Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Victor Negrescu: deschiderea biroului europarlamentar la Topliţa „este un mesaj că toţi românii merită să fie reprezentanţi la nivel european” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Politic » Victor Negrescu: deschiderea biroului europarlamentar la Topliţa „este un mesaj că toţi românii merită să fie reprezentanţi la nivel european”
Victor Negrescu: deschiderea biroului europarlamentar la Topliţa „este un mesaj că toţi românii merită să fie reprezentanţi la nivel european”

Victor Negrescu: deschiderea biroului europarlamentar la Topliţa „este un mesaj că toţi românii merită să fie reprezentanţi la nivel european”

Sâmbătă, în municipiul Topliţa, a fost inaugurat biroul europarlamentar al lui Victor Negrescu, primul care funcţionează în zona de nord a judeţului. Acesta a fost deschis după ce, în urmă cu aproximativ un an, tot la Topliţa, actualul europarlamentar şi-a manifestat dorinţa ca, dacă va ajunge în Parlamentul European, să deschidă un birou în judeţul Harghita. Sediul cabinetului se află pe strada Libertăţii, în imediata vecinătate a hotelului Mureş.

Aşa cum scriam în numărul de ieri, astăzi revenim cu un scurt interviu cu europarlamentarul Victor Negrescu, realizat cu ocazia evenimentului de sâmbătă.

– De ce la Topliţa?

– În primul rând, sunt din această regiune şi, mai mult decât atât, îmi place să-mi respect promisiunile. În timpul campaniei electorale am vorbit despre importanţa reprezentării românilor din Harghita şi Covasna la nivel naţional, dar şi european. Am promis, la acel moment, românilor de aici că vom avea un birou de europarlamentar şi iată că, de îndată ce s-a putut face acest lucru, am deschis acest cabinet.

Practic, este un mesaj că toţi românii merită să fie reprezentanţi la nivel european, că toate regiunile şi toate judeţele merită să aibă o voce cât se poate de puternică în plan european şi, practic, prin acest birou materializăm acest lucru.

După cum ştiţi, eu sunt membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, dar şi membru în Comisia pentru Cultură, Educaţie, Tineret, Sport şi Media din aceeaşi instituţie şi cred că ambele comisii sunt extrem de relevante pentru locuitorii judeţului şi cred că prin aceste două comisii putem, într-adevăr, să mişcăm câteva lucruri într-un sens pozitiv pentru românii din această zonă.

– Cu ce probleme vor putea să vină cetăţenii la dvs., la biroul dvs.?

– În primul rând, putem să vorbim foarte clar despre fonduri europene. Sunt deja la al doilea mandat şi aşa cum am făcut şi în primul mandat, şi în mandantul acesta m-am concentrat foarte mult pe tot ce înseamnă partea de resurse europene – mă refer aici la programe de finanţare europene, disponibile atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Cred că putem să discutăm cum putem face ca aceste fonduri să fie mai accesibile, cum putem să ne asigurăm că se vor crea programe cu finanţare europeană adecvate intereselor zonale şi, evident, putem să împingem înainte o serie de solicitări către instituţiile europene în aşa fel încât autorităţile din judeţ, dar şi beneficiarii privaţi să poată accesa aceste oportunităţi de finanţare disponibile în plan european.

În al doilea rând, vorbim despre tot ce înseamnă apărarea drepturilor şi mă refer aici la ideea aceasta că, într-adevăr, toţi cetăţenii europeni merită un tratament egal în plan european. Am făcut lucrul acesta în ultima perioadă, având mai multe demersuri în vederea protejării lucrătorilor sezonieri români care merg în alte state europene; voi continua astfel de demersuri. Am promovat şi un concept – conceptul de cetăţenie europeană. Practic, toate aceste demersuri trebuie să fie sprijinite şi de cetăţeni şi, evident, de fiecare dată când se simt discriminaţi sau simt că drepturile lor nu sunt respectate pe deplin în plan european, pot solicita sprijinul meu, avem mijloace prin care putem să intervenim.

Pe zona de politici publice care sunt influenţate de zona europeană, în mod special cele evocate mai devreme (cultură, educaţie, tineret, sport, media), dar nu numai acestea, pot oricând să solicite sprijinul şi, cu siguranţă, putem să avem demersuri în privinţa acestor domenii extrem de importante.

– Apropo de reprezentarea românilor la nivel înalt. Chiar dacă sunteţi europarlamentar, totuşi sunteţi politician. Cum vedeţi că s-ar putea rezolva o reprezentare a românilor din Harghita în Parlamentul României?

– Eu susţin demersul tuturor partidelor politice de aici, din Harghita, de a convinge decidenţii în a oferi o reprezentare de drept a românilor de aici în Parlamentul României, un demers despre care colegii mei din PSD Harghita mi-au vorbit. Eu cred, aşa cum am spus şi anterior, că este un demers care are o legitimitate nu doar din punct de vedere politic, dar mai ales din punct de vedere juridic. Cred că se pot găsi soluţii şi, evident, invit toate partidele politice să susţină acest demers.

Eu sunt convins că şi românii şi maghiarii îşi doresc, aici, la nivelul judeţului, o reprezentare cât mai mare la nivelul Parlamentului României şi ar fi în beneficiul zonei ca judeţul să fie reprezentat aşa cum se cuvine de ambele comunităţi în aşa fel încât, de ce nu, acest judeţ extrem de frumos să beneficieze de un sprijin suplimentar pentru că, trebuie să admitem, această zonă a ţării merită a fi sprijinită suplimentar pentru a se dezvolta. Şi în sensul acesta un parteneriat între ambele comunităţi poate să ducă la acest efect dorit de către fiecare cetăţean.

– Pârghie legală ar exista în acest sens?

– Din discuţiile pe care le-am purtat cu juriştii, într-adevăr ar exista o opţiune în sensul acesta. Evident, trebuie să existe o consultare în Parlamentul României, trebuie să existe voinţă la nivelul legislativului român, dar şi la nivelul actorilor guvernamentali şi, evident, acolo unde există consens, cu siguranţă putem să mergem înainte.

În sensul acesta am recomandat colegilor mei şi celor care au vrut să-i consulte aici, la nivelul judeţului, să fundamenteze suplimentar propunerea deja lansată şi sunt convins că putem găsi mijloacele pentru a împinge înainte acest lucru, care aşa cum am spus, asigură un plus de reprezentare acestei zone.

– De aici veţi merge la Borsec, la Romaqua, la fabrica de îmbuteliere a apei…

– Şi în activitatea aceasta, şi în activitatea anterioară la nivelul guvernului României, am fost extrem de interesat de acele companii care aduc plus valoare României în plan internaţional. Şi în sensul acesta am vorbit despre oportunităţile europene şi despre cum putem maximiza importanţa brandurilor româneşti în plan extern. Cu ocazia venirii mele, din nou, la Topliţa, mergem şi la Borsec pentru a vedea o parte din lucrurile care s-au realizat.

Aşa cum au spus şi reprezentanţii companiei, ea a beneficiat în timpul guvernării Partidului Social Democrat de un sprijin substanţial, aşa cum fac şi alte state europene şi eu cred că ar trebui să continuăm pe acest drum, mai ales în această perioadă, să sprijinim companiile româneşti, şi cele mari, dar şi cele mici şi mijlocii, în aşa fel încât România să devină mai competitivă şi să aibă branduri puternice în plan european.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.