Valoarea amenzilor acordate anul trecut de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita a fost de aproape 1 milion de euro | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Valoarea amenzilor acordate anul trecut de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita a fost de aproape 1 milion de euro
Valoarea amenzilor acordate anul trecut de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita a fost de aproape 1 milion de euro

Valoarea amenzilor acordate anul trecut de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita a fost de aproape 1 milion de euro

În cadrul raportului de activitate pe anul 2016, material ce a fost prezentat în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural, se precizează faptul că anul trecut Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita a avut 2.441 de acţiuni de control, realizate cu un număr mediu de 3,5 comisari.

Cele mai multe acţiuni (993) au vizat produsele alimentare şi serviciile nealimentare (761). Alte 513 au fost realizate pe produsele nealimentare, iar 128 pe serviciile alimentare. Controalele au mai vizat şi produsele, respectiv serviciile financiare (28 în total).

În urma acestor acţiuni de control, inspectorii CJPC Harghita au întocmit 1.079 procese-verbale de constatare a contravenţiei şi au aplicat 875 de amenzi (restul de 204 procese-verbale fiind completate pentru avertismente). De asemenea, au mai fost întocmite peste 900 de procese-verbale de constatare, 427 procese de distrugere şi 16 de prelevare.

În ceea ce priveşte procesele-verbale de constatare a contravenţiei, cele mai multe au fost încheiate după ce au fost găsite nereguli la produsele alimentare (427) şi cele nealimentare (412). Pentru servicii defectuoase au fost întocmite 225 de procese-verbale (113 pentru serviciile alimentare şi 112 pentru cele nealimentare).

Cele 875 de amenzi acordate de inspectorii CJPC Harghita au totalizat 4.339.300 de lei, fiind încasate doar 519.300 de lei.

Conform bilanţului realizat, după controalele efectuate anul trecut, valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare a fost de 40.195,71 lei (31.666,71 lei – produse comunitare şi 8.528 lei – produse extracomunitare). În acelaşi timp, au fost distruse şi o serie de produse catalogate ca fiind periculoase, valoarea acestora depăşind cu puţin 9.000 de lei.

Reclamaţii

În 2016, locuitorii judeţului au depus ori au trimis la sediul CJPC Harghita 425 de reclamaţii, din care 102 au fost neîntemeiate. Alte 180 de plângeri au fost concluzionate ca fiind întemeiate şi s-au soluţionat pozitiv, 34 au fost redirecţionate, 16 clasate, 8 retrase, iar două nesoluţionabile. În acelaşi timp, 83 de reclamaţii s-au rezolvat pe cale amiabilă.

Cele mai multe plângeri formulate s-au datorat serviciilor nealimentare (196) şi a produselor nealimentare (128) precare, 52 de reclamaţii au vizat produsele şi serviciile alimentare, iar 38 cele financiare.

Informarea şi consilierea

Pe lângă acţiunile de control şi posibila amendare a comercianţilor, CJPC desfăşoară şi acţiuni de consiliere. Iar anul trecut au fost realizate 183 de astfel de acţiuni prin care, atât comercianţii, cât şi consumatorii au fost informaţi cu privire la legislaţia specifică produsului. Pentru asta au fost distribuite atât materiale informative, dar s-au desfăşurat şi diferite acţiuni în unităţile de învăţământ.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.