiului Miercurea-Ciuc: Primarul ales pentru cel de-al patrulea mandat – Ráduly Róbert-Kálmán – a depus jurământul de credinţă, în şedinţă extraordinară

 Şi ce anume crede primarul Ciucului? Că „metodele Statului Islamic nu sunt utilizate nicăieri, doar în România”

 

Şedinţă extraordinară şi festivă

Primarul Ráduly Róbert-Kálmán ar fi trebuit să depună jurământul în data de 24 iunie, atunci când s-a constituit noul Consiliu local municipal Miercurea-Ciuc, însă acest lucru nu a fost posibil, deoarece Judecătoria Miercurea-Ciuc, la data respectivă, nu-i validase mandatul (nu a fost singurul caz de nevalidare) şi primarul nou-ales a optat să depună jurământul nu în prima şedinţă ordinară a Consiliului local, ci în şedinţă extraordinară şi într-un cadru festiv, în perioada desfăşurării evenimentelor prilejuite de Zilele municipiului Miercurea-Ciuc. Şi aşa s-a întâmplat! În ziua de vineri, 5 august 2016, invitaţii la evenimentul depunerii jurământului s-au întâlnit în sala mare a cinematografului recent renovat şi modernizat din reşedinţa judeţului Harghita: între cei prezenţi, pe care viceprimarul Füleki Zoltán i-a salutat individual, au fost: parlamentarul Korodi Attila, senatorul Tánczos Barna, Antal Árpád, primarul din Sfântu-Gheorghe, oaspeţii din oraşele înfrăţite din Ungaria, Petres Sándor, subprefectul Harghitei, Szőke Domokos, viceprimarul reales al municipiului Miercurea-Ciuc.

Nota festivă a evenimentului a fost dată de mini-concertul susţinut de trei dintre artiştii Orchestrei de Cameră Ciuc, dar şi de proiecţia unui film prin care au fost prezentate obiectivele importante din oraş, un filmuleţ care a scos în evidenţă realizările din „legislatura Ráduly”.

Răsturnare de ordine

După ce membrii Consiliului local şi-au ocupat locul, după ce s-a ales cine să conducă şedinţa extraordinară, Hippach Cristian, secretarul municipiului, a dat citire Hotărârii judecătoreşti nr. 1799/2016, care de fapt validează mandatul primarului ales la alegerile locale din 5 iunie 2016. După acest moment, l-a rugat pe primar să depună jurământul, urmând apoi să se adreseze celor prezenţi. Aceasta ar fi fost ordinea firească a desfăşurării şedinţei, dar Ráduly Róbert-Kálmán a propus să i se permită să-şi susţină cuvântarea înainte de depunerea jurământului pentru a putea vorbi în calitate de cetăţean şi întreprinzător, pentru că – spunea acesta – „s-ar putea să spun unele lucruri pe care în calitate de primar oficial ales nu le-aş putea spune”.

Profund emoţionat de propriile-i realizări

Primarul şi-a început discursul prin a-i felicita pe viceprimarii municipiului. „Deşi cunoaştem ce vremuri trăim, viceprimarii aleşi s-au angajat să ducă la bun sfârşit treburile importante ale oraşului. Eu am fost profund emoţionat de filmul care ne-a fost prezentat. Pe film am putut observa clădiri vechi, istorice. Nicăieri în România – spunea primarul – nu s-a construit un bazin de înot ca al nostru, nu s-a renovat o şcoală (Márton Áron) aşa cum am făcut noi şi enumerarea ar putea continua. Am reuşit să facem aceste performanţe fără ca oraşul să aibă datorii. Este meritul şi al antemergătorilor noştri, şi mulţumesc fostului primar Csedő Csaba István, fostului viceprimar Erdei István şi îi salut pe toţi foştii consilieri, dintre care îl amintesc nominal pe Bogos Zsolt, care a fost un preşedinte al Consiliului financiar foarte priceput”.

 „Mă refer chiar la statul român!”

