Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul persoanelor confirmate pozitiv la SARS-CoV-2 din cele testate s-a triplat în iunie | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Sănătate » Numărul persoanelor confirmate pozitiv la SARS-CoV-2 din cele testate s-a triplat în iunie
Numărul persoanelor confirmate pozitiv la SARS-CoV-2 din cele testate s-a triplat în iunie

Numărul persoanelor confirmate pozitiv la SARS-CoV-2 din cele testate s-a triplat în iunie

Statisticile din ultimele două săptămâni arată creşterea semnificativă a numărului de persoane confirmate cu COVID-19 din totalul celor testate, a cazurilor internate la ATI şi a deceselor cauzate de noul coronavirus. Măsurile de relaxare preconizate de la 1 iulie au fost amânate.

Potrivit statisticilor realizate la nivel naţional, rata de pozitivitate (procentul de persoane confirmate cu COVID-19 din totalul celor testate într-o zi) înregistrată la nivel naţional a crescut de la 1,39% la finele lunii mai, la 3,47% la sfârşitul săptămânii trecute.

Tendinţa crescătoare este relevată şi de buletinele de presă zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică. Conform acestora, în data de 31 mai se înregistrau la nivel naţional 19.257 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar în ultima zi a lunii iunie numărul acestora a ajuns la 26.970.

În Harghita, statisticile indică o creştere mai accentuată a numărului de îmbolnăviri, de la 134 de cazuri confirmate pozitiv la noul coronavirus în 31 mai, la 318 ieri, conform celei mai recente raportări a Biroului de presă al Instituţiei Prefectului Harghita.

Dincolo de argumentele statistice, şi medicii susţin creşterea evidentă a numărului infecţiilor cu SARS-CoV-2 în ultima lună.

„Este clară creşterea numărului de cazuri în luna iunie, atât la nivelul ţării, cât şi la nivel local. Pot să cred că această creştere s-a datorat măsurilor de relaxare şi faptului că oamenii au început să îşi reia activitatea, încetul cu încetul, fără să îşi ia şi măsurile minime de precauţie – regulile simple de igiena mâinilor, purtarea măştii în spaţii închise şi distanţarea fizică – o parte dintre ei, în special anumite comunităţi”, a declarat medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

În aceste condiţii, nu ar trebui să mire pe nimeni decizia amânării măsurilor de relaxare de la 1 iulie. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat, luni, că în ultimele două săptămâni a crescut semnificativ numărul cazurilor noi de COVID-19, „două săptămâni în care au crescut cazurile în Terapie Intensivă şi a crescut numărul de decese”, adăugând că suntem departe de al doilea val de îmbolnăviri, de vreme ce „încă nu am terminat acest prim val”. „Este o recrudescenţă a numărului de cazuri, tocmai prin nerespectarea unor reguli şi unor precauţii. (…) Instinctul de conservare la o parte din concetăţenii noştri nu mai există. Le recomand să se uite în jur, să se uite în spitale, să meargă în secţiile de Terapie Intensivă, să vadă dacă într-adevăr există acest coronavirus şi există această infecţie, să vadă că se poate deceda la 30-39 de ani fără a avea comorbidităţi, să vadă că un corp medical stă în acele combinezoane, transpirând o zi întreagă, în condiţii grele, foarte grele, dar făcându-şi meseria”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Şi nu este singurul specialist care atrage atenţia asupra impactului nefast al zvonurilor neverificate, dezinformărilor şi informaţiilor nevalidate diseminate în spaţiul public, cărora unii semeni de-ai noştri le acordă credit, preferând să nesocotească realitatea, minţindu-se frumos.

„În ceea ce priveşte amânarea noilor măsuri de relaxare cred că este în regulă, tocmai pentru a vedea care este evoluţia cazurilor noi. De asemenea, trebuie urmărită apariţia de cazuri de reinfectare sau de reinternare a cazurilor care au fost o dată confirmate, tratate şi externate – în Harghita avem un singur caz, al unui pacient care s-a reîntors în spital – şi să avem răbdare, să vedem ce se întâmplă mai departe”, a afirmat dr. Sergiu Sîngeorzan.

După ce Consiliul Local Miercurea Ciuc a decis reluarea evenimentelor culturale şi sportive în municipiu începând din 1 iulie, prima manifestare la care se anunţă o participare numeroasă este „Ziua celor o mie de fete secuience”, care are loc, în mod tradiţional, în prima sâmbătă a lui „Cuptor”. Organizatorii şi nu numai, atrag atenţia asupra respectării normelor de distanţare fizică şi a măsurilor de siguranţă.

„Să păstreze distanţa între ei, din punctul meu de vedere este în regulă să participe la eveniment, cât timp nu se înghesuie unii în alţii, să îşi ia în geantă un gel dezinfectant pentru mâini şi să poarte masca în spaţiile închise, mai ales acolo unde sunt aglomerări. Dacă va fi cald, să se hidrateze şi să se ferească de soare”, recomandă medicul epidemiolog Sergiu Sângeorzan.

La rândul lor, organizatorii de evenimente trebuie să acorde o atenţie sporită respectării regulilor de siguranţă sanitară, dacă nu pentru binele public, măcar pentru propriul interes, având în vedere recenta Hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care prevede suspendarea autorizaţiei de funcţionare în cazul nerespectării normelor de siguranţă în vigoare.

***

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat, luni, că pandemia COVID-19 „creşte în întreaga lume”. „Cu toţii vrem ca acest lucru să se termine. Cu toţii vrem să revenim la vieţile noastre, dar adevărul este că nu suntem deloc aproape de final. Deşi în multe ţări s-au făcut progrese, adevărul este că pandemia se răspândeşte la nivel global. (…) Unele ţări au cunoscut acum o reapariţie a cazurilor, deoarece încep să-şi redeschidă economiile şi societăţile. (…) Ce e mai rău încă nu a venit. (…) Îmi pare rău să spun asta, dar, cu acest tip de mediu şi condiţii, ne temem ce este mai rău. De aceea trebuie să ne unim acţiunile şi să combatem acest virus periculos”, a declarat directorul OMS.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.