Weekend plin pentru autorități | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Weekend plin pentru autorități
Weekend plin pentru autorități

Weekend plin pentru autorități

Jandarmii harghiteni vor fi prezenți zilnic și în acest weekend în diverse zone ale județului, pentru asigurarea ordinii publice la manifestările cultural-artistice și sportive. „Spațiul public nu este o noțiune abstractă, ci este locul unde ieșim fiecare dintre noi pentru a ne petrece timpul liber, spațiul unde ne întâlnim, fiecare dintre noi având în minte distracția și siguranța. Sfârșitul de săptămână se anunță unul plin de evenimente ce vor avea loc în spațiul public, acestea adunând la un loc prieteni, public dornic de distracție. Zile ale municipiilor, comunelor, festivaluri și concerte în aer liber, competiții sportive de automobilism și fotbal. Vom fi acolo pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, măsurile de prevenire la manifestările cultural-artistice, sportive și religioase. Vom fi prezenți și în zona de munte a județului, jandarmii montani din stațiunile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu și Borsec, dar și colegii de la postul de jandarmi din stațiunea balneoclimaterică Praid fiind în măsură să acorde informații utile și sprijin de specialitate turiștilor ce vor fi prezenți pe raza stațiunilor, dar și pe traseele montane ce pleacă din aceste localități”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite și pentru buna desfășurare a evenimentelor, IJJ Harghita face mai multe recomandări cetățenilor. Astfel, aceștia sunt îndemnați să respecte indicațiile forțelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură și să acorde o atenție deosebită copiilor și persoanelor în vârstă care se pot rătăci cu ușurință în mulțime. De asemenea, amatorilor de drumeții li se recomandă să se informeze temeinic în prealabil în legătură cu itinerariul propus și prognoza meteo locală, să evite deplasarea după lăsarea întunericului și să se aventureze în zonele pe care nu le cunosc sau sunt greu accesibile și să se echipeze adecvat anotimpului și dificultății traseului. „Nu uitați! Pădurea este domiciliul stabil al animalelor sălbatice! Nu hrăniți animalele sălbatice și nu vă apropiați de ele pentru a le filma sau fotografia. Vă recomandăm să respectați prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012 privind desfășurarea activităţilor de picnic, care reglementează aceste activități de pe domeniul public ori privat al statului cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului. În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unei fapte antisociale sau a apariţiei unei situaţii în care poate fi pusă în pericol siguranța lor, cetățenii sunt rugați să solicite sprijinul jandarmilor sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112”, se mai arată în comunicatul IJJ Harghita.

Și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita a remis un comunicat prin care informează că polițiștii harghiteni se vor afla la datorie pentru o bună desfășurare a evenimentelor organizate în acest sfârșit de săptămână. Astfel, în perioada 24-26 iunie, oamenii legii vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor obişnuite, necesare asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, siguranță rutieră, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în întregul judeţ.

„În acest sens, atragem atenţia tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos, cât şi cu orice fel de mijloc de transport doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, să parcheze numai în zonele autorizate, să adapteze viteza de deplasare la condițiile de drum şi nu în ultimul rând să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în teren. De asemenea, polițiștii vă recomandă să nu lăsați la vedere bunuri în autoturismele parcate, chiar dacă părăsiți vehiculul pentru scurt timp, nu vă urcați la volan după ce ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe, chiar dacă vă simțiți în stare să conduceți, aveți grijă de bunurile pe care le aveți asupra dumneavoastră. În zonele în care au loc evenimente la care participă grupuri mari de oameni, polițiștii harghiteni vor fi prezenți la datorie pentru a asigura respectarea legalității în toate domeniile”, se arată în comunicat. Polițiștii le recomandă cetățenilor ca în timpul adunărilor publice să nu introducă sau să aibă băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente, să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară atunci când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de ordine, să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri. Totodată, părinților li se recomandată să-și  supravegheze în permanență copiii adolescenți și să manifeste atenție sporită persoanelor cu care aceștia intră în contact, grupurile pe care le frecventează, în special în timpul desfășurării evenimentelor unde participă grupuri mari de persoane.

„Reamintim, atât conducătorilor auto cât şi  tuturor cetăţenilor, în situaţii în care există riscuri şi vulnerabilităţi ce pot afecta liniştea şi siguranţa să apeleze Poliţia, prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112”, se mai precizează în comunicatul IPJ Harghita.

Ca în fiecare zi a anului, și pompierii militari harghiteni vor fi la datorie și în acest sfârșit de săptămână pentru a lua cu promptitudine măsurile necesare în cazul unor situații care necesită intervenția lor. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.