Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărătoare paralelă parțială în Harghita: UDMR a câștigat categoric alegerile pentru Camera Deputaților | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Politic » Numărătoare paralelă parțială în Harghita: UDMR a câștigat categoric alegerile pentru Camera Deputaților
Numărătoare paralelă parțială în Harghita: UDMR a câștigat categoric alegerile pentru Camera Deputaților

Numărătoare paralelă parțială în Harghita: UDMR a câștigat categoric alegerile pentru Camera Deputaților

Potrivit numărătorii paralele parțiale puse la dispoziția presei luni dimineață de conducerea PNL Harghita, UDMR câștigă fără drept de apel alegerile pentru Camera Deputaților în Harghita.

Conform datelor furnizate, după numărarea voturilor în 289 de secții de votare din județ, UDMR a fost votată de 85,87% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne duminică, adjudecându-și 82.537 dintre sufragii. Pe locul secund se poziționează, la o distanță considerabilă, Partidul Social Democrat, care a acumulat 3.918 voturi (4,08%), urmat de PNL, care a acumulat 3.110 voturi (3,24%). Restul clasamentului, stabilit de persoanele care s-au prezentat la urne duminică, arată astfel: Alianța USR PLUS, care a acumulat 1.728 de voturi (1,8%), Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 1.000 de voturi (1,04%), PRO – România – 654 voturi (0,68%), alții însumând 3.169 voturi (3,3%).

Absenteism masiv la vot în nordul județului, unde românii sunt majoritari

Prezența foarte scăzută a românilor din județ la urne, concomitent cu mobilizarea masivă și susținută a etnicilor maghiari majoritari numeric în Harghita, a redus la minimum șansa etnicilor români de a fi reprezentați în Parlamentul României.

Datele publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente arată că cea mai scăzută prezență la scrutinul parlamentar organizat în Harghita s-a înregistrat în localitatea Tulgheș, unde au votat 16,78% dintre locuitorii cu drept de vot, mai puțin de jumătate din procentul de participare realizat la nivelul județului.

Și nu este un rezultat sporadic, relevă sursa citată, potrivit căreia prezența la vot a fost de 19,97% la Gălăuțaș, 21,11% la Subcetate, 21,86% la Corbu, 22,05% în orașul Bălan, 24,02% în municipiul Toplița, 26,41% la Bilbor, cea mai numeroasă participare în zona românească, de 31,94%, înregistrându-se în comuna Voșlăbeni.

Cu totul altfel s-au petrecut lucrurile în comunitatea maghiară, unde mobilizarea a fost mult mai mare, existând numeroase localități unde procentul electorilor care au votat a depășit 40%, prezențe semnificative înregistrându-se la Cârța – 50,99, la Remetea – 56,55%, la Dănești – 57,2%, la Mădăraș – 58,67, în comuna Racu – 59,3%, cei mai mulți alegători (61,04%) fiind consemnați la Siculeni.

„Ca urmare a prezenței la vot extrem de scăzute în localitățile cu populație etnic românească majoritară din Harghita, șansele de a avea un reprezentant al comunității românești în Parlamentul României sunt extrem de mici. Doar o redistribuire norocoasă ar putea face posibil așa ceva, cum s-a întâmplat în 2016 în Covasna. Prezența scăzută la vot la nivelul țării a fost dublată în Harghita de neîncrederea etnicilor români din județ că pot să aibă un reprezentant în Parlamentul României, având în vedere actuala lege electorală”, a declarat președintele PNL Harghita, Sebastian-Victor Buzilă.

Președintele PSD Harghita, Romeo Țepeș-Focșa, consideră că „lipsa de reprezentare” a românilor la nivelul Legislativului este responsabilă de „dezinteresul” manifestat de aceștia la actualele alegeri.