„La începutul anului 2015, mascaţii au intrat în nişte locuinţe particulare şi în locuinţa mea şi trebuie să spun că statul român a avut un comportament nedemn faţă de aleşii locali, nu mă refer la persoane, ci chiar la statul român! În momentul de faţă, în oglinda acuzaţiilor netemeinice, constat că politicienii noştri nu au luat o poziţie fermă la aceste aspecte. Vă dau un exemplu: primarul din Cluj care este acuzat de cauzarea unui prejudiciu de 7 miliarde lei. La el nu s-a făcut nici măcar o singură percheziţie, nu s-a luat nici o măsură preventivă, pe când noi (primarul şi unul dintre viceprimari – n.n.) am fost acuzaţi şi arestaţi timp de mai multe luni. După ce s-a considerat că Tribunalul Harghita nu este de încredere, cauza noastră s-a mutat la Tg. Mureş, acolo am semnalat că este o problemă, că în circumscripţia Curţii de Apel sunt două judeţe, în unul dintre acestea se lucrează după bunul plac. Acesta a fost momentul în care viceprimarului Szőke Domokos i s-a permis să-şi reia activitatea. Morala la capătul acestei poveşti: fiecare să fie capabil să se ajute singur. (…) Această întâmplare nu este doar o poveste importantă doar pentru noi doi, ci pentru noi toţi. În vremuri grele omul poate afla dacă are pe cineva pe care poate conta. Mulţumesc tuturor celor care m-au vizitat în perioada arestului la domiciliu, dar mulţumesc şi acelora care s-au temut să facă acest lucru şi trebuie să spun că nu doresc nimănui să afle cum e să fii arestat la domiciliu. (…) Nicăieri în UE nu există un stat în care mascaţii îl ridică pe un conducător; se poate vedea din această atitudine cât de jos a ajuns statul român. În acest moment voi încheia această poveste, cu precizarea că săptămâna trecută am fost citat să mă prezint să dau explicaţii la autorităţile judiciare, după ce timp de un an nu m-a chemat nimeni; în zilele noastre, aleşii la asta trebuie să se aştepte, să fie chemaţi… Trebuie să remarc faptul că reprezentanţii celorlalte partide nu au profitat de această întâmplare, au demonstrat că ne sunt alături, o atitudine curajoasă pe care nu trebuie să o uităm!”.

Clădirile sunt frumoase, dar nu-i suficient

După ce a mulţumit tuturor contracandidaţilor săi la funcţia de primar pentru că au avut un comportament civilizat în perioada campaniei electorale, primarul a trecut la problemele actuale. „Clădirile sunt foarte importante, ele trebuie să arate bine şi să asigure un confort corespunzător. Toate acestea nu sunt însă suficiente. Cu efort am renovat multe clădiri, dar schimbarea exterioară nu este suficientă. Important este ceea ce se întâmplă în interior – şi în interiorul multor instituţii se pot vedea calculatoare pe care s-a aşternut praful şi angajaţi care mai folosesc un deget pentru a scrie ceva. În perioada următoare mă voi ocupa mai mult de oameni. M-a întristat când am aflat rezultatele de la bacalaureat din anul acesta, va trebui să ne ocupăm de pregătirea culturii generale a copiilor, cărora trebuie să le deschidem ochii spre cunoştinţe pe care nu le poate lua nimeni. Acum 7 ani, conducerile judeţului şi oraşului, aflate la o masă, au jurat că până în 2015 terenul de tenis de lângă spital va fi loc de aterizare pentru elicoptere, din păcate, eu am fost reţinut şi nu s-a mai făcut nimic. Elicopterul SMURD aterizează pe terenul de fotbal de mai multe ori decât echipa de fotbal pentru a susţine un meci”.

 „În acest cinematograf să se prezinte filme maghiare”

„Am cerut şi cer şi în momentul de faţă ca acest cinematograf să poată prezenta filme maghiare. Eu, spunea primarul, în martie 2010, printre alţii şi cu dr. Bachner István, am participat la Campionatul Mondial de hochei, am fost să învăţ şi altceva, nu hochei şi atunci am observat că în Estonia filmele se puteau urmări şi în limba rusă, într-o ţară europeană. Metodele Statului Islamic nu sunt utilizate nicăieri, doar în România. În mod paradoxal, în alte ţări cultura altor etnii este susţinută, numai la noi, nu!”.

 

În viitor

„Deci există nenumărate sarcini în mandatul meu, dar nu sunt convins că mă vor lăsa să-mi duc până la capăt acest mandat, dar – spunea primarul – promit că voi lucra conştiincios până mă vor lăsa. Sper ca atât Consiliul local, cât şi întreprinzătorii şi cetăţenii acestui oraş îmi vor fi alături în acest mandat în care vom fi parteneri. Şi la Primărie aş dori să avem angajaţi care să lucreze la vedere, să rezolvăm o cerere, un act într-o săptămână şi nu pe bază de prietenii şi cunoştinţe, angajaţi care să nu aducă ruşine instituţiei. Dar nu vreau să învăţ şi să fac jocul Bucureştiului, pentru că de acolo nu prea am avut lucruri bune de învăţat”.

 Depunerea jurământului

La depunerea jurământului, primarul ales Ráduly Róbert-Kálmán a dorit să-i aibă alături pe prietenul său, primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád şi pe cei doi viceprimari. A rostit jurământul mai întâi în limba maghiară, după care l-a citit şi în limba română. Abia după depunerea jurământului, primarul, aşa cum prevede legea, şi-a pus eşarfa tricoloră, ajutat de cei ce-l înconjurau, spunând, spre hazul tuturor, ceva ce-i spusese la un moment dat fostul primar Csedő Csaba István, şi anume că: „de fiecare dată transpira când trebuia să-şi pună eşarfa tricoloră”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.