Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salonul Naţional de Arte 2018: „Temeiuri pe tema Sinteze” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Salonul Naţional de Arte 2018: „Temeiuri pe tema Sinteze”
Salonul Naţional de Arte 2018: „Temeiuri pe tema Sinteze”

Salonul Naţional de Arte 2018: „Temeiuri pe tema Sinteze”

Sala Marmură a Casei Artelor (fosta casă de cultură a sindicatelor) din Miercurea Ciuc găzduieşte, până în 31 mai 2018, o expoziţie reprezentativă (55 de opere create de 35 de artişti plastici) din lucrările Salonului Naţional de Arte 2018. În concordanţă cu tradiţia precedentelor manifestări, Salonul a fost consacrat unei teme unice: SINTEZE.

Botár László, artistul care se ocupă, al cincilea an la rând, de selecţia şi organizarea expoziţiei de la Miercurea Ciuc, afirma că Dr. Radu George Serafim, curatorul Salonului, a găsit ca ax viabil al ediţiei curente acest concept care permite interpretări multiple ale trăirilor personale aprofundate. Expoziţia este relevantă de altfel prin bogăţia şi diversitatea tehnicilor şi a expresiilor, dar şi prin larga participare, expozanţii provenind din majoritatea filialelor Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Expoziţia a fost vernisată de arhitect George Hâncu, preşedintele Asociaţiei „Pentru Adevăr” din Bucureşti şi Székedi Ferenc, critic de artă din Miercurea Ciuc.

George Hâncu şi-a împărtăşit câteva gânduri legate de eveniment, reiterând adevărul că existenţa acestor expoziţii organizate la Bucureşti, fie în Sala Brâncuşi, fie la Palatul Parlamentului, i se datorează criticului de artă George Radu Serafim, la acestea participând artişti profesionişti, care au făcut o şcoală în domeniu şi sunt de obicei membri ai Uniunii Artiştilor Plastici.

Sinteze este o temă foarte generală pe care o putem încadra cu orice fel de operă în care găsim chipul ideii de sinteză. Sinteze înseamnă până la urmă concentrarea unor idei în forma lor esenţială, în forma lor pură. Arta este oricum un limbaj universal care transcende cumva diferenţele dintre oameni şi reuşeşte să-i unească, aşa cum a reuşit de-a lungul istoriei, indiferent de cultură, de civilizaţie, de epocă, de religie. Acest limbaj universal şi esenţial este oarecumva divin, transcende omenescul. Chiar denumirea Temeiuri sugerează o fundaţie, o temelie, acel lucru pe care construim, acea esenţă pe care artiştii construiesc, transformând ideile lor, lucrurile extrasenzoriale sau suprasenzoriale cum le spune Platon, în lucruri senzoriale, în forme lumeşti. Iar artiştii care sunt prezenţi aici prin lucrările lor au încercat să surprindă această esenţă. Să privim operele şi să gândim asupra lor”, a spus arhitectul George Hâncu.

Organizatori ai expoziţiei de la Miercurea Ciuc – care se încadrează în multitudinea de evenimente culturale şi sportive din programul Zilelor Judeţului Harghita – sunt Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Asociaţia Cultura Nostra, Asociaţia Atheneum, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Centrul Cultural HDU, cu susţinerea municipiului Miercurea Ciuc, prin ADI Pro Cultura Siculi. (M. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.