Vaccinul tetravalent lipseşte din Harghita de aproape un an | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Sănătate » Vaccinul tetravalent lipseşte din Harghita de aproape un an
Vaccinul tetravalent lipseşte din Harghita de aproape un an

Vaccinul tetravalent lipseşte din Harghita de aproape un an

Şi stocurile pentru alte vaccinuri se apropie de final

Vaccinul tetravalent lipseşte din Harghita de aproape un an, iar stocurile pentru alte vaccinuri se apropie de final, autorităţile medicale din judeţ susţinând că se primesc foarte multe semnale de la părinţii deranjaţi de această situaţie.

Şefa Direcţiei de Sănătate Public (DSP) Harghita, dr. Tar Gyögyi, a declarat pentru Agerpres că vaccinul tetravalent se administrează copiilor mai mari, care deja au fost vaccinaţi, pentru menţinerea nivelului de anticorpi şi chiar dacă aceştia nu sunt în pericol, este important să se menţină „disciplina mersului de vaccinare”. Aceasta a spus că se primesc foarte multe semnale de nemulţumire faţă de lipsa vaccinului, atât de la părinţi, cât şi de la medicii de familie.

„Primim foarte multe semnale, părinţii sunt foarte deranjaţi de lipsa vaccinului şi medicii de familie de asemenea. Tot timpul suntem sub presiune şi noi semnalăm mai departe ministerului, pentru că ei sunt autoritatea achizitoare. Noi doar facem catagrafia persoanelor care trebuie vaccinate şi o facem dintotdeauna din timp şi întotdeauna solicităm dozele din timp, dar totuşi s-a întâmplat să nu fie de aproape un an acest vaccin”, a precizat şefa DSP Harghita.

Aceasta a mai spus că, în ceea ce priveşte celelalte vaccinuri, situaţia este mai bună decât în alte judeţe, dar stocurile sunt pe terminate pentru unele dintre ele, cum ar fi vaccinul hexavalent şi cel împotriva Hepatitei B, în ambele cazuri rezervele fiind aproape spre sfârşite.

Dr. Tar a mai spus că şi vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului este spre finalul stocului, în condiţiile în care acesta este foarte important, ţinând cont de numărul mare de cazuri de rujeolă înregistrat în judeţele învecinate.

„La noi, în Harghita, sunt doar cazuri izolate şi puţine de rujeolă, dar vedem că în toate judeţele din jurul nostru – Bistriţa, Mureş, au foarte multe cazuri şi ar fi foarte important să îl avem, dar suntem pe finalul stocului”, a spus dr. Tar Gyöngyi.

Aceasta a ţinut să puncteze că vaccinarea este un proces disciplinat, logic şi uşor de previzionat şi nu înţelege de ce nu se găsesc soluţii pentru a nu se ajunge în aceste situaţii. În plus, şefa DSP Harghita a adăugat că lipsa vaccinurilor este „absolut contraproductivă” în ceea ce priveşte educaţia părinţilor.

„Şi aşa, în România, avem o problemă cu acoperirea vaccinală şi am ajuns ca mulţi dintre părinţi fac aluzii că chiar noi, care vorbim de importanţa vaccinării, autorităţile de sănătate publică, chiar noi nu respectăm acest lucru, prin imposibilitatea de a asigura vaccinul”, a conchis dr. Tar Gyöngyi. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.