Zilele Judeţului Harghita în Anul Tineretului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Timp Liber » Zilele Judeţului Harghita în Anul Tineretului
Zilele Judeţului Harghita în Anul Tineretului

Zilele Judeţului Harghita în Anul Tineretului

Zilele Judeţului Harghita, ajunse la cea de-a XIV-a ediţie, au debutat vineri şi se vor încheia în data de 20 mai. Cele peste 100 de manifestări organizate în această perioadă – evenimente culturale, sportive, turistice – sunt reunite sub tematica „Anul Tineretului” şi se suprapun, la final, cu sărbătoarea Rusaliilor catolice, în centrul căreia stă Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, considerat cel mai mare al lumii catolice din Europa Centrală şi de Est

Coordonatoarea şirului evenimentelor actualei ediţii a Zilelor Judeţului Harghita, Ferencz Angela, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că locuitorii judeţului vor avea parte de o mulţime de manifestări, unele tradiţionale, altele „noi, inedite”. De asemenea, acţiunile organizate în săptămâna care precede marea sărbătoare a Rusaliilor şi-au propus să prezinte valorile culturale, comunitare, istorice şi naturale din zonă. „Scopul principal al zilelor judeţului este prezentarea valorilor şi comunităţilor locale. Evenimentele din program se leagă de suflet (…) prin nenumăratele manifestări prin care dorim să le facem pe plac musafirilor noştri, care ne vizitează într-un număr foarte mare în preajma Sărbătorii Rusaliilor şi a pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc, oferindu-le momente de tihnă bogate în impresii”, a precizat managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita.

Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita s-a alăturat organizatorilor, cu o serie de evenimente dedicate, în special, iubitorilor de mişcare în aer liber, de la cei mai mici până la bunici. „Programele noastre se doresc a fi o pată de culoare”, a susţinut Fekete Örs. Dintre propunerile Serviciului Salvamont Salvaspeo spicuim: căţărare la Budvár, reabilitarea refugiului montan de pe Muntele Păgânilor (comuna Frumoasa), cu bicicleta în Cheile Vârghiş pe traseul Piatra Colibei-Cheile Vârghiş-Mereşti, la Şumuleu, ori de la Vlăhiţa până la Ocland. Dorim, astfel, să popularizăm traseele de ciclism montan. Avem programe destinate şi iubitorilor de speologie, cărora le oferim prilejul să viziteze gratuit, însoţiţi de ghid, Peştera Şugău”, a precizat Fekete Örs.

Evenimentele culturale, sportive sau turistice, târgurile şi expoziţiile, toate se doresc a fi puncte de atracţie pentru localnici, dar mai ales pentru oaspeţii care vor ajunge, în următoarele zile, în Harghita. Programul Zilelor Judeţului Harghita este structurat pe zonele Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni şi cuprinde manifestări dintre cele mai diverse, menite să etaleze tradiţiile şi obiceiurile caracteristice acestor regiuni: târguri meşteşugăreşti, spectacole folclorice, prezentarea colecţiilor caselor muzeale din judeţ, expoziţii de artă, de carte şi semne de carte, ale costumelor populare vechi, vizite la grădini ecologice cu plante medicinale (pachetul de 5 euro/persoană cuprinde gustarea ceaiurilor, a condimentelor şi vizita în grădină, cu ghid), prezentări de produse tradiţionale, festivaluri, concerte, manifestări teatrale şi evenimente sportive în mijlocul naturii.

Prin aceste programe dorim să contribuim la pregătirea sufletului pentru marea sărbătoare, să facem mai uşoară truda pelerinilor, să-i ajutăm să-şi încarce sufletul, să le acordăm clipe de neuitat, care să-i facă să se reîntoarcă pe meleagurile noastre”, susţin organizatorii – Consiliul Judeţean Harghita şi Centrul Cultural Judeţean Harghita, în parteneriat cu mai multe instituţii.

Cei care doresc să afle mai multe detalii despre evenimentele cuprinse în actuala ediţie a Zilelor Judeţului Harghita pot consulta pagina de Internet: https://issuu.com/hargita_kultura/docs/caiet_program_ro, unde vor găsi programul complet.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.