Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Weekend cu proteste şi protestatari | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Weekend cu proteste şi protestatari
Weekend cu proteste şi protestatari

Weekend cu proteste şi protestatari

La Miercurea-Ciuc, Odorhei, Gheorgheni şi Topliţa

Deşi foarte modest faţă de alte localităţi reşedinţă de judeţ, numărul maxim de protestatari din Miercurea-Ciuc a fost întâlnit sâmbătă seara, când peste o sută cincizeci de români şi maghiari au manifestat pentru a patra seară consecutiv, nemulţumiţi de decizia Executivului de a adopta proiectul de lege referitor la graţiere şi ordonanţa de urgenţă de modificare a Codurilor penale.

Pe platoul din faţa Palatului Administrativ, oamenii au venit cu pancarte pe care scria: „Nu mai aberaţi, abrogaţi şi plecaţi”, „Nu vă e ruşine?”, „Jos ordonanţa!”, „Anulaţi sau vă anulăm”, „Paşnici, dar nu proşti”, „Stop legalizarea antidemocraţiei!”.

Timp de aproape o oră, protestatarii au strigat diverse sloganuri, prin care şi-au exprimat indignarea faţă de situaţia actuală şi au cerut abrogarea ordonanţei de urgenţă, cum ar fi: „Pentru ordonanţă, zero toleranţă!”, „Ruşine să vă fie!”, „Unde-s mulţi, puterea creşte şi dreptatea reuşeşte!”, „Am ieşit din casă, nouă ne pasă!”, „Nu staţi la căldură şi pe voi vă fură!”, „Bucureşti, nu uita, Ciucul e de partea ta!”, „Dragnea, nu uita, nu suntem prostimea ta!”, „Altă întrebare, du-te la plimbare!”, „Nu vrem să fim o naţiune de hoţi!”, „Demnitate!”.

Spre deosebire de serile celelalte, unii dintre protestatari au fluturat steagul României şi au venit înarmaţi cu tobe, fluiere şi vuvuzele.

Una dintre femeile prezente la protest a spus că atunci când a aflat de decizia Guvernului de modificare a legislaţiei penale a simţit neputinţă şi umilinţă.

„Am simţit umilinţă, neputinţă şi senzaţia că am căzut într-o prăpastie. Cum poate o adunătură de agramaţi, deţinători de titluri academice fără să fi trecut o zi pe la cursuri, să ne decidă soarta noastră şi a copiilor noştri”, a afirmat protestatara.

Câteva zeci de persoane s-au adunat şi duminică seara în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, pentru a-şi exprima bucuria că a fost abrogată OUG 13 şi pentru a transmite un mesaj politicienilor că vor ieşi în stradă de câte ori va fi nevoie. Pe o pancartă purtată de unul dintre protestatari scria: „Politicieni! Munciţi onest, sau plecaţi!”, iar cei prezenţi au strigat: „Stăm cu ochii pe voi”, „Nu scăpaţi de noi, noi scăpăm de voi”, „Cum veţi face o prostie, vom fi iar la datorie”, „Când dispare, Altă Întrebare”.

Oamenii, români şi maghiari, au spus că nu mai au încredere în clasa politică şi că sunt hotărâţi să monitorizeze fiecare acţiune a guvernanţilor şi să reacţioneze, atunci când va fi necesar.

„Am ieşit încă o dată, pe de o parte pentru a ne manifesta bucuria că s-a abrogat abominabila ordonanţă, dar şi ca un avertisment pentru toţi politicienii, de toate culorile, că vom ieşi de câte ori va fi necesar, pentru că în 27 ani am văzut destule, am trăit destule şi credem că este cazul ca politicienii să înveţe odată pentru totdeauna că trebuie să lucreze cinstit”, a spus una dintre femeile prezente în centrul municipiului Miercurea-Ciuc.

Protestele de la Miercurea-Ciuc au fost autorizate, oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au promis că vor reveni în piaţă şi cu altă ocazie.

Acţiuni similare au avut loc, la finele săptămânii trecute, şi la Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Borsec, împotriva deciziilor luate de Guvern de adoptare a proiectului de lege referitor la graţiere şi a ordonanţei de urgenţă de modificare a Codurilor penale. Cel mai mare număr de persoane s-a adunat vineri seara la Odorheiu-Secuiesc, în Piaţa Mártón Áron din municipiu protestând peste 200 de oameni. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.