Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul angajaţilor firmelor din judeţ care trebuie să raporteze situaţia semestrial a scăzut cu 27% în numai un an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Numărul angajaţilor firmelor din judeţ care trebuie să raporteze situaţia semestrial a scăzut cu 27% în numai un an
Numărul angajaţilor firmelor din judeţ care trebuie să raporteze situaţia semestrial a scăzut cu 27% în numai un an

Numărul angajaţilor firmelor din judeţ care trebuie să raporteze situaţia semestrial a scăzut cu 27% în numai un an

  • Scăderea este datorată lipsei investiţiilor publice
  • Zona Odorheiului este cea mai dezvoltată din judeţ

Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Harghita, ec. Kedves Emeric, spunea că o comparaţie a datelor furnizate de firmele care au obligaţia depunerii situaţiilor către finanţe, arată o scădere economică în 2016, la nivelul judeţului nostru, faţă de 2015.

Astfel, preciza acesta, o comparaţie a primului trimestru din cei doi ani arată că volumul profitului realizat de firmele care trebuie să raporteze a scăzut cu 5%, iar pierderile au crescut cu aproape 6 procente. „Dar cel mai grav – sublinia ec. Kedves Emeric – este că numărul salariaţilor la aceste firme care au raportat (deci comparaţia nu este per total judeţ) a scăzut cu 27% în 2016 semestrul I, faţă de 2015, semestrul I.

Explicaţia pentru această scădere ar fi faptul că în 2016 investiţiile din sistemul public n-au mers, iar fără comenzi, firmele în cauză nu puteau să lucreze şi astfel au fost nevoite să-şi restrângă activitatea.

Pentru că firmele mici, cum sunt PFA-urile sau Întreprinderile Individuale, nu trebuie să depună aceste raportări, şeful AJFP Harghita spunea că nu deţine întreaga situaţie pe judeţ, dar nu crede că datele de la acestea ar compensa lipsurile de mai sus.

Iar ca o curiozitate, 42% din salariaţii din judeţ se află în zona Odorheiului, care este şi cea mai dezvoltată din Harghita.

Legea specială 170

Rămânând la economie, dar schimbând subiectul, ec. Kedves Emeric amintea faptul că în acest an a intrat în vigoare Legea specială 170 cu privire la impozitarea hotelurilor şi unităţilor de alimentaţie publică. Iar legat de aceasta, spunea că în judeţul nostru foarte puţine societăţi comerciale intră sub incidenţa acestei legi, pentru că cifra de afaceri trebuie să fie peste 500.000 de euro. „În schimb – preciza şeful AJFP Harghita – micro-firmele au pondere în judeţul Harghita, deci ele o să meargă cu impozitarea 1 sau 3% şi au o scăpare să meargă pe impozitare pe profit dacă majorează capitalul social până la 45.000 de lei”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.