„Cu părere de rău, am constat astăzi că lipsa de reprezentare în Parlament a românilor din Harghita a făcut ca în localitățile românești populația să fie dezamăgită și dezinteresată de alegerile parlamentare. Votul românilor a fost dispersat către toate partidele care au avut candidați, ceea ce face ca nici în următorii patru ani, cel mai probabil, să nu avem parlamentar român. Cetățenii din localitățile românești știu că bunăstarea lor ține strict de primar și de aceea sunt interesați doar de alegerile locale. Am încercat să le explicăm că o reprezentare directă în Parlamentul României nu face decât să aducă beneficii tuturor. De aceea, sper ca legea electorală să sufere modificări punctuale, pentru ca și noi, românii din Harghita, să avem un parlamentar român în mandatul 2024 -2028”, a precizat liderul social-democraților harghiteni.

Au solicitat urna mobilă

La urna mobilă au votat, duminică, 1.839 de persoane cu drept de vot din județ. Între acestea, și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile parlamentare 45 de deținuți de la Penitenciarul Miercurea Ciuc. Potrivit informațiilor oferite de inspector de poliție penitenciară Tatiana Măceșanu, votul s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță atât pentru persoanele private de libertate, cât și pentru cei care au asistat la procesul electoral. „Cel mai tânăr deținut care a votat are 21 ani și este condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de viol, iar cel mai în vârstă are 57 ani și este condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de omor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Miercurea Ciuc.

Urna mobilă a ajuns și la Arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, unde a votat o singură persoană, o femeie, pentru care s-a amenajat, în acest scop, un spațiu special în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ, Gheorghe Filip.

Urnele mobile au fost solicitate și la câteva dintre secțiile Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, pentru un număr de 81 de pacienți internați, care și-au formulat expres dorința de a vota.

Cereri pentru urna mobilă au fost depuse și de spitalele municipale din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița, de Casele de bătrâni din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Frumoasa, de Centrul social integrat pentru persoanele vârstnice, precum și de Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș.

Cărți de identitate eliberate în regim de urgență, pentru vot

Angajații Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Harghita au lucrat sâmbătă și duminică pentru a veni în sprijinul persoanelor care aveau nevoie de acte de identitate valabile, pentru a-și putea exercita dreptul electoral. Potrivit dnei Birta Zsuzsanna, în cursul zilei de sâmbătă au fost eliberate și înmânate 127 de cărți de identitate și nouă cărți de identitate provizorii, iar duminică, în ziua alegerilor, alte 65 de cărți de identitate și 13 cărţi de identitate provizorii.

Statistici

Din totalul celor 267.004 de persoane cu drept de vot înscrise pe listele permanente în județul Harghita, s-au prezentat la urne duminică doar 99.464 de alegători: 92.552 dintre aceștia au votat pe liste permanente, 5.073 au votat pe liste suplimentare, iar 1.839 la urna mobilă. Prezența la urne în județul Harghita a fost de 37,25 % la alegerile parlamentare.

Cei mai conștiincioși alegători din județ au fost și de această dată cei din mediul rural, unde au votat 61.027 de persoane (61,35%), în vreme ce în mediul urban s-au prezentat la urne 38.437 de votanți (38,64%).

În Harghita au votat mai multe femei (50.874) decât bărbați (48.590).

Majoritatea celor care au participat la scrutinul parlamentar aparțin categoriilor de vârstă 45-65 de ani și peste 65 de ani. La polul opus, cei mai puțin votanți au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Incidente

Poliţiştii harghiteni au înregistrat în ziua alegerilor patru sesizări cu privire la încălcarea legislaţiei electorale, toate referindu-se la „posibile fapte de natură contravenţională”, săvârşite prin continuarea propagandei electorale, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, Gheorghe Filip. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că prima sesizare a venit din municipiul Gheorgheni. Constatând că aceasta se confirmă, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în cuantum de 10.000 de lei. În celelalte 3 cazuri, unul la Vlăhiţa şi două la Odorheiu Secuiesc, „imediat după momentul sesizării, poliţiştii au demarat activităţi specifice în vederea soluţionării”, s-a precizat într-un comunicat al IPJ Harghita.

La o secție de votare din municipiul Odorheiu Secuiesc a fost înregistrat și un caz medical, un votant în vârstă de 69 de ani având nevoie de îngrijiri medicale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.