Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 23 februarie:Vernisajul expoziţiei „Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
În 23 februarie:
Vernisajul expoziţiei „Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc
<h5><i>În 23 februarie:</i></h5>Vernisajul expoziţiei „Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

În 23 februarie:
Vernisajul expoziţiei „Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, alături de colaboratori, anunţă deschiderea expoziţiei „Zestrea minerală a României” la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, aceasta fiind a 15-a locaţie pe harta expoziţiei. Vernisajul va avea loc la sediul muzeului, în data de 23 februarie, ora 12:00. Expoziţia rămâne deschisă vizitării până în data de 12 iunie 2024.

Expoziţia „Zestrea minerală a României” cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România, precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul ţării noastre. Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice. Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanţa ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa.

Potrivit unui comunicat de presă comun al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, s-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială, recunoscute de International Mineralogical Association. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl deţine Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti. Alte instituţii, cum ar fi Universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, posedă şi ele unele din mineralele-premieră. Din acest motiv, entităţile enumerate se regăsesc în lista partenerilor şi colaboratorilor pentru acest proiect.

Din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României. Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.

Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice – descrise pentru prima oară în România sau caracteristice spaţiului naţional, şi muzeografice – eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.