Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Teatrul Ludicus – singura companie teatrală românească de amatori din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Teatrul Ludicus – singura companie teatrală românească de amatori din judeţul Harghita
Teatrul Ludicus – singura companie teatrală românească de amatori din judeţul Harghita

Teatrul Ludicus – singura companie teatrală românească de amatori din judeţul Harghita

„Obiectivul nostru principal este dezvoltarea orizontului cultural al populaţiei din nordul judeţului şi insuflarea gustului pentru teatru…”

În anumite situaţii ne-am putea întreba de ce avem nevoie de teatru. Ei bine, este ştiut faptul că una dintre principalele caracteristici ale artelor vizuale este aceea de a reflecta realitatea sub diferite forme ori, prin actul artistic, de a atrage atenţia asupra unor probleme sociale. Teatrul este una dintre artele care fac cel mai bine acest lucru: creează o oglindă a lumii, un mimesis, un catharsis, o reflectare care reproduce sau caricaturizează cumva societatea contemporană, care atrage atenţia asupra unor imperfecţiuni. În continuare vă propun să păşim în lumea teatrului şi să o observăm din interior, din culise, alături de tinerii talentaţi şi pasionaţi din trupa de teatru Ludicus.

În anul 2015, după ce au obţinut premii la Festivalul de Teatru Şcolar Confesiuni despre viaţă şi artă, organizat de liceul din Subcetate, David Bordea, alături de colegele Andrea Patka şi Lorena Cotfas, au luat hotărârea înfiinţării unei trupe de teatru a Liceului Miron Cristea din Subcetate. Iar cum toate trupele de teatru au nevoie de un coordonator artistic, tinerii au început colaborarea cu doamna profesoară Daniela Buzilă, o persoană deosebită care le-a oferit şi le oferă sprijin necondiţionat. În anul 2016, tânăra trupă de teatru a obţinut Premiul I (Secţiunea liceu) la Festivalul-concurs de Teatru Şcolar de la Topliţa, cu piesa Cafeneaua. Apoi am realizat că peste câteva luni drumul meu se va separa de cel al colegilor mei întrucât am ales să îmi continui studiile la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa. Atunci mi-a venit strălucita idee de a ridica trupa la un alt nivel şi am contactat imediat conducerea Casei de Cultură a municipiului Topliţa, reprezentată prin domnul Alin Gh. Negrea, căruia îi mulţumesc pe această cale pentru sprijinul acordat. Aşadar, din vara anului 2016, Trupa de teatru „Ludicus” funcţionează sub forma unui teatru de repertoriu la nivel municipal, în subordinea Casei de Cultură Topliţa, fiind singura companie teatrală românească de amatori din judeţ, mărturisea David Bordea.

Elev în clasa a XI-a C la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu din Topliţa, David Bordea este actor, coordonator şi scenograf în cadrul trupei. Am datoria de a veghea asupra bunei desfăşurări a activităţilor noastre. Bineînţeles, sunt asistat de o echipă de oameni devotaţi, alături de care iau toate deciziile. Mă mai ocup de elementele tehnice ale spectacolelor, cum ar fi decorul, coloana sonoră, dar şi programele de repetiţii, spunea el.

De-a lungul celor două stagiuni în care a funcţionat sub tutela Casei de Cultură Topliţa, Teatrul Ludicus a primit sprijin necondiţionat din partea conducerii acestei instituţii, fiind susţinut şi de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Topliţa (CNIPT), condus de Gabriela Hosszu. Totodată, doresc să amintesc şi sprijinul unor binefăcători care au contribuit la dezvoltarea bazei materiale de decoruri a trupei noastre, a completat David Bordea. Alături de CNIPT Topliţa, Teatrul Ludicus s-a implicat în realizarea unor proiecte precum Tabăra culturală COOLtura, de vara trecută. Totodată, colaborăm şi cu unităţile de învăţământ din zonă, în special cu Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, organizând în fiecare an, alături de echipa de proiect GROW din liceu, concursul Talent Show Topliţa. De asemenea, în fiecare an, suntem parteneri în organizarea Festivalului-concurs de Teatru Şcolar, alături de Primăria şi Consiliul local Topliţa, Casa de Cultură Topliţa, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu (ADI Călimani-Giurgeu) şi CNIPT Topliţa.

Referitor la obiectivele trupei de teatru, David a adăugat că principalul lor obiectiv este dezvoltarea orizontului cultural al populaţiei din nordul judeţului şi insuflarea gustului pentru teatru, în special în rândul tinerilor. De asemenea, dorim să descoperim noi talente şi să ridicăm gradul de implicare a populaţiei în activităţi culturale. Am vrut să aflu câte piese au prezentat publicului până acum, cum le-au selectat, ce ar dori să prezinte în viitor şi despre planurile de viitor ale trupei de teatru. Până în momentul de faţă, ne-am bucurat de un succes fructuos, reuşind să prezentăm un repertoriu vast ce cuprinde în general piese de teatru clasic, dar şi sketch-uri umoristice pe care le-am prezentat în cadrul diferitelor evenimente, cum ar fi: baluri, prezentări de carte ş.a., organizate la Topliţa şi în împrejurimi. De obicei, alegem piese ce conţin o poveste frumoasă, spumoasă şi presărată cu cascade de râs, piese cu caracter ludic – de unde şi numele nostru, Ludicus. Pentru stagiunea următoare, 2018-2019, pregătim nişte spectacole şi proiecte foarte frumoase, ce vor surprinde publicul, unele evenimente fiind realizate în premieră în zona noastră. Totodată, începând cu stagiunea viitoare vom aborda şi nişte piese adecvate pentru spectatorii noştri mai mici. Până acum un an, raza noastră de activitate nu era foarte întinsă, evoluând cel mai des la Topliţa. Dar, din fericire, am reuşit să ajungem mai des la Subcetate, Sărmaş, Voşlăbeni. Pentru viitor ne dorim să ne extindem graniţele culturale, având deja multe invitaţii pe tot întinsul judeţului nostru, cât şi în afara lui, a răspuns David.

