Zilele municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Timp Liber » Zilele municipiului Miercurea-Ciuc
Zilele municipiului Miercurea-Ciuc

Zilele municipiului Miercurea-Ciuc

Dacă am lua-o ad-literam, Zilele municipiului Miercurea-Ciuc încep chiar de azi. E adevărat, cu un singur punct în program: turneu de fotbal cu participarea consiliilor locale din zonă.

Joi, programul e de asemenea lejer: o prezentare a unei cărţi cu vechi fotografii ciucane şi o piesă de teatru în interpretarea actorilor de la teatrul local.

De vineri, programul se aglomerează evident, începutul e în miezul zilei şi sfârşitul aproape de miezul nopţii.

Obişnuita conferinţă de presă din preajma unui asemenea eveniment a avut în rolul principal pe d-l viceprimar Füleki Zoltán, care a punctat câteva din elementele de atracţie ale manifestării. Cum ar fi concertele unor trupe de muzică modernă, teatrul pentru copii „Bab” din Ungaria, „Festivalul Cartofului”, la care s-au înscris deja peste 50 de echipe, Maratonul Miercurea-Ciuc –Tuşnad Băi şi retur, expoziţia de câini şi multe altele, programul numărând, în total, peste 80 de puncte, ultimul fiind focul de artificii care se va desfăşura duminică, înainte de ora 23:00, aceasta fiind ora limită a programului, în ultima zi a evenimentului. În rest, manifestările zgomotoase se vor termina, în fiecare zi, la ora 24:00, ne asigură d-l viceprimar.

În ceea ce ne priveşte, ne permitem o selecţie, evident subiectivă, a unora din punctele programului:

Vineri, 5 august: expoziţie şi târg de meşteşuguri populare (ora 12:00, Promenada); degustare de vinuri (ora 19:00 – Cafeneaua Erdély); concert de chitară clasică – Beke István Ferenc (ora 22:00 – Cetatea Mikó), concert Iris şi Cristian Minculescu (ora 19:30, scena mare);

Sâmbătă, 6 august: concurs de automodele (ora 10:00 – Piaţa Cetăţii); folosirea plantelor medicinale (ora 12:00 – Cafeneaua Erdély);

Duminică, 7 august: competiţii de îndemânare auto (ora 11:00 – Arena Erőss Zsolt); concertul Orchestrei de Cameră Ciuc (ora 19:00 – Biserica „Sf. Augustin”).

O precizare făcută de oficialul primăriei: firmele care vor asigura produsele alimentare, cu ocazia acestor zile, vor fi selecţionate pe baza unor licitaţii. În legătură cu calităţile produselor oferite, acest lucru rămâne în competenţa organelor de control – sanitare, sanitar-veterinare şi de alte competenţe.

Costul total al „distracţiei”, adică al Zilelor municipiului Miercurea-Ciuc, este estimat la 400.000 lei, din care circa 65.000 lei vor proveni de la sponsori, restul din vistieria primăriei, altfel spus din buzunarele contribuabililor. Cam scump, dar poate că face… Ori cineva e de altă părere?

Participând la numeroase concursuri de şah, organizate cu prilejul zilelor oraşelor, la Gheorgheni, Topliţa, Odorheiu-Secuiesc, Cristuru-Secuiesc plus în numeroase comune din judeţ, dar şi prin judeţele vecine – Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc sau Sovata, am întrebat de ce sportul circumvoluţiunilor de pe creier nu este agreat şi la Miercurea-Ciuc? Domnul Füleki spune că nu a cerut nimeni aşa ceva. Probabil că de această dată nu, dar la precedentele ediţii, atât maestrul internaţional Biró Sándor, preşedintele Clubului de şah „Caissa” din Miercurea-Ciuc, cât şi Szebeni Pál, conducătorul Clubului de şah „Viitorul”, tot din Miercurea-Ciuc, au solicitat fără succes includerea şahului în sărbătoarea oraşului. Sperăm că promisiunea domnului Füleki, conform căruia la ediţia viitoare va fi prezent în program şi sportul minţii, se va realiza.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.