Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vineri, sâmbătă și duminică, în judeţul HarghitaPeste 100 de sancţiuni contravenţionale acordate în urma nerespectării măsurilor de protecţie sanitară | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 martie 2024
Home » Societate »
Vineri, sâmbătă și duminică, în judeţul Harghita
Peste 100 de sancţiuni contravenţionale acordate în urma nerespectării măsurilor de protecţie sanitară
<h5><i>Vineri, sâmbătă și duminică, în judeţul Harghita</i></h5>Peste 100 de sancţiuni contravenţionale acordate în urma nerespectării măsurilor de protecţie sanitară

Vineri, sâmbătă și duminică, în judeţul Harghita
Peste 100 de sancţiuni contravenţionale acordate în urma nerespectării măsurilor de protecţie sanitară

Au fost controlate peste 300 de unităţi comerciale

După o videoconferinţă convocată, vineri, de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, la nivelul judeţului a fost organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă în vederea intensificării activităţilor de verificare şi depistare a celor care nu respectă regulile de protecţie sanitară, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Astfel, vineri, sâmbătă și duminică, la nivelul judeţului, au avut loc acţiuni care au vizat respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 – şi la care au acţionat echipe mixte formate din poliţişti, jandarmi, specialişti ANSVSA, din cadrul Ministerului Muncii şi de la alte autorităţi cu competenţe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Potrivit Instituţiei Prefectului Harghita, în prima seară, au fost controlate 97 de societăţi comerciale, iar 5 dintre acestea au fost sancţionate contravenţional. Dar amenzi s-au aplicat şi în urma altor abateri constatate.

Astfel, „în afara sutelor de avertizări transmise operatorilor economici şi persoanelor fizice, au fost aplicate şi 29 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, 28 la regimul rutier şi 3 pentru fapte ilicite de comerţ, în cuantum total de 25.435 de lei”, precizează Instituţia Prefectului.

Conform biroului de presă al IPJ Harghita, controalele au continuat şi în cursul zilei de sâmbătă, atunci când peste 100 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au acţionat pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară în zonele aglomerate, o atenţie deosebită fiind acordată zonelor turistice. În total, au fost angrenaţi 66 de poliţişti, 21 de jandarmi, 10 poliţişti locali, 4 reprezentanţi din cadrul ANSVSA şi 4 angajaţi ai structurilor din subordinea Ministerului Muncii.

Sâmbătă, au fost verificate 140 de societăţi comerciale, iar în cazul a două dintre ele s-a constatat că nu respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor potrivit Legii nr. 55/2020. Dintre cele 91 de sancţiuni contravenţionale, 3 au fost aplicate operatorilor economici, iar celelalte unor persoane fizice, cele mai multe pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, cuantumul total al amenzilor ridicându-se la peste 72.000 de lei.

Duminică, echipele de control au acționat îndeosebi în zonele turistice şi în cele cu un aflux mare de cetăţeni. Au fost verificate 81 de societăți comerciale, ocazie cu care s-a constatat că toate respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor potrivit Legii nr. 55/2020.

Totuși, au fost aplicate și 18 avertismente, o parte din ele pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, iar altele pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanţarea fizică şi locul prevăzut la mese.

Conform sursei citate, 51 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 140.000 de lei, au fost aplicate pentru fapte ilicite de comerţ, nerespectarea Codului Rutier, precum şi pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.

Autorităţile precizează faptul că asemenea acţiuni vor avea loc şi în perioada următoare. Vor fi atât verificări punctuale, realizate în urma sesizărilor cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar şi acţiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, pieţe, târguri, precum şi la ştranduri, terase şi cluburi în aer liber, îndeosebi la sfârşit de săptămână. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.