Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul a atacat la o stână din Avrămeşti; 15 animale au fost ucise de animalul sălbatic înfometat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Ursul a atacat la o stână din Avrămeşti; 15 animale au fost ucise de animalul sălbatic înfometat
Ursul a atacat la o stână din Avrămeşti; 15 animale au fost ucise de animalul sălbatic înfometat

Ursul a atacat la o stână din Avrămeşti; 15 animale au fost ucise de animalul sălbatic înfometat

S-a întâmplat la sfârşitul săptămânii, la o stână din satul Avrămeşti, aparţinând comunei cu acelaşi nume. Localnicii spun că nu este prima oară când ursul intră în sat şi se tem, acum, să mai iasă din case odată cu lăsarea întunericului

Primarul comunei, Simó Dezső Szabolcs, spune că „vizitele” ursului au început prin 2017, dar că niciodată, până acum, nu a atacat cu atâta sălbăticie.

„A mai fost ursul la alte gospodării, dar la această stână este prima dată când a intrat. S-a întâmplat sâmbătă spre duminică noaptea, între orele 01:00 şi 02:00, când a omorât zece oi şi cinci capre. Oamenii de acolo au asmuţit câinii pe el şi aşa au reuşit să îl alunge, dar au rămas treji, în aşteptare, căci ştiau că animalul se va întoarce după oile şi caprele omorâte. Şi aşa a fost, îi era foame şi s-a întors pe la ora 05:00, după cadavre, dar nu a mai ajuns la ele, că oamenii erau pregătiţi şi l-au speriat, că s-a dus direct în pădure. Duminică dimineaţă, la ora 07:00, m-a sunat proprietarul gospodăriei şi am fost şi eu la faţa locului, împreună cu viceprimarul: era dezastru”, a povestit primarul comunei Avrămeşti, Simó Dezső Szabolcs.

Împins de foame, ursul s-a întors după caprele şi oile din care apucase să se înfrupte şi în noaptea următoare, în jurul orei 03:00, a afirmat primarul, dar oamenii, care nu au mai pus geană pe geană, stând pe rând de veghe, l-au alungat din nou.

„Nu este normal ca oamenii să nu mai poată dormi noaptea, cei care l-au văzut, au spus că e un urs mare şi e periculos, că nu au cum să se apere. Ce să facă, cu o lopată sau cu o furcă să înfrunte un urs aşa de mare? Sincer, mi-au spus că le e frică să mai circule seara prin sat, că sunt mulţi urşi în zonă. Nici nu trebuie să vină noaptea, că la ora 20:00 deja îi vezi ieşind din pădure şi coboară foarte aproape de sat, pe păşune”, a continuat primarul.

Deşi vizitele ursului s-au înmulţit de la un an la altul, primarul spune că nu a depus până acum solicitare de extragere a animalului, întrucât „nu a făcut pagube în localitate”. Dar că de această dată va întocmi documentaţia necesară şi va solicita, prin intermediul Asociaţiei de Vânătoare „Hubertus”, responsabilă de zonă, ordinul de împuşcare.

„Din păcate, este foarte greu de stabilit dacă este vorba despre un urs sau altul, că nu au crotalii în urechi. Cei de la APM cer o grămadă de date şi să spunem exact care exemplar de urs a fost; păi să vină ei aici şi să citească crotaliul din urechile ursului, să vadă dacă e vorba de acelaşi exemplar. Noi pregătim dosarele, le trimitem la Bucureşti şi o să cerem şi ordin de împuşcare”, a arătat primarul din Avrămeşti.

Ieri, la ora 12:00, o comisie de evaluare a pagubelor, din care au făcut parte, între autorităţi, vânători de la Asociaţia Hubertus şi un specialist de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, s-a întrunit la Avrămeşti, datele constatate în teren urmând să fie transmise Ministerului Mediului, singurul îndreptăţit să emită ordinul de extragere a exemplarului periculos.

Directorul APM Harghita, Domokos László, a declarat, marţi, că această comisie va stabili cauza şi pagubele produse de animalul sălbatic şi va întocmi un proces-verbal cu privire la acest eveniment, adăugând că pe fondul de vânătoare respectiv a fost deja emisă o autorizaţie de împuşcare, pe care vânătorii o pot pune în aplicare.

„Deja au derogare, au solicitat luna aceasta şi au primit autorizaţia de împuşcare pe fondul de vânătoare 41 – Bodogaia, deci vânătorii au derogarea în mână şi pot extrage ursul când vor, dacă reuşesc să-l identifice”, a precizat directorul APM Harghita.

Domokos László a precizat că au mai fost sesizate şi înregistrate la APM şi alte atacuri ale animalelor sălbatice de la începutul anului şi până în prezent.

„În primul trimestru al lui 2019 au fost şi alte pagube, în 12 cazuri s-a convocat comisia. Dintre acestea, şase au fost atacuri de urs, soldate cu trei bovine omorâte, opt stupi de albine distruşi, la care se adaugă cele zece ovine şi cinci capre; două atacuri ale lupilor, care au provocat o pagubă de 15 ovine, de restul cazurilor fiind responsabili mistreţii, care au distrus mai multe hectare de fâneaţă”, a concretizat directorul APM Harghita.

Potrivit sursei citate, numărul pagubelor provocate de animalele sălbatice până în prezent în Harghita nu este mai mare decât al celor înregistrate în perioada similară a anului trecut.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.