Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autorităţile publice locale pregătesc facilităţi fiscale pentru firmele din Miercurea Ciuc afectate de pandemie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Economic » Autorităţile publice locale pregătesc facilităţi fiscale pentru firmele din Miercurea Ciuc afectate de pandemie
Autorităţile publice locale pregătesc facilităţi fiscale pentru firmele din Miercurea Ciuc afectate de pandemie

Autorităţile publice locale pregătesc facilităţi fiscale pentru firmele din Miercurea Ciuc afectate de pandemie

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că sunt în pregătire măsuri pentru sprijinirea agenţilor economici care au fost afectaţi de actuala pandemie, care constau în acordarea unor reduceri la impozitul pe clădiri nerezidenţiale şi scutirea de la plata unor taxe datorate de concesionari, locatari etc.

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 69/2020 prevede două măsuri posibile care pot fi aplicate de administraţiile publice locale, de consiliile locale în această privinţă. Pe de o parte prevede posibilitatea de acordare a unei facilităţi de 50% din impozitul pe clădiri, pentru clădirile nerezidenţiale. Iar pe de altă parte prevede scutirea de la plata taxelor pe clădiri datorată de concesionari, locatari etc.”, a declarat primarul.

Conform acestuia, ordonanţa prevede aceste facilităţi doar pentru perioada stării de urgenţă. Însă în Parlament, pe 30 iunie, a fost adoptată legea de aprobare a acestei ordonanţe, prin care perioada de aplicabilitate a acestor facilităţi s-a extins până la finele anului.

Edilul a explicat că sunt vizaţi agenţii economici care au fost afectaţi în desfăşurarea activităţii, „pentru că, dacă fabrica de bere a lucrat non-stop, nu este vizată”. Astfel, această măsură o să vizeze cofetării, baruri, frizerii, saloane de manichiură, coafură etc. „Deci toţi cei care au fost clar şi vizibil marcaţi de această perioadă o să beneficieze de acest sprijin. Dar important e că (…) trebuie să faci o cerere şi trebuie să probezi, să declari anumite lucruri ca să primeşti această facilitate”, a spus primarul.

„Noi am dori pentru cei care au fost afectaţi (…) să acordăm 100% scutire pentru perioada stării de urgenţă şi 50% pentru perioada stării de alertă”, a precizat Ráduly Róbert.

Pentru a putea acorda aceste facilităţi, perioada propusă este de 6 luni, de pe 8 martie şi până pe 7 septembrie, deoarece legea nu permite decât o reducere a impozitului pe clădiri de 50%. Primarul a explicat că au fost câte două luni instituite stările de urgenţă şi de alertă (până în prezent), la care se mai adaugă încă două luni pentru a se scuti de la plata impozitului pe perioada stării de urgenţă.

De asemenea, pe perioada amintită de jumătate de an vor fi scutiţi total de la plata taxelor aferente clădirilor pe redevenţe, concesiuni, închirieri etc.

„Acesta va fi, cel mai probabil, modul în care noi o să propunem material perioada, gândirea, logica pentru aprobare în şedinţa din iulie a consiliului local. Noi trebuie să adoptăm până pe 14 august această hotărâre”, a mai spus primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, după adoptarea hotărârii de consiliu local, până la jumătatea lunii septembrie, cei care au fost afectaţi de pandemie (inclusiv persoane fizice, deoarece e vorba de clădiri nerezidenţiale) trebuie să depună o cerere pentru a putea beneficia de aceste facilităţi fiscale.

Primarul din Miercurea Ciuc a mai spus că în momentul de faţă legea adoptată pe 30 iunie mai trebuie promulgată de preşedintele României. „Deci, momentan, e doar o viziune de-a noastră, pentru că bază legală extinsă încă nu are. Va avea, sperăm noi, bază legală extinsă cândva, pe 20 iulie, când acele 20 zile sunt pe final, în care trebuie să promulge domnul preşedinte”, a conchis edilul. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.