Continuăm incursiunea în culisele Teatrului Ludicus alături de Daniela Buzilă, profesoară de geografie la Liceul Miron Cristea din Subcetate, coordonator artistic al Teatrului Ludicus şi membru al Corului Arhanghelii din Topliţa. Teatrul este oglinda lumii. Teatrul înseamnă pentru mine poveste, surpriză, este oglinda în care ne regăsim de multe ori. Teatrul îţi dă posibilitatea de a trăi, prin intermediul personajelor, poveşti de viaţă minunate. Pasiunea mea pentru teatru a luat naştere simplu, pe neaşteptate, începând cu paşi mărunţi încă de pe vremea studenţiei. Spectacolele vizionate atunci au avut un caracter puternic, însemnând îndeajuns de mult încat să mă ambiţioneze să ajung şi eu un om de-al teatrului, dacă pot spune aşa, prin spectacolele pregătite cu elevii pentru diverse ocazii. Încet am învăţat multe lucruri alături de elevii mei, devenind din ce în ce mai interesată de lumea teatrului. Sunt îndrumător, fără calităţi ori pregătirea necesară unui regizor, dar cred că sunt asemeni povestitorului care folosind propriile mijloace, le redă celorlalţi povestea sa prin crearea de situaţii interpretate de micii actori, prin utilizarea spaţiului scenic, prin muzică, lumini şi prin toate elementele pe care le are la îndemână, spunea Daniela Buzilă. Pentru viitorul trupei de teatru, Daniela Buzilă mărturisea că-şi doreşte spectacole din ce în ce mai complexe, părticipări la festivaluri de teatru pentru liceeni, spectacole jucate pe cât mai multe scene.

Personalul artistic şi tehnic al Teatrului Ludicus numără 20 de persoane. Am mai stat de vorbă şi cu câţiva dintre tinerii actori care activează în cadrul trupei. Am vrut să aflu cum au ajuns în Ludicus, ce înseamnă teatrul pentru ei şi ce planuri au. Au răspuns iniţiativei mele de a realiza un interviu Andrea Patka (clasa a XII-a), Lorena Cotfas (clasa a XII-a), Viorel Cătălin Moldovan (clasa a XII-a), George Balog (clasa a X-a), elevi la Liceul Miron Cristea Subcetate, Matei Straia (clasa a XII-a) şi Teodora Antal (clasa a XI-a), elevi la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu. Redau în linii mari interviul nostru.

De ce teatru? Ce înseamnă pentru tine?

Andrea: Pur şi simplu… o întâlnire din care nu m-am putut desprinde.

Lorena: Teatrul înseamnă viaţă. Jucând teatru, dai viaţă unor personaje. Îmi place ideea că pot fi cine vreau, când vreau şi, totuşi, să fiu eu. Îmi place dinamicitatea. Azi pot juca rolul unei doamne, mâine pot juca rolul unui vagabond. Cu ajutorul teatrului pot jongla cu diferite sentimente, personalităţi, caractere şi comportamente. Oscilez între tipare şi îmi pun amprenta pe personaje. Teatrul înseamnă mult pentru mine, ba chiar îl folosesc în mod terapeutic.

Viorel: Teatrul face parte din viaţa mea. Pentru mine înseamnă a împărţi sentimente şi trăiri cu publicul.

George: Prin teatru mă simt liber. Teatrul înseamnă pentru mine o pasiune în care investesc timp, răbdare şi îmi dau silinţa de a deveni un actor din ce în ce mai bun.

Matei: Făcând teatru, mă simt în largul meu. Iubesc să mă pun în pielea mai multor personaje. Dacă reuşeşti să transmiţi emoţii publicului, acesta te poate face să te simţi extraordinar.

 Cum ai defini teatrul?

Andrea: Este un fel de a fi cu ceilalţi, de a transmite emoţie, de a intra într-o altă lume.

Lorena: Teatrul este un tablou viu expus ochilor lumii.

Viorel: Teatrul înseamnă spectacol, într-un timp şi spaţiu limitat.

George: Teatrul este arta de a zâmbi sau a plânge în exterior şi de a fi indiferent în interior.

Matei: Teatrul e cea mai frumoasă latură a artei contemporane.

Teodora: Pentru mine, teatrul reprezintă posibilitatea de a te exprima diferit. Tot ce acumulează actorul în timp, toate personajele interpretate, îl fac să devină versatil.

Cosmina M. OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.