Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cel mai nou volum al poetului Daniel Întuneric, „Pridvor”, lansat la Bălan şi Izvoru Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Cel mai nou volum al poetului Daniel Întuneric, „Pridvor”, lansat la Bălan şi Izvoru Mureşului
Cel mai nou volum al poetului Daniel Întuneric, „Pridvor”, lansat la Bălan şi Izvoru Mureşului

Cel mai nou volum al poetului Daniel Întuneric, „Pridvor”, lansat la Bălan şi Izvoru Mureşului

  • Daniel Întuneric „este special ca autor, în sensul în care el practică o poezie modernă, fragmentată, puternic filozofată, în versuri foarte scurte şi, mai nou, în această carte Pridvor e o poezie care ne şi apropie foarte mult de Dumnezeu”

Ziua de duminică a oferit prilejul iubitorilor de literatură din Bălan şi Izvoru Mureşului de a se întâlni cu „o poezie spumoasă şi caldă”: cel mai nou volum al poetului harghitean Daniel Întuneric, „Pridvor”, apărut la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe.

Poetul Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi preşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, a amintit în intervenţia sa că Daniel Întuneric, din oraşul Bălan, membru vechi al cenaclului, nu este la debut, ci la a treia carte publicată. Pe lângă volumul lansat duminică, Daniel Întuneric a mai publicat o altă carte de poezii, „Ca o adiere”, în 2013, dar şi „Părintele Arsenie Boca – de la Vaţa de Sus spre Prislop – scurtă biografie”, în 2016.

„Ceea ce mai trebuie să spun despre Daniel (n.n. – Întuneric) este faptul că are o cale foarte bine stabilită în ceea ce priveşte poezia, un drum al lui. Şi l-a găsit probabil cu oarece frământări şi căutări, dar în momentul de faţă Daniel este special ca autor, în sensul în care el practică o poezie modernă, fragmentată, puternic filozofată, în versuri foarte scurte şi, mai nou, în această carte Pridvor e o poezie care ne şi apropie foarte mult de Dumnezeu, de partea aceasta religioasă”, a apreciat poetul Ionel Simota.

Prof. Ramona Ionela Moldovan, moderatoarea evenimentului, a subliniat că „poezia lui Daniel Întuneric este un joc de lumini şi umbre, eu aşa am văzut-o. Este o căutare a esenţelor ce răzbat în frânturi imaculate ale lumii vizibile numai ochiului deschis al poetului”.

„În poezia lui Daniel (Întuneric – n.n.) mi s-a părut evidentă o triplă direcţie în ceea ce priveşte conţinutul. Pare că volumul în sine este structurat în trei planuri mari sugerate de motive literare binecunoscute care abstractizează mesajul până la esenţe. Există astfel o axă temporară cuprinsă între apus, răsărit, veşnicie, eternitate, sau o axă spaţială la fel de vastă, definită prin cer, soare, constelaţie, orizont, univers. Şi nu în ultimul rând o axă a existenţei personale, a arderii între aceste coordonate desfăşurate sub semnul destinului, al Crucii, al luminii, al valului sau al mării, acestea din urmă sugerând poziţia implicată, conştientă a eului liric într-o lume în care «o postmodernistă durere creşte în orizont de neputinţă şi scrum». La această răscruce de trei coordonate se află eul poetic supus şi curat şi foarte sensibil, ca sufletul căzut în rugăciune în faţa Sfintei Treimi”, a arătat prof. Ramona Ionela Moldovan.

La rândul său, lector universitar doctor Adrian Jicu, din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Litere, a subliniat în intervenţia sa că „unul dintre gândurile cele mai puternice ale cărţii” este „faptul că suntem vremelnici aici, suntem trecători şi că avem nevoie în definitiv de ceva care să ne salveze”.

Lector universitar dr. Adrian Jicu a punctat că titlul ales de autor pentru cartea „Pridvor” „este foarte inspirat”. „Mi-a plăcut mult ideea de pridvor. Ideea aceasta de spaţiu de tranziţie. În definitiv, Daniel Întuneric merge pe o retorică a smereniei, a umilinţei. El nu intră în altar, el nu intră în naos, el nici măcar în pronaos nu îndrăzneşte. Nu, el rămâne în pridvor. E poziţia omului smerit în faţa lui Dumnezeu, e poziţia omului care ştie că are multe de învăţat, care îşi alege locul aşa cum crede el. (…) El nu e un poet modern, ci dimpotrivă tradiţional, în tradiţia ortodoxismului interbelic, în tradiţia poeziei gândiriste şi o să vedeţi când veţi citi că toate temele şi motivele pe care le abordează, de acolo coboară. Mie mi-a plăcut foarte mult acest titlu pentru că ideea aceasta de pridvor, care e echivalentul prispei ţărăneşti, unde stau bătrânii de vorbă, să-şi împărtăşească gândurile, bucuriile, necazurile etc., e un loc foarte bun să te retragi acolo la umbră, să stai de vorbă cu tine însuţi, să stai de vorbă cu Dumnezeu, să te regăseşti. În definitiv, aceasta e o carte care ne ajută pe noi, cititorii, să ne regăsim. Pridvorul e un spaţiu al meditaţiei, al autoreflecţiei. (…) Pridvorul nu e doar un spaţiu al meditaţiei, e şi un spaţiu al trecerii, al trecerii dincolo, al pătrunderii dinspre laic înspre sacru, spre religios. E o cale de acces, e o poartă pe care Daniel Întuneric a găsit-o în scris”, a spus vorbitorul.

O altă observaţie a dr. Adrian Jicu a fost că „în definitiv cartea aceasta de poezie nu e altceva decât o revenire, o reîntoarcere a lui Daniel Întuneric la el însuşi”.  

În cadrul evenimentului de la Bălan, cuvinte de apreciere au avut şi părintele paroh Cristian Cristinoi, dar şi vicepreşedintele Cenaclului literar „Buna Vestire”, Sebastian Stoica.

Întreaga manifestare culturală a fost presărată, aşa cum ne-au obişnuit membrii Cenaclului literar „Buna Vestire”, cu momente muzicale, de această dată oferite de cunoscuta interpretă Cora Munteanca, care a făcut o incursiune în folclorul românesc, de Adriana Balogh şi fiica sa, Noemi, care au încântat publicul cu muzică folk, şi de Andreea Larisa Ciobanu, o tânără din Bălan care a obţinut deja diferite premii la nivel naţional. Îmbinarea dintre intervenţiile invitaţilor şi interpretările artiştilor au făcut să fie o zi pe cât de interesantă, pe atât de relaxantă.

La final, autorul Daniel Întuneric a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi a susţinut la rândul său un moment muzical.

După lansarea de la Bălan, evenimentul a fost reluat la Complexul Sportiv Naţional de la Izvoru Mureşului. Manifestările au fost organizate cu sprijinul Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, Cercului ASTRA Bălan, Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului şi în parteneriat cu Primăria oraşului Bălan. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.