Volumul de poezie „Loc de oftat”, lansat la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Cultură » Volumul de poezie „Loc de oftat”, lansat la Miercurea-Ciuc
Volumul de poezie „Loc de oftat”, lansat la Miercurea-Ciuc

Volumul de poezie „Loc de oftat”, lansat la Miercurea-Ciuc

  • Poetul Ionel Simota: „«Loc de oftat» este o carte scrisă în stilul Laurenţiu Ciprian Tudor, pe care nu ai cum să îl confunzi”

Vinerea trecută, iubitorii de literatură din Miercurea-Ciuc au participat la lansarea unui nou volum semnat de poetul, eseistul şi jurnalistul cultural Laurenţiu Ciprian Tudor, membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România.

Întâlnirea cu scriitorul şi cu cel mai recent volum de poezie al său a avut loc într-un cadru inedit, lansarea de carte devenind parte integrată a unei şezători literare, unde publicul a avut parte de o atmosferă de poezie relaxantă, primind cu bucurie mesajul poetului, aflând de asemeni câte ceva şi despre faţa nevăzută a creaţiei artistice, mai puţin cunoscută scriitorilor debutanţi şi cititorilor.

„Azi avem bucuria să ne oferim răgazul unui oftat, prilejuit de volumul de poezie Loc de oftat al scriitorului Laurenţiu Ciprian Tudor. Un oftat este o respirare…, o respirare profundă, eliberatoare, o descărcare de preaplinul sufletesc bun sau rău; locul de oftat devine astfel un loc privilegiat, de popas al sinelui cu sine şi cu Dumnezeu, un loc de reverie şi de revelaţie, de spovedanie  şi de taină. Poezia fiind în fapt cel mai vibrant oftat, în care eul poetic se aşează în diverse ipostaze, recreând lumea în imagini puternice care transmit emoţie autentică”, a declarat profesoara Ramona Moldovan, care a prezentat cartea.

Aveam să aflăm că volumul este structurat pe trei secţiuni, cu titluri distincte, „corespunzătoare celor trei vârste sau anotimpuri ale iubirii” distingându-se astfel „o primăvară a iubirii cu fior şi fluturi în stomac (în CLIPA DE AUR), o vară a iubirii trăită în comuniune (în ÎN NUMELE VOLUPTĂŢII CÂNT) şi toamna iubirii mature, aşezate în echilibru cu sine şi cu Dumnezeu (în PRIMENIT CA UN ÎNVIAT)”.

Autorul şi-a citit apoi parte din propriile creaţii şi şi-a invitat spectatorii la dialog, noul volum fiind foarte bine primit.

„Ciprian-Laurenţiu Tudor nu este chiar străin de publicul din Miercurea-Ciuc, pentru că el a mai avut două evoluţii anterioare celei de vineri în municipiul reşedinţă al judeţului Harghita. În general, cartea «Loc de oftat» este o carte scrisă în stilul Laurenţiu Ciprian Tudor, pe care nu ai cum să îl confunzi. Are o marcă aparte, el te şi duce într-un soi de eroare, ai impresia că scrie puternic despre sexualitate de exemplu, dar nu, el dă o fărâmă din povestea aceasta şi în jurul ei construieşte o lume tare interesantă, poemul se învârte într-un soi de metafizică şi de filosofie foarte interesantă. El pare un poem facil pentru un poem profund cu substraturi foarte interesante pe care le pătrunzi în măsura în care eşti un personaj care citeşte literatură, care se pricepe la literatură. Cu cât te pricepi mai mult cu atât cobori mai mult în aceste substraturi tot mai adânc, tot mai profund”, a detaliat poetul Ionel Simota, iniţiatorul şi conducătorul Cenaclului Buna Vestire”.

La rândul său, scriitorul Ciprian Laurenţiu Tudor a apreciat ca fiind „foarte plăcută” întâlnirea cu cititorii de la Miercurea-Ciuc.

„A fost foarte plăcut şi m-a surprins şi pe mine, pentru că Ionel (Simota – n.a.) a vrut cumva să ia forma unei şedinţe de cenaclu. Şi atunci, a fost mai mult decât o lansare de carte, a fost şi o şedinţă de cenaclu, o discuţie despre carte, despre cărţi, despre piaţa de carte de la noi, despre fotografia fragmentată a literaturii de astăzi, despre grupuri, despre ideologii, despre critica literară de astăzi şi aşa mai departe, plecând cumva de la pretextul întâlnirii noastre – lansarea de carte. (…). Am încercat să vorbim despre ce fel şi ce tip de lume este lumea literară şi lumea culturală în ansamblu. Pentru că de cele mai multe ori membrii unui cenaclu, o parte bună dintre ei fiind începători îşi imaginează că literatura română este un câmp cu flori, din care mai iei câte o floare, te plimbi într-o stare de beatitudine. Lucrurile nu stau aşa, e bine să ştii şi să priveşti realist şi lucid realitatea şi încăpăţânarea de a reuşi, neuitând însă că principala ta bătălie trebuie dată pe foaie de hârtie. Aceasta este condiţia de bază, cea de la care pleci de fapt. (…) E destul de luptat, până la urmă este un pământ cu lei, oricând poţi fi sfâşiat. Dacă nu eşti montat bine şi dacă nu eşti hotărât să faci performanţă, nu o s-o duci la capăt, nu o să ajungi acolo unde crezi că vrei să ajungi. Trebuie să ştii la ce te înhami şi să ştii că succesul e dubitabil şi nu e un obiect tot timpul atins; ceea ce poţi tu să faci şi ceea ce este adevărat să îţi propui este să scrii bine, asta să fie principala exigenţă, şi nu prestigiul pe care ţi-l dă scrisul, care şi el e dubitabil din păcate în ziua de azi sau succesul pe care ţi-l dă scrisul. (…) Cred că într-un anumit fel a fost şi o discuţie despre rostul culturii, dar şi despre luciditatea unui act artistic şi ce tip de bătălie înseamnă el”, a detaliat scriitorul Ciprian Laurenţiu Tudor.

Se impune să adăugăm că numărul iubitorilor de literatură, care au umplut sala alocată evenimentului prin bunăvoinţa conducerii Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc, ar fi fost cu siguranţă mult mai mare, dacă vremea neprielnică, extremă, nu i-ar fi împiedicat să ajungă la întâlnirea cu scriitorul Ciprian Laurenţiu Tudor, mulţi dintre aceştia rugându-şi prietenii şi cunoştinţele să achiziţioneze volumul „Loc de oftat” şi să obţină în numele lor un autograf de la îndrăgitul autor. Pentru ca, în liniştea şi căldura căminului, să se lase purtaţi „de eul poetic într-o călătorie sinceră printr-o multitudine de clipe încremenite a căror poezie o adună  şi o aşează în cadre, ca într-un album de amintiri revelatoare”, după cum minunat arăta profesoara şi scriitoarea de poezie Ramona Moldovan.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.