Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul a atacat din nou la Băile Tușnad – doua persoane spitalizate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Ursul a atacat din nou la Băile Tușnad – doua persoane spitalizate
Ursul a atacat din nou la Băile Tușnad – doua persoane spitalizate

Ursul a atacat din nou la Băile Tușnad – doua persoane spitalizate

Primarul staţiunii Băile Tușnad, Albert Tibor, a relatat că duminică, în jurul orei 6:30, un localnic în vârstă de 27 de ani, care mergea către gară, să ia trenul până la locul de muncă, a fost atacat, pe stradă, de un urs. Un bărbat care trecea prin zonă a sărit în ajutorul tânărului. Ambii au ajuns la spital.

„Omul mergea liniștit pe stradă. Când a ajuns în dreptul benzinăriei,
ursul s-a repezit la el și l-a atacat. Celălalt a început să strige și s-a dus să-l ajute și ursul s-a bătut cu amândoi, rănindu-i”, a povestit edilul.

Potrivit acestuia, animalul care a atacat ar fi o ursoaică „tulburată”, ai cărei pui rămăseseră blocați într-unul din tomberoanele din incinta spațiului destinat depozitării gunoiului menajer, din spatele gării.

Ipoteza este confirmată de comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, col. Dan Iamandi, care a afirmat că duminică, la ora 6:11, s-a semnalat, la 112, prezenţa unei ursoaice la Băile Tuşnad, în zona gării, unde, la scurt timp, s-a produs atacul.

„S-a semnalat și că doi ursuleți, puii acesteia, erau captivi în tomberonul din spatele gării. Am trimis de îndată un echipaj de jandarmi la Băile Tușnad, dar la sosirea acestuia puii fuseseră eliberaţi din tomberon de un localnic, cel mai probabil, şi fugiseră, împreună cu mama lor”, a precizat comandantul IJJ Harghita.

Victimele, care au suferit multiple răni mușcate și zgâriate, au fost preluate de echipajele Serviciului de Ambulanță și transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. Cel mai grav rănit a fost bărbatul de 26 de ani care a venit în sprijinul celui atacat.

„Acesta a suferit  plăgi mușcate adânci în regiunea axilară stângă, în peretele toracic stâng și în zona abdominală, cu lipsă de substanță până la coaste, precum și o plagă la nivelul obrazului. A fost supus unei intervenții chirurgicale, iar starea pacientului este, în prezent, stabilă. Celălalt rănit a fost adus la UPU cu răni zgâriate la umăr şi la ureche, i s-a acordat primul ajutor și apoi a fost trimis la Secţia de Boli Infecţioase, pentru tratament de specialitate”, a declarat coordonatorul Blocului operator, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian Dobrică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că se impun măsuri de urgență și că „nepăsarea” ministerului Mediului, singura instituție„ autorizată să facă ceva”, este „o rușine”. În opinia acestuia, „politica struțului” nu folosește nimănui.

„Nu știu ce vină are cetățeanul din Băile Tușnad care merge liniștit pe stradă. Nu știu ce rău au făcut acești oameni doamnei vicepremier ministru al Mediului care nu face nimic și lasă oamenii din județul Harghita să fie aproape zilnic răniți, hărțuiți, hăituiți de animale sălbatice, care au ajuns să trăiască în comunități, lucru ilogic și anormal. Ministerul Mediului este singura instituție autorizată să facă ceva. Nu este vorba de milioane, ci de câteva mii de lei pentru relocare, măcar a ursoaicelor cu pui care atacă a nu știu câta oară oamenii din oraș. Întotdeauna se găsesc chichițe birocratice, prin care suntem refuzați și ni se spune că Asociația de Vânătoare este de vină, comunitatea este de vină, toată lumea este de vină. Singura instituție, conform Directivei Habitat a Uniunii Europene, legilor specifice din România și a Constituției, care ar putea să decidă, Ministerul Mediului, își spală mâinile și adoptă politica struțului, care nu folosește nimănui. Eu solicit și acum conducerii ministerului Mediului să vină aici (la Băile Tușnad – n.a.), să vină doamna ministru cu echipa sa, să stea acolo o noapte cel puțin, să stea de vorbă cu cetățenii. Este o rușine această nepăsare față de problemele noastre. Nu știm ce face Guvernul, dar nu este corect”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Primarul stațiunii Băile Tușnad, Albert Tibor, a înaintat, la sfârșitul săptămânii, o petiție ministrului Grațiela Gavrilescu, solicitându-i să ia măsuri imediate: „relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului”.

„Nu se poate trăi așa! În jur de 20 de urși coboară zilnic în stațiune, ne temem pentru siguranța noastră și mai ales pentru viaţa copiilor noștri. Dacă nu se face ceva, noi punem capăt turismului, ne mutăm de aici unde om vedea cu ochii și facem rezervație de urși”, a afirmat Albert Tibor.

Specialiștii recunosc faptul că situația creată de urși „în Băile Tușnad și în multe alte localități din Harghita” este specială, întrucât aceștia nu se mai tem de oameni, nu se sperie de zgomote puternice și coboară zilnic în zonele locuite, în căutare de hrană.

Săptămâna trecută, un urs a intrat şi într-un centru de plasament din Băile Tuşnad, a rupt o uşă şi a mâncat ce a găsit în congelatoare, băgând groaza în cei 50 de copii și îngrijitorii așezământului.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.