Vladimir Putin spune că speră să nu fie nevoit să trimită armata în Ucraina | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » (Inter)Național » Vladimir Putin spune că speră să nu fie nevoit să trimită armata în Ucraina
Vladimir Putin spune că speră să nu fie nevoit să trimită armata în Ucraina

Vladimir Putin spune că speră să nu fie nevoit să trimită armata în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus intensificarea dialogului pe marginea viitorului Transnistriei şi a cerut Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice blocada împotriva Transnistriei

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat ieri că speră „foarte tare” să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina, unde se confruntă, în Est, forţele armate ucrainene şi insurgenţii proruşi, relatează AFP.

„Ţin să amintesc faptul că Consiliul Federaţiei ruse (camera superioară a Parlamentului) i-a acordat preşedintelui dreptul de a utiliza forţele armate în Ucraina. Sper foarte tare că nu voi fi nevoit să recurgem la acest drept”, a declarat preşedintele Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus.

„Aceasta este una dintre cele mai complicate probleme moştenite după destrămarea URSS. Transnistria are o populaţie de peste jumătate de milion, iar oamenii au puternice atitudini proruse. Mulţi sunt cetăţeni ruşi. Oamenii au propriile convingeri referitor la modul în care să-şi construiască viitorul, soarta. Aceasta nu este altceva decât o manifestare a democraţiei, dacă le vom permite să facă după cum doresc”’, a spus ieri Putin în timpul „liniei directe” cu naţiunea rusă, o sesiune tradiţională televizată, de întrebări şi răspunsuri cu compatrioţii săi.

Cu acelaşi prilej, preşedintele rus Vladimir Putin a admis pentru prima dată că forţe armate ruse erau prezente în Crimeea în timpul referendumului din martie ce a permis alipirea peninsulei ucrainene la Rusia. „În spatele forţelor de autoapărare din Crimeea, bineînţeles, se aflau militarii noştri. Aceştia s-au purtat într-o manieră foarte corectă”, a declarat el. „Trebuia să protejeze forţele locale de apărare”, a adăugat preşedintele rus.

Tot ieri au început la Geneva convorbirile în formatul SUA-Rusia-Ucraina-UE, la nivel de miniştri de Externe, unde se discută pe marginea mijloacelor prin care Ucraina ar putea fi scoasă din profunda criză în care se află în prezent. La reuniune, care se desfăşoară într-un hotel din oraşul elveţian Geneva, participă miniştrii Afacerilor Externe ucrainean – Andrii Deşciţa, rus – Serghei Lavrov, secretarul de stat al SUA – John Kerry, şi şefa diplomaţiei europene – Catherine Ashton. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.